Isnin, 24 Disember 2018

Itinerary Trip 4 Hari 4 Malam Di Bromo, Malang & Surabaya

Salam.


Alhamdulillah. Settle dah trip aku ke Bromo, Malang dan Surabaya! Trip kali ni aku bercuti dengan kawan-kawan baik aku. Punya lah payah nak cari tarikh dan waktu yang sesuai untuk kitorang bercuti sekali. Jangan kata aku dengan kawan-kawan aku je yang ada masalah macam ni? Haha! Ni aku sediakan itinerary sepanjang percutian aku di Bromo, Malang dan Surabaya yang memakan masa selama 4 hari 4 malam.

BROMO

✅ Puncak Pananjakan - Sunrise View
✅ Kawah Bromo
✅ Bukit Teletubbies
✅ Pasir Berbisik

Sewa Jeep = Rp 700k / 6 orang
Tiket Masuk = Rp 270k / orang
Sewa Tikar di Puncak Pananjakan = Rp 25k / 6 orang

✅ Madakaripura Waterfall

Sewa Ojek = Rp 40k / orang
Tiket Masuk = Rp 26k / orang

Penginapan 1 malam di Bromo Otix Guest House = Rp 405k / 6 orang

MALANG

✅ Kampung Warna Warni Jodipan
Rp 3k / orang

✅ Kebun Apel Kusuma Agrowisata
Rp 20k / orang

✅ Taman Labirin Coban Rondo
Rp 38k / orang

✅ Gunung Banyak
Rp 12k / orang

✅ Omah Kayu
Rp 10k / orang

Penginapan 1 malam di Griyo Sultan Agung = Rp 974,100 / 6 orang

SURABAYA

✅ Hutan Bambu Keputih

✅ Shopping baju batik di ITC

✅ Food Junction

✅ Urut di 99 Family Reflexology
Rp 90k / orang (60 minit)

Penginapan 2 malam di Hotel Neo Gubeng = Rp 1,947,132 / 6 orang

Sebenarnya ada beberapa tempat menarik di Malang dan Surabaya yang kita orang tak pergi. Sebab kita orang dah tak larat dan terlalu penat. Mana tidaknya dari hari pertama lagi tak cukup tidur dan rehat. Tu yang terpaksa skip beberapa tempat tu. Tapi takpe lah. Asalkan kita orang dah puas melihat keindahan Gunung Bromo. Jadi mari sini aku buat rumusan itinerary untuk trip ni.

7 Disember 2018: Kuala Lumpur - Surabaya - Bromo
8 Disember 2018: Bromo - Malang
9 Disember 2018: Malang - Surabaya
10 Disember 2018: Surabaya
11 Disember 2018: Surabaya - Kuala Lumpur

Kos supir = Rp 3 juta / 6 orang
Kos penginapan = Rp 3.4 juta / 6 orang
Kos tempat yang dilawati = Rp 3.3 juta / 6 orang

Kos keseluruhan = Rp 1.6 juta / orang

Kalau ikut nilai tukaran aku hari tu, Rp 1.6 juta bersamaan dengan RM 468 sahaja. Aku nak ingatkan kau orang yang kos keseluruhan tu tidak termasuk tiket flight pergi balik, makan, minum, shopping dan sebagainya. Jadi aku rasa kau orang boleh anggarkan bajet keseluruhan trip ni dalam Rp 2 juta atau Rp 2.5 juta pun dah cukup.

Lirik Lagu Shiha Zikir - Pipiyama

Salam.

Setelah sekian lama menunggu, akhirnya Shiha Zikir menghasilkan single dangdut pertama yang berjudul Pipiyama. Ya. Sejak D'Academy Asia musim pertama lagi aku dah tunggu dia keluar dengan lagu dangdut. Serius! Tapi kejap. Pipiyama? Apa tu? Haaa... Pipiyama tu singkatan kepada Pilih Pilih Yang Mana. Selagi boleh ringkas! Haha! Lagu ni memiliki melodi yang senang ditangkap dan lirik yang  mudah diingati. Jangan tak tahu yang lirik lagu ni turut menyelitkan sebaris dua dalam bahasa Jawa. Begitulah trend lagu dangdut sekarang.


