Isnin, 3 April 2017

Mendaki Bukit Gasing, Petaling Jaya

Salam.

Setelah sekian lama aku tak hiking, akhirnya aku berjaya melakukannya di Bukit Gasing pada hari Sabtu yang lepas. Alhamdulillah. Aku tak ingat bila kali terakhir aku hiking. Mungkin masa aku Tingkatan 5? Masa tu hiking Gunung Datuk, Rembau, Negeri Sembilan. Selepas itu aku rasa macam tiada aktiviti hiking dalam kamus hidup aku.


Terima kasih Kery ajak aku sertai aktiviti macam ni. Siapa sangka tiba-tiba Afizal pun join jugak? Ada kisah di sebaliknya. Nak dijadikan cerita, sekitar hari Selasa minggu lepas, Afizal mesej aku ajak aku hiking hari Sabtu. Tapi dia tak tahu yang aku sebenarnya dah ada plan dengan Kery nak hiking hari Sabtu tu. Kebetulan sangat! Jadi aku pun mesej Kery tanya kot kot boleh bawa kawan aku seorang tu. Alhamdulillah, nasib baik Kery kata boleh. Maklum je la, tu bukan program aku, takkan aku pandai pandai nak ajak satu kampung join kan? Haha!



Sebelum misi mendaki dimulakan, kami berkumpul beramai-ramai kat taman permainan bawah tu seawal jam 7 pagi. Selepas taklimat ringkas keselamatan disampaikan, sesi warm-up dan stretching dijalankan. Dibahagikan kepada dua kumpulan, kumpulan pertama seramai 20 orang dilepaskan sekitar jam 8.30 pagi kalau aku tak silap sebelum kumpulan yang kedua pula dilepaskan.

Bila dah hiking sekali dengan Afizal ni, tak sah kalau tak bergosip, menganyam ketupat dan curhat (curahan hati). Sekurang-kurangnya tak terasa penat mendaki tu. Tahu tahu je dah habis dah. Terasa nak naik lagi sekali. Boleh?



Masa mendaki lebih kurang sejam lebih kot. Aku pun tak pasti berapa lama sebenarnya sebab aku tak set masa dan tak tengok masa. Tahu tahu je dah sampai bawah semula. Haha! Bila dah sampai bawah semula tu, aku macam eh ni je ke? Camtuh. Berlagak sangat walaupun stamina aku ke lautan hindi juga. Takpe takpe takpe. Lama-lama nanti dah biasa la hiking tu. Jadi bukit atau gunung yang seterusnya?



Cuma aku terkilan bila hiking kali ni tak sampai puncak Bukit Gasing pun. Kecewa! Rugi betul tak dapat sampai puncak dia. Katanya nak jimatkan masa. Takpe la. Dah kita pun ikut orang kan? Lepas ni kalau nak sampai puncak, boleh la pergi sendiri. Tapi aku sangat seronok join hiking beramai-ramai ni. Bukan selalu dapat peluang dan ruang macam ni. Kalau ada aktiviti hiking lagi lepas ni, inshaAllah aku akan join juga. Cuma aku harap lepas ni kita akan mendaki sampai puncak boleh? Haha! 

1 ulasan:

  1. jom la gunung nuang pasniii.. kalau nak sampai puncak kena naik jam 6 am !

    BalasPadam

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com