Selasa, 5 Mac 2019

Lumut Eco Run 2019: Lari Sambil Nikmati Alam Di Lumut, Perak

Salam.


Hujung minggu yang lepas aku sertai larian 10 kilometer bagi acara Lumut Eco Run 2019. Alhamdulillah. Masa yang dicatatkan masih boleh dibanggakan. Haha! Risau stamina dah ke laut sekarang ni. Maklum je lah umur semakin meningkat. Boleh? Tapi yang penting gigih ke tidak aku datang dari Alor Gajah, Melaka ni? Sekali sekala apa salahnya kan.

Alhamdulillah. Aku berjaya menamatkan larian dalam masa lebih kurang 1 jam 15 minit. Kami dilepaskan tepat jam 7 pagi seperti yang dimaklumkan. Suasana pagi yang segar dan tenang membuatkan aku bertambah semangat untuk berlari. Laluan aku sepanjang larian hari tu ditemani pokok pokok yang menghijau dan Sungai Manjung. Tapi aku tak sempat nak menikmati sangat sebab tengah tak cukup nafas berlari. Haha!

Katanya Lumut Eco Run 2019 ni telah menerima lebih daripada 1200 penyertaan. Wow! Satu angka yang agak membanggakan bagi penganjuran kali pertama. Syabas dan tahniah diucapkan! Semoga tahun tahun yang berikutnya akan menerima lebih banyak penyertaan. 



Apa yang menariknya dengan Lumut Eco Run 2019 ni? Dah tentu lah lokasi dia! Haaa... Kat Lumut, Perak tu. Sambil aku sertai acara larian, aku sempat jalan jalan sekitar Lumut ni. Cuma aku tak sempat nak ke Pulau Pangkor! Sedih tak? Padahal 10 minit je naik feri daripada tempat penginapan aku hari tu. Tiada rezeki nampaknya. Takpe lah. Lain kali mungkin. Tahun depan ke? Ya! Untuk pengetahuan kau orang, penganjur dah rancang untuk mengadakan acara larian ni selama 4 tahun berturut-turut. Yang menariknya, medal setiap tahun akan direka mengikut tema yang telah ditetapkan. Untuk tahun 2019 ni, tema medal adalah unsur tanah, diikuti tahun 2020 dengan unsur air, 2021 dengan unsur api dan 2022 dengan unsur angin.



Sebagai salah seorang peserta yang mengikuti acara ni, aku mendapati terdapat beberapa kelemahan dan kekurangan yang perlu diberi perhatian oleh pihak penganjur. Tapi aku ambil maklum yang penganjur ni baru pertama kali mengadakan acara larian ni. Aku harap penganjuran pada tahun depan dan tahun seterusnya lebih baik daripada tahun ni. 

5 kelebihan yang ada kat Lumut Eco Run 2019 ni.
  1. Lokasi yang menarik. Larian hari tu mula dan tamat di Jeti Lumut. 
  2. Masa pelepasan adalah tepat pada waktunya. Tak buang masa! Dan masa pelepasan bagi acara 21 kilometer adalah pada jam 6:45 pagi. Haaa... Keputusan ini dibuat untuk memudahkan urusan solat Subuh bagi peserta yang beragama Islam.
  3. Trek larian yang agak mudah dan tidak terlalu mencabar. Boleh kata tiada bahagian yang terlalu mencanak. Lega!
  4. Laluan trafik yang terkawal. Tak banyak kenderaan yang lalu lalang sepanjang trek larian.
  5. Rekod catatan masa. Aku rasa tidak semua acara larian ada menyediakan rekod catatan masa setiap peserta.


5 kekurangan yang perlu diperbaiki pada masa akan datang.
  1. Larian 10 kilometer hanya ada satu stesen air. Aku rasa patut ada sekurang-kurangnya dua stesen air.
  2. Kualiti medal agak mengecewakan. Aku harap tahun depan pihak penganjur boleh meningkatkan kualiti medal pada tahun akan datang
  3. Tiada kon diletakkan bagi trek larian pada jalan utama. Keselamatan para peserta perlu diutamakan.
  4. Papan tanda jarak larian tidak disediakan. Jadi aku agak tertanya tanya bila nak habis ni aku dah macam penat gila ni eh kejap aku lari 21 kilometer ke 10 kilometer ni tolong bagitahu cepat. Haha!
  5. Pengambilan kit agak kurang sistematik. 

