Selasa, 3 Julai 2018

Pengalaman Menginap Hotel M Summit 191 Penang

Salam.


Masa kat Penang hari itu aku menginap kat Hotel M Summit 191 ini. Lokasi dia memang strategik betul. Dekat gila dengan KOMTAR. Kalau kau orang datang Penang, aku memang cadangkan kau orang menginap kat Hotel M Summit 191 ni. Hotel ni boleh kata baharu juga lah. Interior design dia nampak moden, minimal dan segar. Aku suka! Untuk pengetahuan kau orang, hotel 23 tingkat ini mempunyai 96 bilik suite eksekutif yang terdiri daripada 6 jenis bilik. Jadi kau orang boleh pilih bilik yang mengikut bajet, citarasa dan keperluan kau orang.


6 Jenis Bilik Di Hotel M Summit 191
  • The Deluxe Suite
  • The Splendor Suite
  • The Classic Business Suite
  • The Serene Suite
  • The Baroque Suite
  • The Razzle Business Suite

Hari itu aku menginap bilik jenis The Razzle Business Suite. Wow! Sangat luas ya! Aku rasa sekurang-kurangnya tiga orang boleh menginap kat bilik jenis The Razzle Business Suite ini  Mana taknya ada satu katil saiz king dan satu katil sofa. Haaa... Silap silap boleh seludup lagi seorang! Haha! Sejenis perangai apa itu? Itu sejenis perangai selagi boleh jimat. Boleh? Dan bilik hari itu siap ada skrin projektor! Boleh lah bentangkan projek juta juta kau orang nanti. Kalau takde projek juta juta, tengok filem saja lah.

Jadi mari kita tengok macam mana bilik aku hari tu.











Haaa... Harga satu malam hari itu lebih kurang RM400. Pada pendapat aku, harga dia sangat berpatutan dengan pelbagai kemudahan yang ada kat dalam bilik itu dan selesa itu tak payah cakap lah terlebih lebih orang kata. Aku memang puas hati gila menginap kat situ hari itu walaupun aku hanya dapat menginap dua hari satu malam saja. Pada pendapat aku, berbaloi lah setiap sen yang dibelanjakan.

10 Sebab Untuk Menginap Di Hotel M Summit 191
  • Agak baharu.
  • Terletak di tengah tengah bandar Georgetown.
  • 200 meter dari Komtar, 1st Avenue Penang dan Prangin Mall.
  • Kemudahan WiFi berkelajuan tinggi secara percuma.
  • Sistem parking kereta automatik yang menjanjikan pengalaman yang menarik!
  • Hanya 14 kilometer dari Lapangan Terbang Antarabangsa Penang.
  • Semua unit dilengkapi dengan ruang tamu dan TV flat screen dengan siaran satelit.
  • Kemudahan mesyuarat disediakan atas permintaan.
  • Gym dibuka seawal jam 6 pagi hingga 9 malam.
  • Luas dan selesa.

Serius cantik hotel ini! Tengok gambar gambar kat bawah ini.







Ehhh... Sebelum aku terlupa, aku nak ingatkan kau orang yang sarapan pagi tak termasuk sekali dalam penginapan kecuali atas permintaan. Maksudnya kau orang kena order kalau kau orang nak sarapan. Haha! Tapi aku tak kisah sangat sebab aku nak sarapan makanan yang popular kat Penang ini. Hari itu aku sarapan roti bakar telur goyang dan roti canai kari ayam kat Transfer Road. Pehhh... Terbaik lah! Cuma aku mengharapkan tempat makan dia lebih bersih. Kembang tekak tengok keadaan sekeliling dia. Tapi nak buat macam mana? Katanya wajib makan kat sini kalau dah sampai kat Penang ini. Haha!

Untuk maklumat lanjut tentang Hotel M Summit 191 ni, kau orang boleh tengok tengok laman web rasmi seperti kat bawah ni. Klik je!


Jadi apa tunggu lagi? Rancang perjalanan kau orang ke Penang sekarang!

