Isnin, 18 Februari 2019

Pengalaman Aktiviti Lasak Di Skytrex Melaka Cabar Adrenalin & Fobia Terhadap Ketinggian

Salam.


Nama je orang Melaka tapi tak pernah jejakkan kaki ke Skytrex Melaka. Haaa... Tepuk! Tapi alhamdulillah hari tu aku telah berjaya menawan Skytrex Melaka masa cuti Tahun Baru Cina yang lepas. Terima kasih Hakim yang sudi bawa aku dan kawan kawan! Kalau tak, entah bila aku nak pergi aku nya pun.

Awalnya!

Kita orang gerak daripada rumah seawal jam 8 pagi sebab nak sampai kat Skytrex tu sebelum jam 9 pagi. Hakim kata tak panas sangat kalau pagi. Betul juga kan? Untuk makluman kau orang, pelepasan pertama adalah pada pukul 9 pagi, manakala, pelepasan terakhir adalah pada pukul 3 petang. By the way, lokasi Skytrex Melaka ni agak tersorok kat belakang Taman Botanikal. Bagi memudahkan perjalanan, aku cadangkan kau orang terus waze atau google maps Skytrex Melaka. 





Aku nak ingatkan yang kawasan parking tu ada banyak monyet berkeliaran sana sini. Jadi hati hati lah dengan barang barang kau orang. Mana lah tahu kot kot monyet tu curi dompet ke kunci ke makanan ke lagi dahsyat curi hati ke. Haha!

Pilih peringkat yang bersesuaian.

Skytrex Melaka ni ada 3 peringkat, iaitu, beginner, intermediate dan advanced. Haaa... Kau rasa kita orang naik peringkat yang mana? Dah tentu lah advanced! Tengok baki dalam akaun bank lah. Ada kaitan tak? Haha! Katanya trek peringkat advanced kat sini adalah trek yang paling mencabar pernah ada kat Skytrex. Hebatnya kamu yakinnya kamu. Peringkat beginner pula lebih sesuai untuk kanak-kanak. Jadi memang tak berbaloi untuk mereka yang dewasa. Tapi kalau kau sejenis fobia dan takut akan ketinggian, peringkat intermediate pun dah cukup kot.




Harga:
Little Dino (Beginner) - RM45
Pahlawan Thrill (Intermediate) - RM55
Extreme Warrior (Advanced) - RM65

Sesi bergambar makan masa 3 jam?

Hampir 3 jam juga kita orang nak habiskan trek tu. Mana taknya, hampir setiap challenge kita orang bergambar. Bayangkan kalau satu challenge dah makan masa 20 minit untuk bergambar, berapa masa dah habis kat situ? Untuk peringkat advanced ni, ada lebih kurang 36 challenge kesemuanya. Kalau takde sesi bergambar tu, rasanya dalam 1 jam dah boleh habis. Haha! Berlagak kan? Astaga. Kita orang mulakan perjalanan dalam jam 11 pagi dan tamat sekitar jam 2 petang. Tapi memang kita orang dah diberitahu purata masa untuk menghabiskan trek peringkat advanced tu lebih kurang 3 jam.




Sejujurnya aku sangat menikmati pengalaman kat Skytrex Melaka. Dah lah dapat buat aktiviti yang menyihatkan, dapat pula melihat pemandangan menghijau yang menyejukkan mata. Aktiviti aktiviti yang kita orang buat pun lain daripada kebiasaan. Tak sabar rasanya nak pergi lagi! 

Skytrex Melaka
Lokasi: Jalan Taman Botanikal, 75450 Durian Tunggal, Melaka



Jangan risau tentang keselamatan. Memang terjamin! Kalau kau orang berminat nak ke Skytrex Melaka ni, boleh hubungi talian 011-2611 1859 untuk maklumat lanjut.

Isnin, 4 Februari 2019

Private Tutor: Matematik & Matematik Tambahan - Alor Gajah & Tampin

Salam.


Saya ada menyediakan perkhidmatan private tutor atau home tuition bagi mata pelajaran Matematik dan Matematik Tambahan. Fokus kepada minimum seorang pelajar dalam satu masa, saya memberikan sepenuh perhatian bagi memperbaiki kelemahan di samping mengukuhkan pengetahuan dan keupayaan anda dalam mata pelajaran yang ditawarkan. Terpulang kepada anda sama ada mahu diadakan di rumah anda sendiri ataupun di rumah saya.

Peluang ini adalah terbuka kepada pelajar pelajar sekolah menengah yang berada di sekitar Melaka dan Negeri Sembilan sahaja. Saya mengutamakan daerah Alor Gajah bagi Melaka dan bandar Tampin bagi Negeri Sembilan. Subjek yang ditawarkan adalah Matematik Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 serta Matematik Tambahan Tingkatan 4 dan Tingkatan 5.

Telah mengajar lebih daripada 7 tahun, saya adalah merupakan pemegang Ijazah Sarjana Pendidikan Matematik daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan sedang berkhidmat sebagai tenaga pengajar di salah sebuah institusi latihan. Untuk makluman, yuran yang akan dikenakan adalah RM30 per jam untuk sesi 3 orang pelajar. Jika berminat, boleh hubungi saya di talian 018 2345 123. Terima kasih.

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com