Apa apa pun tahniah diucapkan kepada pihak penganjur atas kejayaan julung julung kalinya mengadakan acara larian ni. Semoga tahun depan dan tahun tahun akan datang lebih baik!


Jom?

Isnin, 18 Februari 2019

Pengalaman Aktiviti Lasak Di Skytrex Melaka Cabar Adrenalin & Fobia Terhadap Ketinggian

Salam.


Nama je orang Melaka tapi tak pernah jejakkan kaki ke Skytrex Melaka. Haaa... Tepuk! Tapi alhamdulillah hari tu aku telah berjaya menawan Skytrex Melaka masa cuti Tahun Baru Cina yang lepas. Terima kasih Hakim yang sudi bawa aku dan kawan kawan! Kalau tak, entah bila aku nak pergi aku nya pun.

Awalnya!

Kita orang gerak daripada rumah seawal jam 8 pagi sebab nak sampai kat Skytrex tu sebelum jam 9 pagi. Hakim kata tak panas sangat kalau pagi. Betul juga kan? Untuk makluman kau orang, pelepasan pertama adalah pada pukul 9 pagi, manakala, pelepasan terakhir adalah pada pukul 3 petang. By the way, lokasi Skytrex Melaka ni agak tersorok kat belakang Taman Botanikal. Bagi memudahkan perjalanan, aku cadangkan kau orang terus waze atau google maps Skytrex Melaka. 





Aku nak ingatkan yang kawasan parking tu ada banyak monyet berkeliaran sana sini. Jadi hati hati lah dengan barang barang kau orang. Mana lah tahu kot kot monyet tu curi dompet ke kunci ke makanan ke lagi dahsyat curi hati ke. Haha!

Pilih peringkat yang bersesuaian.

Skytrex Melaka ni ada 3 peringkat, iaitu, beginner, intermediate dan advanced. Haaa... Kau rasa kita orang naik peringkat yang mana? Dah tentu lah advanced! Tengok baki dalam akaun bank lah. Ada kaitan tak? Haha! Katanya trek peringkat advanced kat sini adalah trek yang paling mencabar pernah ada kat Skytrex. Hebatnya kamu yakinnya kamu. Peringkat beginner pula lebih sesuai untuk kanak-kanak. Jadi memang tak berbaloi untuk mereka yang dewasa. Tapi kalau kau sejenis fobia dan takut akan ketinggian, peringkat intermediate pun dah cukup kot.




Harga:
Little Dino (Beginner) - RM45
Pahlawan Thrill (Intermediate) - RM55
Extreme Warrior (Advanced) - RM65

Sesi bergambar makan masa 3 jam?

Hampir 3 jam juga kita orang nak habiskan trek tu. Mana taknya, hampir setiap challenge kita orang bergambar. Bayangkan kalau satu challenge dah makan masa 20 minit untuk bergambar, berapa masa dah habis kat situ? Untuk peringkat advanced ni, ada lebih kurang 36 challenge kesemuanya. Kalau takde sesi bergambar tu, rasanya dalam 1 jam dah boleh habis. Haha! Berlagak kan? Astaga. Kita orang mulakan perjalanan dalam jam 11 pagi dan tamat sekitar jam 2 petang. Tapi memang kita orang dah diberitahu purata masa untuk menghabiskan trek peringkat advanced tu lebih kurang 3 jam.




Sejujurnya aku sangat menikmati pengalaman kat Skytrex Melaka. Dah lah dapat buat aktiviti yang menyihatkan, dapat pula melihat pemandangan menghijau yang menyejukkan mata. Aktiviti aktiviti yang kita orang buat pun lain daripada kebiasaan. Tak sabar rasanya nak pergi lagi! 

Skytrex Melaka
Lokasi: Jalan Taman Botanikal, 75450 Durian Tunggal, Melaka



Jangan risau tentang keselamatan. Memang terjamin! Kalau kau orang berminat nak ke Skytrex Melaka ni, boleh hubungi talian 011-2611 1859 untuk maklumat lanjut.

Isnin, 4 Februari 2019

Private Tutor: Matematik & Matematik Tambahan - Alor Gajah & Tampin

Salam.