Isnin, 4 Jun 2018

Lirik Lagu Sabyan - Ya Maulana

Salam.


Lirik Lagu Sabyan - Ya Maulana

Didadadi didadam
Didadadi didadam
Didadadi didadam
Didam

Dengan kasihmu ya Robbi
Berkahi hidup ini
Dengan cintamu ya Robbi
Damaikan mati ini

Saat salahku melangkah
Gelap hati penuh dosa
Beriku jalan berarah
Temuimu di syurga

Terima sembah sujudku
Terimalah doaku
Terima sembah sujudku
Izinkan ku bertaubat

Maulana ya maulana
Ya sami’ duana
Maulana ya maulana
Ya sami’ duana

Maulana ya maulana
Ya sami’ duana
Maulana ya maulana
Ya sami’ duana

Sabtu, 19 Mei 2018

Lirik Lagu Siti Nurhaliza & Khai Bahar - Cinta Syurga

Salam.


Dato' Sri Siti Nurhaliza berduet bersama Khai Bahar dalam lagu baharu berjudul Cinta Syurga. Katanya lagu Cinta Syurga ni lagu zikir yang menggunakan melodi lagu Comel Pipi Merah. Haaa... Adakah lirik ting ting tang ting tara ting ting ke ting tang ting masih dikekalkan? Sama sama kita tunggu! Lagu Cinta Syurga akan mula boleh dilanggan di platform platform digital tidak lama lagi dan siaran radio sempena bulan Ramadan ni. Jadi maknanya lagu Cinta Syurga ni belum release lagi lah kan? Laaa... Aku baru nak dengar! Haha! Sabar ya?

Lirik Lagu Siti Nurhaliza & Khai Bahar - Cinta Syurga

Hasbi Rabbi
Hasbi Rabbi Jallallah
Ma Fi Qalbi
Ma Fi Qalbi Ghairullah

Subhanallah Maha Suci Allah
Alhamdulillah Puji Bagi-Nya
Allahu Akbar Allah Maha Besar
Maha Pengasih Dan Penyayang

Subhanallah Alhamdulillah
Allahu Akbar Ya Allah

Allahu Allahu Allah
Allahu Allahu Allah

Di Mana Dia Cinta Syurga Saya
Cinta Syurga Saya Al-Quran Juga Sunnah
Mari Berdoa Mohon Sejahtera
Allahumma Inni As Alukal Afiyah

Subhanallah
Alhamdulillah
Allahu Akbar Lailahaillallah

Hasbi Rabbi
Hasbi Rabbi Jallallah
Ma Fi Qalbi
Ma Fi Qalbi Ghairullah

Tak sabar ke tu?

Jumaat, 18 Mei 2018

Baju Melayu Moden Raya 2018 - Tips Khas Untuk Lelaki

Salam.


Hari ini aku nak share tips terutamanya kepada lelaki lelaki kat luar sana bagaimana untuk memilih Baju Melayu pada Hari Raya Aidilfitri supaya nampak segak dan bergaya. Errr... Poyo tak? Bajet aku ni siapa nak bagi tips tentang Baju Melayu ni? Haha! Entri ni sekadar memberi panduan kepada lelaki kat luar sana tu dalam memilih Baju Melayu yang moden untuk Hari Raya Aidilfitri tahun 2018 ni. Tapi panduan ni tertakluk kepada terma dan syarat mengikut taste aku je. Kalau taste aku tak sama dengan taste korang kisah pula aku pasal korang dah pergi sana ni blog aku suka hati aku lah yang aku tiba tiba emosi dah kenapa ni? Haha!

Dah bersedia?

Tips Untuk Lelaki Dalam Memilih Baju Melayu Moden Raya 2018
  • Masih mengekalkan gaya klasik.
  • Fesyen yang tidak keterlaluan baik daripada segi kombinasi warna mahupun design. Less is more!
  • Saiz baju yang tidak terlalu ketat dan tidak terlalu longgar.
  • Minimal.
  • Fabrik yang selesa, tidak panas dan berkualiti tinggi.


