Khamis, 27 September 2018

Trip Hat Yai: Tempat Makan Sedap & Wajib - Itinerary 3 Hari 2 Malam

Salam.


Selamat dah trip jalan jalan cari makan aku di Hat Yai selama 3 hari 2 malam. Aku pergi dan balik naik bas je. Jimat sikit. Malas nak naik tren sebab nak kena tukar kat Padang Besar. Tapi kekurangan naik bas ni bila ada kesesakan lalu lintas. Haaa... Masa perjalanan yang dijangka 6 jam hingga 8 jam boleh jadi 10 jam hingga 12 jam. Tu lah yang aku hadapi masa balik dari Hat Yai hari tu. Tak pasal pasal aku terlepas nak balik Melaka lepas tu. Haha!

Ramai gila orang Malaysia pergi bercuti ke Hat Yai sekarang ni. Serius aku tak tipu. Dah macam ada perhimpunan rakyat Malaysia kat sana tu. Maklum je lah Hat Yai ni kan tengah viral sekarang ni. Rugi pula tak ambil kesempatan yang ada sebab tak susah pun nak ke Hat Yai ni. Naik kapal terbang boleh, naik tren boleh, naik bas boleh, naik kereta boleh. Ikut suka hati kau orang lah nak naik apa asalkan kau orang bahagia.

Seperti yang semua sedia maklum, Hat Yai ni ada banyak tempat makan yang menarik dan sedap. Memang kita datang Hat Yai untuk makan. Jadi kat sini aku senaraikan 5 tempat wajib makan di Hat Yai. 

#1 Dim Sum Chabura

#2 Kai Tod Decha

#3 Khlong Hae Floating Market

#4 Asean Night Bazaar (Market)

#5 Punthai Coffee, Odean Shopping Mall

Dah alang alang tu, aku nak kongsikan itinerary trip 3 hari 2 malam aku sepanjang aku berada di Hat Yai. Tapi sebenarnya tak sampai 3 hari sebab hari yang ketiga tu aku dah kena berada di stesen bas sebelum tengahari. Pada pendapat aku, trip ke Hat Yai ni tak perlu sampai 3 hari 2 malam pun, 2 hari 1 malam pun dah cukup. Serius.

15 September 2018 Sabtu

Sarapan roti telur
30 baht

Minum kopi di Punthai Coffee
45 baht

Grab ke Airbnb (berhampiran Central Festival)
76 baht / 2 orang

Grab ke Kai Tod Decha
60 baht / 2 orang

Makan tengahari di Kai Tod Decha
235 baht / 2 orang

Grab ke Khlong Hae Floating Market
201 baht / 2 orang

Grab ke Asean Market
245 baht / 6 orang

Jus buah-buahan
30 baht

Minum kopi di Coffee World, Central Festival
59 Baht


16 September 2018 Ahad

Tuktuk ke Chabura Dimsum singgah Kin Exchange
200 baht / 2 orang

Makan tengahari di Chabura Dimsum
285 baht / 2 orang

Tuktuk ke Diana Complex Shopping Mall
60 baht / 2 orang

Minum kopi di Dunkin Donuts
59 baht

Grab ke Odean Shopping Mall
66 baht / 2 orang

Aiskrim kelapa tepi jalan
50 baht

Makan malam maggi tom yam seafood
60 baht

Grab ke Airbnb
70 baht / 2 orang


17 September 2018 Isnin

Grab ke Alisan Coach
80 baht

Sarapan nasi kerabu
60 baht

Minum kopi di Punthai Coffee
45 baht


Gambar gambar selebihnya akan dimuat naik kemudian.

Lirik Lagu Aliff Syukri & Shahida - Agama Kedamaian (Deen Assalam)

Salam.


Alhamdulillah. Sejuk hati dengar Aliff Syukri dan isteri Shahida menghasilkan single baru yang berjudul Agama Kedamaian. Macam pernah dengar kan lagu ni? Haaa... Sebenarnya lagu ni adalah lagu Deen Assalam yang dipopularkan oleh Sabyan Gambus. Jangan tak tahu yang penyanyi asal kepada lagu Deen Assalam ni adalah Sulaiman Al Mughni.

Walaupun suara Aliff Syukri ni tak pernah sedap, tapi aku patut puji dan bagi kredit kerana lagu lagu yang macam ni perlu diketengahkan, bukannya lagu Bobo Di Mana. Betul tak? Tapi aku layan juga lagu Bobo Di Mana tu sebab catchy dan mesra telinga. Cuma suara penyanyi penyanyi dia je lah aku tak berapa nak boleh hadam. Suara masing masing memang sengaja nak mengundang petir dan halilintar ke macam mana? Haha!