Saya ada menyediakan perkhidmatan private tutor atau home tuition bagi mata pelajaran Matematik dan Matematik Tambahan. Fokus kepada minimum seorang pelajar dalam satu masa, saya memberikan sepenuh perhatian bagi memperbaiki kelemahan di samping mengukuhkan pengetahuan dan keupayaan anda dalam mata pelajaran yang ditawarkan. Terpulang kepada anda sama ada mahu diadakan di rumah anda sendiri ataupun di rumah saya.

Peluang ini adalah terbuka kepada pelajar pelajar sekolah menengah yang berada di sekitar Melaka dan Negeri Sembilan sahaja. Saya mengutamakan daerah Alor Gajah bagi Melaka dan bandar Tampin bagi Negeri Sembilan. Subjek yang ditawarkan adalah Matematik Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 serta Matematik Tambahan Tingkatan 4 dan Tingkatan 5.

Telah mengajar lebih daripada 7 tahun, saya adalah merupakan pemegang Ijazah Sarjana Pendidikan Matematik daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan sedang berkhidmat sebagai tenaga pengajar di salah sebuah institusi latihan. Untuk makluman, yuran yang akan dikenakan adalah RM30 per jam untuk sesi 3 orang pelajar. Jika berminat, boleh hubungi saya di talian 018 2345 123. Terima kasih.

Jumaat, 18 Januari 2019

#10YearChallenge - Dari 2009 Hingga 2019

Salam.


Wow! Demam #10YearChallenge sedang melanda netizen satu dunia! Aku seperti biasa tak nak ketinggalan untuk berkongsikan gambar aku bagi menyahut seruan dan cabaran yang menjadi fenomena di laman laman sosial. Acah acah ikut trend lah tu. Kata social media enthusiast? Kena lah join sekaki. Orang kata baru lah relevan. Haha! Dasar tak sedar diri umur dah cecah angka 30 kan?


Dah 10 tahun dah?

Gambar aku pada tahun 2009 tu diambil semasa menghadiri kenduri kahwin sahabat aku semasa di sekolah menengah. Diam tak diam dah nak masuk 10 tahun usia perkahwinan dia! Dan aku? Masih mencari lagi sampai sekarang. Tengah mencari ke tu? Takpe. Jodoh itu rahsia Allah. Tak sangka juga macam tu rupa aku 10 tahun yang lepas. Sebab aku rasa macam dah handsome dah masa tu. Sekali? Aku tertipu dengan diri sendiri! Haha!


Berbeza! Memang berbeza!

Jauh gila beza! Kau orang sendiri boleh nampak pada 10 tahun yang lepas aku kurus bukan main. Sekarang? Tak payah cakap lah. Dah rupa maggi kembang lepas 30 minit terbiar. Rambut pula sejenis tercacak. Dah macam duri durian kan? Style pun tak nak kalah. Masa tu memang tengah trend baju kemeja kotak kotak macam tu. Ingatkan dah cukup bergaya dah masa tu. Haha! Entah entah gambar aku pada tahun 2019 ni pun akan ditertawakan dalam masa 10 tahun akan datang.


Tapi tak sangka juga gambar cabaran tu menerima lebih daripada 20,000 impak. Suka lah tengok aku buruk macam tu? Haha! Apa apa pun semoga kita menjadi orang yang lebih baik dalam semua perkara pada tahun 2019 ni. Baik daripada segi tingkah laku, fizikal, emosi, rohani mahupun intelek. All the best!

Lirik Lagu Faizal Tahir - Bisa Aja

Salam.


Faizal Tahir ni tak pernah mengecewakan dalam menghasilkan lagu lagu yang berkualiti, moden, catchy dan relevan. Boleh kata dia ni genius dalam mengarang dan mencipta lagu. Dah dengar lagu Bisa Aja yang baru release hari ni? Pehhh... Sekali dengar je aku dah boleh sangkut dengan lagu tu. Serius! Dan tak sampai satu jam aku dah pasang lagu Bisa Aja ni lebih daripada sepuluh kali. Lirik yang direct dan mudah difahami, aku yakin kebanyakan daripada kita boleh relate dengan lagu ni.