Sejujurnya aku lebih suka Baju Melayu yang basic je. Tapi sebelum ni aku pernah juga pergi hantar kain kat tailor dan aku minta dia jahit Baju Melayu tu mengikut design yang konon konon tengah viral masa tu tapi last last aku pakai Baju Melayu yang tu sekali je. Serius cakap aku pakai Baju Melayu yang tu masa Hari Raya Aidilfitri yang pertama je lepas tu aku dah tak pakai dah.

Hari hari seterusnya kalau aku terpaksa atau tiba tiba nak pakai Baju Melayu aku akan pakai Baju Melayu yang basic je. Takde dah aku nak pakai Baju Melayu yang fancy bagai ke yang ada design konon konon hipster ke yang ada dua tiga empat warna ke. Lagipun Baju Melayu yang basic ni senang dipadankan dengan seluar lain tak kisah lah seluar track ke seluar slack ke seluar jeans ke seluar pendek ke ehhh kau dah kenapa nak pakai Baju Melayu dengan seluar pendek nak kena pijak secara berjemaah ke apa. Haha! Tapi itu lah preference aku untuk tahun 2018 ni. No more design pelik pelik ke lain daripada yang lain ke di luar kotak ke.


Jadi sekarang ni korang dah jumpa belum Baju Melayu untuk tahun 2018 ni? Haaa... Tak payah pening pening sebab korang boleh cari Baju Melayu yang moden yang bergaya yang cantik untuk Hari Raya Aidilfitri kali ni kat CIRGARO. Kat mana? Aku ulang sekali lagi kat CIRGARO. Nak aku ulang lagi tak? Boleh boleh. Aku ulang kat CIRGARO.

Ada apa dengan Baju Melayu daripada CIRGARO ni?


Rekaan Baju Melayu daripada CIRGARO masih mengekalkan ciri klasik tapi terdapat sentuhan moden pada kolar mandarin dan potongan seluar yang kecil pada bahagian lutut hingga kaki seluar. Selain itu, Baju Melayu ni mempunyai lima biji butang sedia ada yang diperbuat daripada tempurung kelapa. Corak semula jadi kat butang butang ni memang unik dan berbeza antara satu sama lain. Jadi lepas ni takde lagi masalah butang hilang betul tak? Design tersendiri tanpa lari jauh daripada imej asal Baju Melayu.

Menerima sentuhan moden dan minimal, Baju Melayu kali ni dipasang poket dada tanpa pesak dan dua poket bawah. Jadi Baju Melayu ni boleh dipakai sebagai kurta dan boleh digayakan dengan seluar jeans, seluar slack dan kain pelikat. Hebat bukan?


Menggunakan fabrik Hybrita Cotton Japan, Baju Melayu ni menjanjikan keselesaan, tidak panas dan tidak mudah berkedut. Imej klasik, unsur minimalis dan moden menjadi kelebihan Baju Melayu daripada CIRGARO untuk tahun 2018 kali ni yang didatangkan dalam tiga warna, iaitu, biru gelap, pink belacan dan maroon dengan saiz bermula daripada S hingga 4XL.


Jangan tak tahu yang Baju Melayu daripada CIRGARO ni boleh dipadankan dengan Baju Kurung Moden Alyssa Luxe Peplum yang sedondon warna dia. Haaa... Semua koleksi baju raya lelaki untuk Hari Raya Aidilfitri tahun 2018 ni mempunyai pasangan masing-masing. Serius! Jadi apa tunggu lagi? Jom shopping raya kat CIRGARO!
Butik: Lot F4A, First Floor, Plaza Shah Alam, Seksyen 9, Shah Alam


Untuk perempuan pula, korang boleh baca entri Baju Kurung Moden Trend Terkini Raya 2018 kat blog Kisah Emas Putih. Selamat Hari Raya Aidilfitri! Lagi 28 hari! Haha!

