Sabtu, 27 Mei 2017

VEST Tawar RM50 Ribu Kepada Pelajar Universiti Dalam Pertandingan Keusahawanan

Salam.

Sumber gambar: DI SINI

Berita baik! Peluang untuk memenangi RM50 ribu ni terbuka kepada semua pelajar IPTA dan IPTS di Malaysia! Haaa... 50 ribu tau bukan 50 ringgit. Diulangi 50 ribu! Rugi la kalau korang lepaskan peluang macam ni. Siapa nak bagi 50 ribu? Sah sah bukan aku! Bukan setakat tu je, siap dapat kembangkan idea perniagaan korang atau perniagaan sedia ada korang tu. Silap silap jadi usahawan sehebat Fizo Omar, Neelofa dan Vivy Yusof! Macam mana tu? Sertai program VEST sekarang!


APA ITU VEST?

Sebelum korang teruja sangat dengan RM50 ribu tu, lebih baik kita kenal kenal dengan VEST terlebih dulu. Haaa... Varsity Entrepreneurship Skills & Talents (VEST) ni merupakan satu program pertandingan keusahawanan yang bakal melibatkan 1000 orang mahasiswa dari 20 institut pengajian tinggi seluruh negara dengan 200 idea perniagaan yang bakal dikembangkan. Jangan risau, semua peserta akan didedahkan dengan teknik-teknik terkini jualan, pemasaran, penjenamaan, komunikasi berkesan, membina rangkaian francais dan perancangan kewangan dalam tempoh 6 bulan. Jadi kalau tak tahu sangat pasal keusahawanan atau perniagaan pun takpe.


OBJEKTIF

Kenapa program VEST ni dianjurkan? Untuk apa? Untuk siapa? Banyak pula aku tanya kan? Haha! Program VEST ni sebenarnya mempunyai objektif yang jelas terutamanya dalam memupuk semangat keusahawanan dan mempromosikan perniagaan. Jom baca sikit antara objektif program VEST kat bawah ni.
  • Memupuk dan melahirkan usahawan dalam kalangan pelajar universiti awam tempatan
  • Membangunkan nilai-nilai keusahawanan dalam kalangan pelajar melalui bimbingan dan ilmu kemahiran keusahawanan
  • Menawarkan peluang perniagaan serta mengukuhkan dan mengembangkan perniagaan sedia ada secara lebih sistematik dan dinamik
  • Menyampaikan maklumat berkaitan agensi-agensi keusahawanan yang menyediakan kemudahan pembiayaan, latihan, akses kepada pasaran, kemudahan infrastruktur dan sebagainya
  • Mencipta peluang pekerjaan pelbagai sektor dalam pasaran 


TERMA & SYARAT

Kalau berminat, korang cuba semak sama ada korang layak ke tidak untuk sertai program VEST ni.
  • Terbuka kepada semua pelajar IPTA dan IPTS di Malaysia
  • Warganegara Malaysia
  • Minimum 10 pasukan bagi setiap universiti
  • Setiap kumpulan tidak melebihi daripada lima (5) orang ahli kumpulan
  • Berusia 18-25 tahun
  • Berdaftar mahasiswa sepenuh masa
  • Terbuka kepada mahasiswa yang mempunyai idea perniagaan atau perniagaan sedia ada
  • Produk atau perkhidmatan yang pernah memenangi pertandingan ataupun anugerah tidak dibenarkan bertanding
  • Produk atau perkhidmatan patuh syariah
  • Tarikh penyertaan bermula dari 28 April 2017


KONSEP PERNIAGAAN

Untuk pengetahuan korang, program VEST ni hanya fokus kepada lima (5) segmen kluster perniagaan ni. Jadi korang kena pastikan idea perniagaan atau perniagaan sedia ada korang termasuk dalam mana mana kluster di bawah.
  1. Franchising/Licensing (contoh: Product &Services)
  2. Creative & Innovative (contoh: Robotic, Photography, Music Talent, Software Program)
  3. Online Business (contoh: Tudung, Health & Beauty, Education)
  4. Agro Business (contoh: Fruits & Vegetables for Commercial, Fishery)
  5. Mobile Business (contoh: F&B, Services, Spa)


CARA MENDAFTAR

Terdapat dua (2) cara untuk mendaftar program VEST.



HADIAH PERTANDINGAN

Seperti yang korang nampak kat atas tu, hadiah pertandingan adalah berupa wang tunai berjumlah RM25 ribu bagi tempat pertama, RM15 ribu bagi tempat kedua dan RM10 ribu bagi tempat ketiga. Tapi apa yang paling menarik kat sini ialah walaupun korang tak menang tempat pertama, kedua atau ketiga, 300 orang peserta terpilih akan ke peringkat selanjutnya selama 1 tahun bersama Perbadanan Nasional Berhad (PNS). Wow! Peluang belajar selok belok perniagaan dan bidang keusahawanan dengan PNS tu! Setahun tau. Bukan seminggu dua atau sebulan dua. Rugi! Rugi la kalau lepaskan peluang ni.

Kalau tak silap aku, setakat hari ni dah ada tujuh (7) IPTA dan IPTS yang hantar penyertaan seperti di bawah.
  • Universiti Malaya (UM)
  • Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
  • Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
  • Universiti Utara Malaysia (UUM)
  • Universiti Sains Malaysia (USM)
  • Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP)
  • Multimedia University (MMU)

Korang punya universiti dah hantar penyertaan ke belum? Kalau belum, korang kena rebut peluang ni. Jangan terlepas peluang yang tak datang setiap hari ni.


Ada banyak soalan? Tak jumpa jawapan dalam entri ni? Korang boleh hubungi talian kat bawah ni atau akaun rasmi bagi program VEST di laman-laman sosial seperti facebook, instagram dan twitter. Semua maklumat ada kat bawah ni.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com