Lirik Lagu Faizal Tahir - Bisa Aja

Ingatkah lagi pada diri ku
Atau sengaja kamu mahu menyakiti ku

Ingatkah lagi kali terakhir
Ku mendengar suara mu bilang pada ku rindu

Aku hanya mahu diri mu tahu kau

Bisa aja telefon ke cell phone
Bisa aja telefon selalu
Ku tahu banyak mahu bicara
Ku kan selalu ada

Bisa aja telefon ke cell phone
Bisa aja telefon selalu
Ke cell phone
Selalu

Bisa aja kamu terbang jauh
Tinggi dan pantas mengejar mimpi
Tinggalkan ku dan semua di sini

Hanya satu perlu diri mu tahu

Dah cepat dengar sana!

Ahad, 13 Januari 2019

Neelofa Silap Muat Naik Gambar Nampak Rambut Di Instagram Story

Salam.


Astaghfirullah al azim. Terkejut aku tengok gambar Neelofa yang menampakkan rambut di instagram story miliknya sendiri. Biar betik Neelofa dah free hair? Salah satu cara menjemput rezeki sempena tahun 2019 ke? Haha! Tidak lah. Rupa rupanya Neelofa tersilap muat naik gambar tersebut. Gambar yang dimuat naik tu sebenarnya untuk tatapan "close friends only" je. Tapi biasa lah, kadang kadang kita tak bukan sengaja pun. Nasib baik Neelofa dah delete secepat yang mungkin.


Jadi kat mana nak tengok gambar Neelofa nampak rambut tu? Ada tak gambar tu? Ehhh laju je kan nak cari gambar gambar macam tu? Haha! Jaga lah aib orang seperti mana kita mahu orang menjaga aib kita. Boleh macam tu? Alim alim kucing kejap. Kejadian seperti ni sebenarnya boleh dijadikan pedoman untuk kita. Lepas ni kurang kurang kan lah muat naik gambar yang terlalu peribadi di laman laman sosial walaupun untuk tetapan "close friends only". Orang kata lebih baik mencegah daripada merawat. Betul tak?

Rabu, 2 Januari 2019

Sukarelawan Terbaik MVM Terima Penghargaan & Anugerah Di VAA 2018

Salam.


Hi. Sudikah awak menjadi sukarelawan dalam rumah tangga kita? Haha! Kau dah kenapa? Cakap pasal sukarelawan ni, minggu lepas aku berkesempatan menghadiri satu majlis makan malam amal, iaitu, Volunteer MVM Appreciation Awards 2018 (VAA). Haaa... Sebelum itu aku nak tanya kau orang tahu ke tak maksud sukarelawan tu? Menurut Dewan Bahasa & Pustaka, sukarelawan ialah orang yang melakukan sesuatu dengan sukarela, tidak dipaksa-paksa dan atas kemahuan sendiri. Seperti awak yang secara sukarela mencintai dan menyayangi saya. Bye!

MVM Iktiraf Sukarelawan Terbaik

Tahniah pertubuhan sukarelawan Muslim Volunteer Malaysia (MVM)! Pejam celik pejam celik tak sangka usia dah masuk 4 tahun. Mengenai Muslim Volunteer Malaysia, ditubuhkan pada 30 Disember 2014, MVM adalah pertubuhan bukan kerajaan yang memberi bantuan dalam bentuk tindakan dan penerangan tanpa mengira latar belakang politik, bangsa dan agama. Secara umumnya, MVM sekarang ni mempunyai lebih daripada 50,000 orang sukarelawan di Malaysia dengan julat umur sekitar 18 hingga 24 tahun. Haaa... Aku rasa kebanyakan mereka ni dah kira pangkat adik lah kalau nak bandingkan dengan umur aku yang semakin matang ni bukan tua ya. Haha!



Acara Tahunan Rai Sokongan

Pada tanggal 30 Disember 2018, aku berpeluang untuk turut serta dalam majlis makan malam amal, iaitu, Volunteer MVM Appreciation Awards 2018 (VAA) yang diadakan di The Royal Ballroom, Bizmilla Wedding Centre, One City, Subang. Majlis ni diadakan tak lain tak bukan untuk meraikan sukarelawan sukarelawan terbaik sepanjang tahun 2018 yang tidak pernah mengenal erti penat lelah semata-mata untuk memberi kebahagiaan kepada mereka yang memerlukan. Jadi siapa kata jadi kerja sukarelawan ni membosankan? Takde siapa kan? Haaa... Betul lah tu. Haha!