Lirik Lagu Aliff Syukri & Shahida - Agama Kedamaian

Killa hadzil ard mataqfii masahah
Lu na'i syibla samahah
Winta'ayasna bihub
Lau tadiqil ardi naskan kalli galb

Abtahiyyah wabsalam
Ansyuru ahlal kalam zainuddin yahtirom
Ibmahabbah wabtisam
Ansyuru bainil anam hadzahuddinissalam

Hadirlah kedamaian
Sebarkanlah ucapan yang penuh kemanisan
Kasih sayang dan senyuman
Sebarkan seluruh alam agama kedamaian

Teruskan sebar kedamaian!

Isnin, 24 September 2018

Lirik Lagu Baby Shima & Floor 88 - Roadblock Hatiku

Salam.


Aku ni boleh kata penggemar suara vokalis Floor 88 lah juga. Aku rasa aku hafal semua lagu kumpulan ni. Haha! Untuk single baru ni, Floor 88 tampil berduet dengan Baby Shima. Menggunakan judul lagu Roadblock Hatiku, lagu ni menjanjikan irama yang catchy dan santai. Sekali dengar terus melekat orang kata. Lirik dia pun direct dan mudah difahami. Dan aku tak sangka suara Baby Shima ni sebenarnya merdu dan sedap didengar terutamanya dalam lagu ni. Semoga lagu duet ni berjaya menaikkan lagi nama mereka dalam industri hiburan tempatan.

Lirik Lagu Baby Shima & Floor 88 - Roadblock Hatiku

Kau telah roadblock hatiku sayang
Kau telah roadblock hatiku sayang hey

Cerita ini malam ketika aku keluar
Berjalan di kota raya melihat sini sana
Dengan e kali lima
Hingga ku sedar dompet ku di lain celana
Nasib ku menjadi parah pabila ada polis di depan mata

Hatiku rasa bergetar bagaikan petir menyambar
Saat engkau menghampiri kaku kaki terkunci
Bagai disumpah jampi hingga perlahan-lahan ku mendekatinya
Dia memandangku
Terasa panahan percikan api cinta

Kau telah roadblock hatiku sayang
Dengan pandangan cinta yang pertama
Pabila kau melihatku jatuh gugur imanku
Terdiam ku terpaku

Kau telah roadblock hatiku sayang
Dengan pandangan cinta yang pertama
Pabila kau melihatku jatuh gugur imanku
Terdiam ku terpaku

Ku koyakkan saman cinta
Ku tak kisah kau nak saman ku berjuta

Ku roadblock hatimu sayang
Dengan pandangan cinta yang pertama
Pabila kau melihatku
Jatuh gugur imanku
Terdiam ku terpaku

Kau telah roadblock hatiku sayang
Dengan pandangan cinta yang pertama
Pabila kau melihatku
Jatuh gugur imanku
Terdiam ku terpaku

Ku koyakkan saman cinta
Ku tak kisah kau nak saman ku berjuta

Layan lagu ni dulu!

Lirik Lagu Sarah Suhairi - Nyawa & Raga

Salam.



Tahniah Sarah Suhairi yang baru saja dinobatkan sebagai juara Big Stage musim pertama malam tadi! Pada pendapat aku, keputusan yang tepat apabila meletakkan dia sebagai juara untuk program Big Stage ni. Walaupun dari segi range suara dia ni agak terhad tapi dia ada sesuatu yang segar untuk para peminat industri muzik tempatan. Semoga Sarah Suhairi semakin dikenali selepas kejayaan semalam.

Lagu baru Sarah Suhairi yang berjudul Nyawa & Raga ni mempunyai melodi yang mudah tangkap di telinga dan catchy. Sekali dengar je dah boleh ikut nyanyi sekali. Lirik pun ringkas. Tapi ada juga komen yang cakap lagu ni sama macam lagu G-Dragon yang berjudul Crooked. Tak pasti sama ada betul atau tidak lagu ni sejenis plagiat atau sekadar ambil sampel beberapa bahagian dalam lagu tu. Komposer dan penulis lirik untuk lagu Nyawa & Raga ni adalah Room None dan Iman Imran.