Lirik Lagu Shiha Zikir - Pipiyama

Aku aku bingung
Banyak yang datang menawarkan cinta untuk ku
Aku aku bingung
Ku tak tahu bagaimana harus menolaknya

Aku jadi pusing
Mikirin mana yang terbaik untuk diriku
Aku jadi pusing
Semua paksakan diri jadi kekasihnya

Edan nek koyo ngene iso gendeng

Pilih pilih yang mana
Yang masih bujang atau yang duda
Pilih pilih yang mana
Salah milih jadi berantakan

Pilih pilih yang mana
Yang sudah tua atau yang muda
Pilih pilih yang mana
Opo waie sey penting urek ku bahagia

Jangan jangan salah pilih
Nanti nanti bisa rugi
Jangan jangan salah pilih
Nanti kamu menyesali

All the best Shiha Zikir! Aku suka dengan lagu ni. Aku yakin lagu ni akan mendapat tempat di hati para pendengar terutamanya di Indonesia.

Jumaat, 21 Disember 2018

Lirik Lagu Ayda Jebat - Temberang

Salam.


Ayda Jebat baru je release video muzik bagi single baharu yang berjudul Temberang. Aku rasa lagu ni bakal mengulangi fenomena Pencuri Hati yang menjadi siulan majoriti pendengar. Ayda Jebat kembali dengan formula lagu yang catchy dan upbeat untuk memikat hati dan telinga peminat industri muzik tempatan. Part korus tu ada sedikit elemen dangdut yang cuba diselitkan. Serius best! Sekali dengar dah boleh ikut nyanyi sekali. Memang tak puas lah dengar satu kali je.

Lirik Lagu Ayda Jebat - Temberang

Aduh aduh aduh aduh aduh abang
Aduh aduh aduh aduh jangan
Aduh aduh engkau temberang

Aduh aduh aduh aduh aduh sayang
Aduh aduh silap besar abang
Aduh aduh kalau kau temberang

Bilang pada ku apa kau mahu
Mahu diriku dekat dekat tapi engkau malu
Katakan saja ku yang kau punya
Janji bahagia jangan biar tunggu lama lama

Kerana ku mahu kau selamanya untukku
Katakan engkau mahu

Hadir dirimu dalam hidupku
Biar selalu malam malam ku mimpi kan kamu

Aku tahu kau suka
Kerana aku juga sama
Jangan kau temberang 

Lagu Temberang boleh didengarkan di platform platform digital mulai pada 28 Disember 2018. Haaa... Lagi seminggu! Dah alang alang tu korang boleh layan video muzik lagu ni dulu yang telah dimuat naik di laman youtube.

Rabu, 19 Disember 2018

Wangian Demeter Pengikat Memori Hanya Di Watsons

Salam.


Wangian Inspirasi Memori Terindah

Demeter Fragrance Library adalah inspirasi daripada memori memori yang indah dalam hidup kita. Kita memberi respons terhadap pengalaman yang dilalui sehari-hari dengan perasaan dan emosi yang tersendiri. Menerusi Watsons, Demeter Fragrance Library berusaha menangkap setiap memori dengan haruman yang berupaya merangsang ingatan kita terhadap momen momen terbaik sepanjang hidup ini.





Pengasas Demeter Fragrance Library ialah Christopher Brosius yang berasal dari Amerika Syarikat. Sejak 1996, jenama ini telah menghasilkan lebih daripada 300 jenis wangian yang mengambil inspirasi pengalaman seharian.

Lokasi utama Demeter Fragrance Library terletak di Gangnam, Seoul. Aku difahamkan terdapat lebih daripada 300 cawangan jenama ini di Korea. Bukan setakat negara Korea saja, jenama ini telah melebarkan sayapnya di hampir 20 buah negara dan memiliki sekurang-kurangnya 350 cawangan di seluruh Asia Pasifik termasuk Malaysia, Hong Kong, Taiwan, Thailand dan China. Nampak tak? Bukan calang calang jenama!


Peluang Cipta Haruman Sendiri

Wow! Siapa sangka siapa menduga hari tu aku diberi peluang untuk mencipta haruman sendiri. Hebat kan? Bukan senang nak dapat peluang macam ni. Kira aku ni dah boleh jadi pengasas minyak wangi ke? Haha! Setiap meja diberikan pati pati yang berbeza mengikut tema masing masing. Meja aku hari tu diberikan tema Party. Tak silap aku hari tu ada lebih kurang 10 jenis pati yang berlainan. Lepas aku hidu satu persatu pati yang ada, akhirnya aku pilih 5 jenis pati sebagai kandungan haruman aku. Fikir punya fikir, aku campur kesemua 5 jenis pati tu! Haha! Hasilnya? Sedap gila bau dia! Boleh macam tu puji diri sendiri?


