Selasa, 12 Disember 2017

Cara Edit Gambar Biasa Jadi Luar Biasa - VSCO Cam & Phonto

Salam.

Jangan fikir lokasi yang biasa tidak mampu menghasilkan gambar yang luar biasa! Walaupun lokasi dan subjek tu nampak macam buruk, tapi dengan teknik yang betul, kita boleh dapat gambar yang cantik. Seorang netizen di laman twitter telah berkongsikan cara mendapatkan gambar yang luar biasa walaupun situasi dan lokasi biasa biasa je. Perkongsian ilmu yang sangat menarik terutamanya kepada mereka yang gemar edit gambar macam aku dan Uqasha Senrose ni. Haha!


Gambar kat sebelah kiri kiri tu sebelum dan gambar kat sebelah kanan tu selepas. Nampak tak? Aku sendiri tak sangka yang gambar kat sebelah kanan tu adalah gambar dari lokasi yang ditunjukkan dalam gambar kat sebelah kiri tu. Hebat! Macam tak percaya kan? Ada beberapa lagi gambar dari lokasi yang sama. Korang boleh tengok sendiri gambar gambar tu kat bawah ni.





Gambar-gambar tersebut diambil menggunakan iPhone 5s dan edit menggunakan aplikasi VSCO Cam dan Phonto. Haaa... Kalau phone korang lebih canggih dari iPhone 5s ni, takkan lah tak boleh ambil gambar secantik ni? Betul tak? Ni selfie pun bergegar macam gempa bumi dengan 7.4 skala Richter. Jadi kepada sesiapa yang nak feeling feeling photographer, boleh lah follow tips dan langkah-langkah yang telah dikongsikan kat bawah ni. Mudah je! 


Sekarang rasa bersemangat tak nak ambil gambar daun kat pasu bunga luar rumah tu? Haha! Mari sini aku senaraikan step by step edit gambar biasa jadi luar biasa seperti yang telah dikongsikan di atas:
  1. Pilih lokasi dan subjek.
  2. Pastikan subjek ada texture dan pattern yang menarik.
  3. Cari angle terbaik untuk tangkap gambar subjek.
  4. Pastikan kamera fokus kat subjek.
  5. Turunkan exposure kamera.
  6. Guna filter dari VSCO Cam.
  7. Adjust setting filter yang digunakan (sharpen, exposure, vignette & clarity).
  8. Guna Phonto untuk memasukkan elemen tulisan (jika diperlukan).
  9. Guna aplikasi Lightroom untuk menghilangkan warna yang tidak diperlukan atau mengubah warna mengikut citarasa masing-masing.
  10. Siap!

Sumber: Amsyarnaif

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com