Rabu, 16 Mei 2018

Lirik Lagu Stacy - Raja

Salam.


Ratu dance-pop Malaysia dah kembali dengan single baharu yang berjudul Raja! Haaa... Siapa? Stacy lah! Tahu ke tidak yang lagu Raja ni adalah hasil ciptaan Hael Husaini dan Ezra Kong. Wow! Bukan main komposer lagu dan penulis lirik lagu ni kan? Dan hasilnya? Sudah tentu sedap gila! Serius! Pertama kali dengar aku rasa agak pelik. Lepas kali kedua dan kali ketiga, lagu Raja ni baru masuk dalam kepala aku. Lepas tu sampai ke sudah aku asyik ulang dengar lagu Raja je! Nampak sangat lagu ni berhantu. Tahniah Stacy! Semoga tahun depan Stacy akan beraksi di pentas Anugerah Juara Lagu (AJL) dengan lagu Raja ni. Setuju ke tidak?

Lirik Lagu Stacy - Raja

Di malam yang dingin mengundang satu rasa
Buatku hampir gila
Ku masih terbayang mimpi kita semalam
Semakin aku gila

Ku hauskan sentuhanmu
Kerna rindu makin membara
Kata saja kau ingin yang sama

Tak usah sayang kau malu
Jika kau mahu beritahu
Hanya kau saja
Di hati ku bertakhta
Yeah-ee-yeah-ee-yeah-eh-eh

Kamu raja di hatiku selalu
Hanya kau saja bermaharajalela
Yeah-ee-yeah-ee-yeah-eh-eh
Kerana kau raja

Segala hajatmu kan ku cuba tunaikan
Keranamu aku gila

Ku hauskan sentuhanmu
Kerna rindu makin membara
Kata saja kau ingin yang sama
 
Ciptakanku istana tempat bermanja
Ciptakanku istana, ku permaisurinya
Kau raja 


Siapa Syed Saddiq? 11 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang Syed Saddiq

Salam.


Siapakah anak muda bernama Syed Saddiq yang tiba tiba menjadi perbualan hangat terutamanya kat laman laman sosial sekarang ni? Kenapa dah menang baru nak jadi rebutan? Kenapa bukan aku? Kenapa? Haha! Jadi mari kita tengok 11 perkara yang korang perlu tahu tentang aku ehhh silap silap tentang Syed Saddiq ni.

11 Perkara Tentang Syed Saddiq Yang Anda Perlu Tahu

#1 Menggemari artis antarabangsa Selena Gomez.

#2 Tidak gemar dipanggil YB atau Yang Berhormat. Katanya bila dipanggil macam tu rasa diri dah tua sangat.

#3 Yakin 10 janji 100 hari Pakatan Harapan dapat ditunaikan. Fingers crossed!

#4 Meminati bidang pendidikan atau perguruan. Maksudnya ada minat nak jadi cikgu lah ni kan?

#5 Memenangi kerusi parlimen Muar pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) baru-baru ini.

#6 Menanti situasi berdebat dengan Datuk Seri Najib Tun Razak dan Khairy Jamaluddin dalam sidang Parlimen.

#7 Dilahirkan pada tanggal 6 Disember 1992 di Pulai, Johor Bahru, Johor.

#8 Suka bermain polo air dan hoki.

#9 Telah memenangi Asia's Best Speaker Award di Asian British Parliamentary Debating Championship sebanyak tiga kali. Pehhh... Tiga kali tu!

#10 Anak ibu! Ibu Syed Saddiq adalah merupakan seorang guru Bahasa Inggeris di sekolah menengah.

#11 Tidak mempunyai kekasih buat masa ini.


Kalau korang tak tahu lagi . Haaa... Dah tu korang tak payah nak pecah ovari sangat! Haha! Tak tak. Aku tak dengki.

Selasa, 15 Mei 2018

Buffet Ramadhan 2018 - Senarai Tempat Buka Puasa Di Kuala Lumpur

Salam.