Lepas tu aku dibenarkan untuk menamakan wangian tu. Jadi aku namakan wangian aku sebagai Little Mix. Nampak tak betapa minatnya aku dengan kumpulan tu? Haha! Walaupun sampai 5 jenis pati aku pergi satukan dalam botol tu. Tak mudah kan? Nasib baik aku masih waras tak campur semua jenis pati tu.

Hanya Di Watsons Saja

Memiliki lebih daripada 450 cawangan, Watsons Malaysia kekal sebagai farmasi kesihatan dan kecantikan nombor 1 di Asia Pasifik selama 10 tahun berturut-turut. Haaa... Dah alang alang tu jangan lupa untuk dapatkan wangian Demeter Fragrance Library yang hanya boleh didapatkan di Watsons berhampiran. Apa tunggu lagi? Serang Watsons sekarang!

Majlis pelancaran pada hari tu turut menjemput tetamu tetamu khas dan istimewa daripada Watsons dan Demeter. Bayangkan aku duduk semeja dengan orang orang besar macam tu? Seram! Haha! Nasib baik mereka semua peramah, mudah mesra dan baik. Jadi aku tak rasa terasing pun sepanjang majlis tu. Salute!
  • Thoren Tan, Trading Director of Watsons Malaysia
  • Danny Hoh, Customer Director of Watsons Malaysia
  • James Lee, CEO of Demeter Asia Pacific
  • Jason Park, CEO of Finger Touch (M) Sdn Bhd





Demeter Fragrance Library menawarkan 6 jenis wangian klasik, iaitu, Baby Powder, Crystal Rose, Irecelandic Aurora, Something, Sweet Baby dan White Musk. Jenama ini turut menghasilkan wangian edisi terhad yang dikenali sebagai The City Version. Mengambil inspirasi daripada keharmonian kepelbagaian budaya, setiap haruman diberikan nama berdasarkan lokasi lokasi yang popular di Malaysia, iaitu, Penang, Melaka, Ipoh dan Kuala Lumpur.












Aku dah dapatkan dua wangian daripada Demeter Fragrance Library. Satu wangian istimewa Love Me (White Musk Floral) dan satu lagi wangian ciptaan aku sendiri. Boleh macam tu? Agak agak sejauh mana keharuman wangian jenama ni? Haaa... Apa kata korang pergi ke Watsons yang berhampiran dan cuba hidu sendiri wangian wangian yang ada. Nescaya memikat di hidung melekat di hati!

Jumaat, 14 Disember 2018

Pemandangan Matahari Terbit Di Gunung Bromo (Puncak Pananjakan)

Salam.


Cantik kan? Tu lah pemandangan matahari terbit di Puncak Pananjakan yang terletak berhampiran Gunung Bromo. Seawal jam 3.30 pagi aku dan kawan kawan yang lain dah bergerak ke situ. Kita orang tak tidur pun malam tu! Maklum je lah flight kita orang sampai kat Surabaya dalam jam 9 malam macam tu. Lepas tu terus bertolak dengan supir ke Bromo. Perjalanan makan masa sehingga 4 ke 5 jam. Serius! Naik kematu bontot duduk lama lama macam tu. Nasib baik hotel kita orang hari tu jarak dia hanya 2.7 kilometer dari Gunung Bromo.

Penat dan letih terbayar lepas nampak matahari terbit dengan mata kepala sendiri ditambah lagi latar belakangnya yang indah. Subhanallah! Nanti aku kongsikan itinerary percutian kali ni.

Lirik Lagu Elizabeth Tan - Semua Sudah

Salam.

Sekali dengar aku dah jatuh cinta dengan lagu baru Elizabeth Tan yang berjudul Semua Sudah ni. Catchy! Menggunakan perkataan yang sama berulang kali menjadi formula rahsia lagu ni mudah ditangkap melodi dan liriknya. Kalau mencari lagu yang segar dan ringan, lagu ni menepati ciri ciri yang dicari. Tahniah!


