Rabu, 31 Januari 2018

Kurta Moden Lelaki 2018 - Denim & Teluk Belanga

Salam.


Masih ingat lagi Cirgaro Apparel? Kalau korang google kurta lelaki atau kurta moden, mesti korang akan jumpa Cirgaro Apparel kat page pertama. Sememangnya nama yang tidak asing lagi dalam penghasilan kurta ini. Kali ini Cirgaro Apparel tampil memperkenalkan Kurta Denim Versi 2 dan Kurta Teluk Belanga Versi 2 bagi tahun 2018.

Kurta Denim Versi 2


Apa yang menariknya Kurta Denim Versi 2 ni? Haaa.... Kurta Denim Versi 2 ni boleh digayakan seperti kemeja yang menjadikannya lebih bersifat global dan universal. Cirgaro Apparel sangat menitik beratkan fesyen dan gaya dalam penghasilan kurta. Tak percaya? Boleh tengok koleksi kurta Cirgaro Apparel kat laman web dia cuba klik kat SINI.

Ciri-ciri kurta dari Cirgaro Apparel:
  • Mudah dipakai tanpa perlu bantuan orang lain.
  • Tiada aksesori tambahan seperti butang baju melayu yang kerap hilang.
  • Boleh dipadankan dengan seluar lain seperti seluar jeans, slack mahupun jogger pants. Tak perlu sedondon!
  • Sesuai digayakan di mana-mana majlis.
  • Senang dijaga dan tahan lasak.


Kurta Denim Versi 2 atau Kurta Denim 2018 ini menggunakan fabrik denim yang diimport khas dari luar negara. Kelas ke tidak? Tapi jangan risau, korang tak perlu tanggung kos penerbangan fabrik dia. Tak lawak kan.

Kelebihan fabrik denim yang digunakan:
  • Pre-Wash Fabric - tidak lunter selepas dibasuh
  • High Rich Cotton Content - mempunyai kandungan cotton (kapas) melebihi 83%, melebihi kandungan polyester
  • Special Soft Feel - selesa, tidak gatal dan tidak mudah berbulu
  • Highly Breathable - tidak tebal
  • 6 Denim Major Colours - warna yang menarik dan cantik

Ciri-ciri Kurta Denim 2018:
  • Mandarin collar style
  • Clip on button
  • Reverse fabric style pada bahagian dalam kolar
  • Butang baju moden bentuk empat segi mengikut warna fabrik
  • Pattern Mandarin collar style yang moden dan minimalis
  • Clip button pada bahagian kolar untuk mudah pakai
  • 2 poket tepi yang tersembunyi
  • Bar tack stitching, double stitching dan close stitching untuk kualiti jahitan bertaraf antarabangsa



6 warna Kurta Denim 2018:
  • Estoril Blue
  • Yale Blue
  • Deep Sea Blue
  • Sky High Blue
  • Pitch Black
  • Steel Blue

Apa macam? Terliur ke tidak tengok kurta kat atas ini? Haaa... Untuk makluman korang, saiz Kemeja Denim 2018 ini bermula dari S hingga XXXL dengan potongan regular fit dan lengan pendek agar nampak lebih kasual dan aktif. Menjamin keselesaan ketiak yang senang berpeluh. Angin yang sentiasa keluar masuk memudahkan proses pengeringan. Boleh?

Kurta Teluk Belanga Versi 2


Selain daripada Kurta Denim 2018, Cirgaro Apparel juga melancarkan Kurta Teluk Belanga Versi 2. Menggunakan fabrik berkualiti tinggi iaitu fabrik hybrita cotton, kurta kali ini lebih mudah digosok (iron) dan tidak mudah renyuk. Lepas ni dah boleh jual iron kat jiran sebelah.

10 warna Kurta Teluk Belanga 2018:
  • Space Black
  • Dark Blue
  • Royal Blue
  • Dusty Pink
  • Hot Maroon
  • Soft Brown
  • Mangosteen Purple
  • Executive Grey
  • Emerald Green
  • Mint Green


Penambahan butang tembaga (anti karat) pada bahagian kolar menjadikan Kurta Teluk Belanga 2018 tampak lebih mewah. Selain itu, jahitan kurta ini kemas seperti biasa dan teliti. Masih berkonsepkan minimalis, kurta ini diperincikan lagi dengan sedikit touch of piping berlainan warna supaya tidak terlalu plain dan boring. Sama seperti Kurta Denim 2018, kurta ini juga mempunyai saiz bermula dari S hingga XXXL tapi dengan potongan slim fit. 

Bila masa yang sesuai untuk pakai Kurta Teluk Belanga 2018 ini? Bila bila masa! Haaa... Cakap je bila nak pakai, kenduri kahwin ke, kenduri akikah ke, majlis pertunangan ke, majlis doa selamat ke, solat Jumaat ke, semua boleh.