Selain daripada sukarelawan, majlis tersebut juga meraikan keluarga asnaf, pekerja, penaja, rakan NGO dan media yang telah memberikan sokongan sepanjang MVM bertapak dalam dunia kebajikan ni. Tapi siapa pula yang nak meraikan cinta saya dan awak? Haha! Majlis yang diadakan pada jam 8 malam hingga 11 malam itu telah mencatatkan hampir 400 orang tetamu. Dahsyat!


Dimulakan dengan ucapan perasmian oleh Encik Muhammad bin Jantan merangkap Presiden MVM, majlis kemudian diteruskan dengan sesi penganugerahan dan cabutan bertuah diselangi persembahan istimewa daripada Lah Ahmad dan In-Team. Sebanyak 11 anugerah telah disampaikan kepada sukarelawan sukarelawan yang sentiasa komited dalam semua program kelolaan MVM. Tahniah diucapkan kepada semua penerima anugerah! Tunggu giliran aku pula tahun depan! Tapi kalau tak dapat anugerah pun takpe. Cukup awak jadi anugerah terindah dalam hidup saya. Haha!






Senarai Anugerah VAA 2018
  • Anugerah Tokoh Kemanusiaan
  • Anugerah Dato Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah
  • Anugerah Prof Dr. Muhaya
  • Anugerah Inspirasi
  • Anugerah Jasa Bakti
  • Anugerah Di Sebalik Tabir
  • Anugerah Sukarelawan Harapan
  • Anugerah Institusi Harapan
  • Anugerah Sukarelawan Siswa
  • Anugerah Inspirasi Pure Heart
  • Anugerah Inspirasi Keluarga Mithali 

Pada malam itu, majlis pertama kalinya memperkenalkan Anugerah Tokoh Kemanusiaan dan telah diberikan kepada Tuan Haji Ahmad Azam bin Abdul Rahman, Presiden Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH). Selain itu, MVM juga telah mengadakan satu slot "5 Minutes That Count" yang mana kutipan dana dijalankan untuk kempen Misi Bantuan Musim Sejuk: Syria, Kami Datang 3.0 akan datang. Dan alhamdulillah, kutipan pada malam VAA tersebut telah mencatatkan angka yang agak membanggakan, iaitu, RM4,755.70. Syabas diucapkan! Tapi bagaimana pula dengan angka tarikh pernikahan kita? Haha!








Pada masa yang sama, Presiden MVM turut mengumumkan 3 inisiatif baru MVM untuk tahun 2019, iaitu, Pusat Tuisyen Salam, projek penulisan #PenaMVM dan sumbangan secara sistem auto debit. Menurutnya lagi, pada tahun 2019 ini, MVM menyasarkan 118 program kebajikan dan kemanusiaan yang mana merangkumi 90% program di dalam negara dan selebihnya program di luar negara. Hebat tak sukarelawan Malaysia?

3 Program Terbaru Muslim Volunteer Malaysia
  • Pusat Tuisyen Salam
  • Projek penulisan #PenaMVM
  • Sumbangan secara sistem auto debit



Semoga platform seperti ini akan terus diadakan pada setiap tahun agar dapat menarik minat orang luar untuk menjadi sukarelawan dan seterusnya mengubah perspektif pemikiran mereka di samping membentuk modal insaniah yang membentuk peribadi unggul secara holistik. Usaha MVM yang berterusan ini diharapkan menjadi contoh badan sukarelawan di Malaysia. Jadi apa tunggu lagi? Ayuh kita beramai ramai daftar volunteer Muslim Volunteer Malaysia! Kepada mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai MVM, jangan lupa untuk singgah pautan pautan di bawah.


Kepada mereka yang tertanya tanya cara menyumbang di Muslim Volunteer Malaysia, boleh rujuk senarai akaun rasmi seperti di bawah. 

Nama: Pertubuhan Sukarelawan Muslim Malaysia
Maybank: 56480 164 7699
CIMB: 8602 5378 07
Bank Islam: 1230 0010 0030 65
Emel: account@mvm.org.my

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com