Sumber gambar: DI SINI

Tak sabarnya dengan kedatangan bulan Ramadan! Kurang dua hari lagi kita akan mula menjalankan ibadah puasa. Nikmat yang dirindui! Alhamdulillah. Kita diberi kesempatan sekali lagi untuk menunaikan salah satu tanggungjawab kita sebagai umat Islam. Semoga ibadah kita semua diterima oleh Allah SWT. Amin.

Dah nak masuk bulan Ramadan ni, mesti kita ada plan nak berbuka puasa dengan keluarga ke dengan kawan-kawan ke kan? Haaa... Jadi ini aku sediakan senarai buffet Ramadan untuk tahun ni sebagai rujukan mereka yang berada di sekitar Kuala Lumpur. Kalau rasa nak buat pahala sikit nak berkongsi rezeki boleh lah roger roger aku kat sini mana lah tahu kot kot nak belanja aku buka puasa kat mana mana ke. Haha! Sempat promote diri sendiri! 

Senarai Buffet Ramadhan 2018 Di Kuala Lumpur

Royale Chulan Bukit Bintang

Harga:
RM78 dewasa
RM60 warga emas dan kanak-kanak

Royale Chulan Kuala Lumpur

Harga:
RM148 dewasa
RM98 warga emas
RM74 kanak-kanak

Sheraton Imperial Kuala Lumpur

Harga:
RM158 dewasa
RM79 kanak-kanak 9 hingga 12 tahun
Percuma bagi kanak-kanak 8 tahun ke bawah

Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur

Harga:
RM68 dewasa
RM40 kanak-kanak

Chakri Palace, KLCC

Harga:
RM98.90++ dewasa
RM49.90++ kanak-kanak 6 hingga 10 tahun
Percuma bagi warga emas 56 tahun ke atas dan kanak-kanak 6 tahun ke bawah

Chakri Palace, Pavilion

Harga:
RM88.90++ dewasa
RM42.90++ kanak-kanak 6 tahun hingga 10 tahun
Percuma bagi warga emas 56 tahun ke atas dan kanak-kanak 6 tahun ke bawah

Swiss-Garden Hotel & Residence Kuala Lumpur

Harga:
RM95 dewasa (17-20 Mei 2018 dan 11-14 Jun 2018)
RM118 dewasa (21 Mei hingga 10 Jun 2018)
RM60 warga emas dan kanak-kanak (17 Mei hingga 14 Jun 2018)

WP Hotel, Kuala Lumpur

Harga:
RM68 dewasa
RM58 warga emas 60 tahun ke atas
RM34 kanak-kanak 4 hingga 12 tahun

The KL Journal Hotel

Harga:
RM118 dewasa
RM59 kanak-kanak 6 hingga 11 tahun

Pacific Regency Hotel Suites

Harga:
RM98++ dewasa
RM49++ warga emas dan kanak-kanak

Riverside Restaurant, PWTC

Harga:
RM88 dewasa
RM75 warga emas 60 tahun ke atas
RM45 kanak-kanak 7 hingga 12 tahun

Makan Kitchen, Double Tree by Hilton Kuala Lumpur

Harga:
RM148 (17-23 Mei dan 8-14 Jun 2018)
RM158 (24 Mei hingga 7 Jun 2018)

Vasco Restaurant, Hilton Kuala Lumpur

Harga:
RM100 (17-21 Mei dan 13-17 Jun 2018)
RM188 (17 Mei hingga 17 Jun 2018)

Ibis Style Kuala Lumpur

Harga:
RM58++

Silka, Cheras, Kuala Lumpur

Harga:
RM65 dewasa
RM45 warga emas 60 tahun ke atas
RM35 kanak-kanak 6 hingga 12 tahun

Ritz-Carlton, Kuala Lumpur

Harga:
RM118 dewasa
RM59 kanak-kanak 12 tahun ke bawah

Pullman, Kuala Lumpur

Harga:
RM168 dewasa
RM84 kanak-kanak 12 tahun ke bawah

Marhaban ya Ramadan!