Kurta Teluk Belanga 2018 ini menyajikan 10 pilihan warna yang menarik selain design istimewa yang menggabungkan unsur tradisional dan moden. Pilih jangan tak pilih! Dah boleh start pening kepala fikir raya tahun ini warna apa.



Jangan risau kepada pasangan kat luar sana tu kerana Cirgaro Apparel sengaja menghasilkan baju sedondon Kurta Teluk Belanga dan Baju Kurung Moden Iris. Dah mudah korang nak tampil bergaya sedondon terutamanya buat mereka yang dah berumah tangga. Setuju ke tidak? Kena setuju! Haha!


Nak tips untuk mencari baju couple set yang sedondon? Boleh klik kat SINI.

Jadi kepada korang yang berminat dengan Kurta Denim 2018 ataupun Kurta Teluk Belanga 2018, korang boleh beli secara online kat laman web rasmi Cirgaro Apparel. Jangan risau, semua ready stock. Jadual ukuran kurta bagi setiap saiz juga disediakan.

Laman Web Rasmi Cirgaro Apparelhttps://cirgaro.com/

Tak suka beli online? Nak cuba dulu? Haaa... Singgah butik Cirgaro Apparel di Plaza Shah Alam, Seksyen 9, Shah Alam dibuka setiap hari bermula jam 10 pagi hingga 10 malam. Cepat cepat jangan lambat lambat!

Selasa, 16 Januari 2018

Review Filem The Commuter - Aksi Mendebarkan Tanpa Henti

Salam.


Liam Neeson sebagai Michael MacCauley, seorang pegawai insurans yang setiap hari menggunakan perkhidmatan komuter ke tempat kerja. Nak dijadikan cerita, Michael ni tadi dipecat secara tiba-tiba. Dalam perjalanan pulang menggunakan komuter, dia didekati seorang wanita yang tidak dikenali. Michael telah diugut supaya mencari identiti salah seorang penumpang komuter sebelum komuter sampai ke hentian terakhir. Akhirnya Michael terperangkap dalam konspirasi jenayah yang menentukan hidup dan mati antara dia dan penumpang-penumpang yang lain. 


Secara peribadi, pada minit terawal filem ni agak membosankan. Biasalah, baru intro kot. Tapi lepas dia dah kena ugut tu, filem The Commuter ni menyajikan aksi yang tidak berhenti, orang cakap non-stop macam tu. Aku sendiri risau tengok Liam Neeson ni bertumbuk dengan orang muda lah, melompat ke sana ke sini lah. Dia bukan muda lagi dah baya baya atuk kita dah. Aksi dia semakin lama semakin mendebarkan dan semakin rindu semakin asyik.


Latar tempat filem ni memang 99% kat dalam komuter. Sesuai lah tajuk dia pun The Commuter. Tapi aku dah boleh agak dari awal lagi dah siapa penumpang yang dia cari tu. Well, nak buat macam mana, hint dia terlalu jelas kot. Nanti kalau korang tengok filem ni, korang cuba teka okay?

Jadi best ke tidak filem ni? Best! Kena tengok filem The Commuter! Jalan cerita dia sangat mudah untuk difahami, straight to the point. Segala hint dalam filem ni pun jelas dan senang ditangkap. Secara kesimpulannya, it was a fun movie to watch. Aku dan kawan-kawan aku tengok tayangan jam 1 pagi kot! Nasib baik filem The Commuter ni best, jadi kitorang tak tertidur dalam panggung wayang tu kecuali Ijat sebab nawaitu sauma ghadin an adai dia memang nak tidur dalam tu. 

Personal rating: 4 stars

Review Filem Ayat Ayat Cinta 2 - Bukan Penggemar Filem Indonesia

Salam.


Wow! Wow! Wow! Itu je yang aku mampu ungkapkan untuk filem ni. Seriously. Aku bukanlah penggemar filem Indonesia apatah lagi filem Melayu. Tapi kualiti filem ni, cara dia olah isu satu persatu pap pap pap! Kena! Tepat! Jitu! Aku tak tahu nak review macam mana melainkan korang kena tengok sendiri kat wayang yang berjauhan dari rumah anda. Eh? 

Ok. Setengah jam pertama aku just tengok je tanpa ada rasa kagum ataupun bosan. Ye ada lah lawak lawak yang boleh lah. Kelakar lite lite. Tapi lepas tu baru kau akan nampak isu dia satu persatu keluar. Satu persatu digarap dan plot cerita diolah dengan baik sekali! Kau mula mula tak berapa faham eh eh eh kenapa macam ni kenapa macam tu tapi as the story goes on kau akan be like ohhh begitu. Boleh?