Lirik Lagu Elizabeth Tan - Semua Sudah

Setelah semua yang sudah ku alami
Dulu yang dulu ku tak mengerti
Kini ku lebih berani
Kini ku tak akan lari
Jika mahu
Eh boleh je kau uji

Selagi ku bernafas lagi
Selagi ku berdiri
Tak ada yang aku kesali

Semua sudah
Semua sudah
Nampak pun sudah
Kenal pun sudah
Sayang pun sudah
Gaduh pun sudah
Semua sudah
Semua sudah

Barang mewah, mahal dan baru
Tak faham motif semua itu
Hidup ini cepat sangat berlalu
Bagai pergerakan peluru

Rahsia rahsia rahsia
Setia setia setia
Tak bermaksud apa apa why
Ataupun boleh tengok siapa bye

Jatuh pun berkali kali
Namun ku masih bangun lagi
Apa lagi yang ku boleh bagi
Redah api juga aku sudi

Jangan lupa untuk dengarkan lagu Semua Sudah ni di platform platform digital. All the best Elizabeth Tan!

Khamis, 6 Disember 2018

6 Jenis Minuman Sedap & Istimewa Resipi Anchor Di Coffeology Melaka

Salam.


Hari tu aku sempat rasa 6 jenis minuman yang sedap dan istimewa kerana resipinya menggunakan produk produk berkualiti daripada Anchor Food Professionals. Bertempat di Coffeology, Melaka, kesemua jenis minuman memiliki keunikan yang tersendiri apabila menggabungkan rasa rasa yang agak jarang disatukan dalam minuman. Nervous tak dengar? Aku sendiri nervous! Haha! Tapi jangan risau lah sebab chef yang cipta resipi ni pun bukan calang calang chef. Jadi mari kita usyar satu persatu minuman yang dah diperkenalkan bermula dari November 2018 hingga Januari 2019.


Kayanika Fusion
milk + kaya + gula melaka + pulut + red bean


Lemon Mint Meringue
lemon mint vanilla + whipped & torched meringue + candied lemon & orange


Pom & Grey Twist
Earl Grey tea + pomegranate syrup + chocolate cream + cocoa powder


Tangy Brew
cold brew coffee + whipped cream + cream cheese foam


White Chocofee
white coffee + chocolate + peanut butter


Yuzu Chocolate Surprise
iced chocolate + Yuzu puree + salt lemon cooling candy

Jadi yang mana satu pilihan aku? Sebagai penggemar kopi, aku pilih Tangy Brew! Ya. Tapi yang lain pun sedap je sebenarnya. Semua bergantung kepada cita rasa dan kegemaran masing masing. Kalau korang tak berapa suka minum kopi maka Tangy Brew bukan lah untuk korang tapi untuk aku. Faham tak? Haha! Jadi buat lah pilihan yang bijak.



Kepada mereka yang berada kat Melaka atau sekitarnya, jangan lupa untuk ke Coffeology bagi menikmati 6 jenis minuman yang sedap dan istimewa tu. Tapi Coffeology tu kat mana? Waze je lah! Haha! Tak pasal pasal aku emosi. Kalau korang spesies yang tak pakai Waze, korang boleh rujuk alamat dia kat bawah ni.

Coffeology
Shop Lot No 23, Ixora Apartment, Bukit Beruang, 75450 Melaka

Jadi apa tunggu lagi? Kita serang! Ehhh... Lupa nak beritahu yang harga bagi setiap minuman tersebut ialah RM16.90.

Lirik Lagu Ernie Zakri - Ku Bersuara

Salam.

Tak sabarnya! Ernie Zakri akan melancarkan single baharu yang berjudul Ku Bersuara pada 7 Disember 2018 ni. Haaa... Esok lah! Jadi mari kita beri sokongan tak berbelah bagi kepada penyanyi yang berbakat besar ni. Dan katanya lagu tersebut boleh didengarkan di semua platform digital. Apa tunggu lagi?


Lirik Lagu Ernie Zakri - Ku Bersuara

Biar ku tulis semua perjalanan hidupku

Ku huraikan semua
Yang terbuku di dada
Aku sadurkan bernada bicara

Lemah di mata mereka
Ruang hati dipersia
Aku dipersenda ku tak berdaya

Dijanjikan mahligai cinta
Terkaburi belaian manja
Yang ku sangka tenang
Rupanya tersimpan rahsia

Ku bersuara saat kau berikan derita
Terperdaya bukan pengakhiran cerita luka
Tercabarnya diriku
Murahannya katamu
Ku bersuara

Dijual pada mereka
Resah jiwa diperguna
Aku tersedar jaga dari lena

Ku bersuara
Terima kasih ku ucap padamu
Terlerai cengkaman jiwa

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com