Khamis, 3 Mei 2018

Prima Valet - Koleksi Glam Lebaran Raya 2018 Ikut Trend Terkini

Salam.


Minggu lepas aku dapat peluang ke fashion show Prima Valet. Bukan selalu pergi fashion show kan? Sebab itu gigih lepas balik kerja dari Melaka terus drive ke Kuala Lumpur! Haha! Demi sesuap nasi, nak.

Tahniah Prima Valet! Tahniah kerana dah masuk tahun kedua... Walaupun baru masuk tahun kedua, jenama Prima Valet terus gah menampilkan koleksi raya terbaru, iaitu, Glam Lebaran Raya, eksklusif untuk tahun 2018. Tak sabar ke tu? Aku pun tak sabar!




Tapi jangan risau, semua koleksi yang diperagakan pada malam tadi boleh didapatkan secara berperingkat bermula 5 Mei sehingga Ramadhan akan datang tak lama lagi ni di kesemua outlet Prima Valet, ejen-ejen di seluruh Malaysia dan secara online di www.primavalet.com! Jadi terpulang kepada kita macam mana nak dapatkan koleksi kali ni. Kalau nak jimat masa dan tenaga, beli online atau melalui ejen-ejen yang sah. Kalau rasa tak yakin, singgah outlet Prima Valet. Mudah kan?



Fashion show pada malam itu menampilkan Faizal Ismail dan Elfira Loy sebagai pengacara. Not bad juga mereka berpasangan jadi pengacara. Selain itu, ada juga kehadiran selebriti-selebriti popular tempatan seperti Siti Nordiana, Alif Satar, Zul Ariffin, Amyra Rosli, Amar Baharin, As'ad Motawh, Farah Nabilah, Nabila Razali dan lain-lain.







Jenama yang terlibat di bawah Prima Valet:
  • Ezuwan Ismail
  • Syus Couture
  • UAI Original
  • Meylana
  • Empayar Kuku Besi
  • Shasya Habib
  • Zoud
  • Galeri Nur Aishah
  • Buranku
  • youme&hunny

Aku jadi rambang mata tengok koleksi Glam Lebaran Raya dari Prima Valet ni. Serius! Banyak gila pilihan, dari segi design, dari segi warna dan dari segi harga. Jangan ingat perempuan je rambang mata, lelaki pun ikut sama rambang mata! Haaa... Bukan setakat baju Melayu, koleksi kali ni turut menampilkan kurta, jubah dan kemeja untuk lelaki lelaki kat luar sana tu. Semua di bawah satu bumbung Prima Valet. Senang kan?













Koleksi raya dari Prima Valet untuk perempuan tak payah cakap lah. Cukup satu hari satu baju sepanjang bulan Syawal! Haaa... Bukan setakat bulan Syawal je, nak sambung bulan Zulkaedah dan lepas tu bulan Zulhijjah. Apa???!!! Nak sambung sampai bulan Muharram? Boleh sangat! Sampai bulan Safar pun boleh. Senang cakap 365 hari lah! Punya banyak koleksi raya untuk perempuan aku nak beritahu tolong percaya.
















Prima Valet juga menyediakan koleksi raya untuk kanak-kanak yang sedondon dan sesuai untuk seisi keluarga. Jadi nak cari kat mana baju raya tahun ni? Yes! Prima Valet lah! Kat mana lagi kan? Semuanya ada di Prima Valet.

Jadi mari kita sambung cuci mata antara baju yang diperagakan untuk koleksi Glam Lebaran Raya dari Prima Valet. Kalau ada yang berkenan, jangan lupa singgah di oulet Prima Valet yang berhampiran.









Tahniah Prima Valet! Raya bertambah meriah dengan koleksi raya dari Prima Valet.

Sumber gambar ehsan: https://www.facebook.com/azuddin.ahmadzin

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com