Latar tempat filem ni hampir 90% di Scotland dan lagu-lagu soundtrack dia sangat menyayukan hati. Haaa... Ada ke tidak perkataan tu? Antara nama besar yang menyumbang soundtrack untuk filem ni adalah Kris Dayanti, Melly Goeslow, Rossa, Raisa dan ramai lagi. Best!

Okay lah aku bagi spoiler sikit. Islam, Yahudi, Israel, Palestin, cinta selepas kahwin dan banyak lagi. Memang best! By the way, aku suka sangat bile scene Fazura keluar. Even tak lama tapi berkesan lah watak die. Dan memang ceria sekejap cerita tu. Kenapa? Ha... Pergilah tengok! Tak reti lagi? Bye!

Personal rating: 4.5 stars

Penulis Artikel: OhQarl

Jumaat, 5 Januari 2018

Mendaki Bukit Senaling, Kuala Pilah, Negeri Sembilan

Salam.


Semalam kelab staf kat tempat kerja aku ada anjurkan aktiviti mendaki Bukit Senaling, Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Aku dengan tak berapa sihatnya semalam ikut lah mendaki sekali. Sebab semua kos ditanggung sepenuhnya oleh kelab staf, rugi lah tak join kan? Haha! Lagi pun dah lama aku tak mendaki ni. Aktiviti ni pun bagus untuk membakar lemak sekitar perut aku ni.

Tahu tak berapa ketinggian Bukit Senaling ni? 394 meter atau bersamaan dengan 1293 kaki je. Haha! Je tu nak bagitahu rendah sangat ke macam mana? 




Katanya kat Bukit Senaling ni ada awan karpet yang mengelilingi puncak bukit. Macam best kan? Tapi kena pergi awal pagi lah, jangan tengahari baru nak mula mendaki. Kalau macam tu baik kau masuk sauna je. Emosi tak?

Alhamdulillah. Aku pun tak berapa ingat pukul berapa aku start mendaki. Tahu tahu je dah sampai puncak! Boleh tak berlagak macam tu? Haha! Tapi dalam pukul 10 pagi rasanya aku sampai kat puncak Bukit Senaling tu. Ehhh... Nak bagitahu korang ni, aku orang keempat yang sampai kat atas tu. Bangga ke tidak? Haha! Tapi sebenarnya aku mengah juga sebelum sampai kat atas tu. Ada lah dalam dua ke tiga kali aku berhenti kejap tak cukup nafas. Faktor usia mungkin? Hmmm... Tahun 2018 ni aku dah menjengah ke angka 30, jadi faham faham sendiri lah. 

Jom kita tengok gambar gambar kat puncak Bukit Senaling?









Walaupun dah pukul 10 pagi, puncak bukit masih lagi ditenggelami dengan awan dan kabus. Rasa segar je kat atas tu. Lega tu tak payah cakap lah. Trek mendaki Bukit Senaling ni pada pendapat aku takde lah susah mana. Kenapa? Kerana semua staf yang join aktiviti ni berjaya sampai ke puncak tanpa mengira faktor usia, berat dan jantina. Tahniah! Jadi kalau mereka boleh, kita pun mesti boleh kan? Perjalanan ke puncak Bukit Senaling mengambil masa lebih kurang satu jam atau lebih. Tapi kalau kau keturunan Watson Nyambek, lima belas minit pun dah boleh sampai kat atas tu. 



Ni laluan masuk sebelum mula mendaki Bukit Senaling.



Jangan risau, ada anak panah penunjuk jalan menuju ke arah kejayaan.



Anak sungai pun ada. Cuma anak punai anak merbah je takde.







Ala ala pintu gerbang sebelum masuk khemah kenduri kahwin.


Selain anak panah, ada juga kain berwarna ungu diikat sebagai tanda kita di laluan yang benar.



Nak juga tunjuk kaki.


Kepada mereka yang nak mendaki Bukit Senaling, kena dapatkan kebenaran dari Ulu Senaling Hikers yang telah diberikan mandat oleh Jabatan Perhutanan Negeri. Kenapa kena minta kebenaran? Kerana sepanjang laluan mendaki bukit tu, kita melalui tanah-tanah persendirian. Bayaran yang dikenakan adalah sebanyak RM15 yang merangkumi permit Jabatan Hutan, guider, management fee dan basic first aid equipment. Berbaloi ke tidak? Tentu lah berbaloi!


Untuk maklumat lanjut, boleh tengok tengok laman facebook dan instagram rasmi Bukit Senaling seperti kat bawah ni.


Ada lagi tak aktiviti mendaki lagi lepas ni? Tengok lah kalau rajin.

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com