Lirik Lagu Sarah Suhairi - Nyawa & Raga

Aku nyawa engkau raga yang ditakdirkan bersama
Dan berdua kita warnai dunia
Kita ada bukan untuk cari satu kesempatan
Engkau hadir penuh ikhlas kepada ku

Benar ku sukar ungkapkan kata sayang
Tapi pasti diri mu selalu di hati
Tak sekali diri mu pernah ku lupa
Walaupun sedetik takkan pernah singgah

Wahai teman ku ingin diri mu tahu
Kasih penuh dalam hati hanya untuk kamu
Tiada ego dan rasa pentingkan diri
Iri dan benci tak pernah

Dan kau hadir dalam suka dan duka
Tak pernah kau menjauh dari ku
Andai nanti terpisah dirimu selalu di hati
Tetaplah kau bersinar sahabat

Aku nyawa engkau raga yang ditakdirkan bersama
Dan berdua kita warnai dunia
Kita ada bukan untuk cari satu kesempatan
Engkau hadir penuh ikhlas kepada ku

Wahai teman aku mahu engkau tahu
Kasih penuh dalam hati buat kamu
Tiada ego dan rasa penting diri
Iri dan benci tak pernah ada
Terima kasih kerana sudi bersahabat
Takkan lupa dan sering ku beringat
Sering kali kita terlepas
Manis suka dan duka
Bahagia bersama

Part rap tu aku tak dapat nak tangkap setiap perkataan. Laju gila Sarah Suhairi rap malam tadi!

Jumaat, 21 September 2018

Lirik Lagu Siti Nurhaliza - Anta Permana

Salam.


Dato' Sri Siti Nurhaliza tampil dengan single terbaru yang berjudul Anta Permana hasil ciptaan Ezra Kong dan Hael Husaini. Haaa... Tahu tak maksud tajuk lagu tu apa sebenarnya? Anta Permana tu membawa maksud tidak terkira atau dalam bahasa Inggerisnya infinity. Secara tak langsung bertambah pengetahuan kita dalam bahasa Melayu ni kan? Usaha yang murni dalam memartabatkan bahasa Melayu daripada pasukan Anta Permana! Tahniah diucapkan!

Pada pendapat aku, lagu ni kedengaran segar tapi disuntik dengan elemen klasik dan Melayu melalui nyanyian Dato' Sri Siti Nurhaliza sendiri. Intro lagu ni mengingatkan aku kepada lagu Hajat. Memang tu signature lagu lagu ciptaan Ezra Kong dan Hael Husaini lah kot. Aku suka bila diselitkan lenggok Melayu kat beberapa bahagian dalam lagu ni. Indah! Semoga lagu ni berjaya mendapat tempat dalam industri kita.

Lirik Lagu Dato' Sri Siti Nurhaliza - Anta Permana

Bicara minda dendangan hati
Jiwa dan raga yang melengkapi
Bagaikan bagaikan hangat mentari
Cinta yang sejati

Jauh di mata dekat di hati
Jika dirindu jangan curangi
Ke mana ke mana kan terbawa pergi
Terduga diuji

Bila tersedar semuanya
Sempadan ilusi

Andai bintang tak lagi berseri
Janji kasih yang takkan terkhianati
Andai habis nafas ku yang terakhir
Masih ku cinta kerana ku pasti kau tiada pengganti

Sedangkan lidah tergigit jua
Inikan pula cinta manusia
Melayang melayang dibawa pawana
Iringi cinta mu

Biar dikenang budi kasih dan sayang
Biar biarkan cinta anta permana

Jangan lupa dengarkan lagu ni di mana mana platform digital sekarang!

Khamis, 20 September 2018

Senarai Penyanyi Gegar Vaganza 2018 - Siapa Jadi Pilihan?

Salam.



Gegar Vaganza kembali lagi! Jangan lupa saksikan Gegar Vaganza di saluran Astro Ria dan Astro Ria HD pada setiap hari Ahad jam 9 malam bermula 30 September 2018. Bagi tahun yang kelima ini, Gegar Vaganza tampil dengan kelainan apabila melibatkan penyanyi duo dan berkumpulan. Menarik bukan? Haaa... Agak agak siapa duo dan berkumpulan yang terpilih untuk beraksi di pentas Gegar Vaganza pada tahun 2018 ni? Sama sama kita saksikan senarai penyanyi yang akan mewarnai malam hujung minggu kita lepas ni.

  • Amelina

  • Billy Zulkarnain

  • Dia Fadila 

  • Elite

  • Farahwahida

  • Forteen

  • Hetty Sarlene

  • Maya

  • Noryn Aziz

  • Safura

  • Shafie Rio

  • Zamani


Aku ternanti nanti dengan Noryn Aziz sebenarnya. Sebab aku rasa Noryn Aziz ni underrated walaupun mempunyai bakat yang besar dalam seni tarik suara. Selain tu aku mengharapkan Billy Zulkarnain, Dia Fadila, Hetty Sarlene dan Zamani akan memberikan saingan yang sengit dalam Gegar Vaganza 2018 ni. Siapa pula pilihan kau orang?

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com