Isnin, 30 Disember 2013

Bercuti Di Teluk Batik?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Gambar hiasan. Haha!

10, 11, 12 dan 13 Disember yang lepas aku gi Teluk Batik, Lumut, Perak. Bercuti ke? Bercuti la sangat! Aku ada kursus kat situ. Dah nama pun saya yang menurut perintah kan? Tapi paling sedih sebab kursus tu tak dapat nak masuk dalam penilaian prestasi aku sebab dah hantar awal Disember hari tu. Kecewa! Empat hari kot! Takpe la. Takde rezeki namanya tu. *lari lepas tu lompat atas katil kemudian tekap muka kat bantal*

Bunga pun boleh layu dengan bau kaki.

Aku tak pernah sampai lagi kat Lumut ni. Jadi, aku tak tahu nak jangka macam mana perjalanan dia. Tak sangka lepas keluar tol tu jalan sesak kemain. Dah kenapa ni? Hampir sejam jugak nak lepas daripada kesesakan tu. Bontot pun dah bentuk segi empat tepat.

Tak boleh ke korang lalu jalan lain? Sibuk je nak ikut aku lalu jalan ni.

Ni first time aku sampai kat Teluk Batik. Excited kot? Nama je warganegara Malaysia tapi banyak lagi tempat dalam Malaysia ni aku tak sempat nak jejakkan kaki. Rasa berterima kasih jugak la dapat pergi kursus ni. Sekurang-kurangnya dapat mencemar dulang kat Teluk Batik ni. Tak mampu nak mencemar duli. Jadi? Mencemar dulang pun boleh.

Sejuk mata memandang, sejuk lagi ais batu campur.

Tingkap sebelah katil aku. Kemain tak?

Lauk lagi banyak daripada nasi.

Cantik jugak kawasan persekitaran kat situ. Keliling dia penuh dengan pokok hijau. Gila kau tak tenang bangun pagi dapat sedut udara segar bugar kat situ? Kentut pun langsung tak berbau sepanjang kursus kat situ. Nampak tak betapa aku menipu di situ? Dan aku antara peserta yang terawal sampai. Bila melangkah masuk dalam bilik, takde orang lagi. Jadi? Aku dapat pilih bilik utama yang menghadap Pulau Pangkor pulak tu siap ada bilik air sendiri! Syukur.

Menikmati pemandangan daripada balkoni bilik.


Kursus ni pasal pengaplikasian Hypno-NLP untuk tenaga pengajar. Kursus ni bertujuan membantu meningkatkan lagi mutu dan tahap profesionalisme tenaga pengajar kat JTM ni. For me, it’s a new thing. Banyak faedah dan kelebihan yang aku dapat daripada kursus ni. Kalau kita tidak berfikiran terbuka dan berlapang dada, memang sia-sia je la kita datang kursus ni. Jadi, apa guna kita datang kursus yang bukan sehari dua ni? Ni pun kira majlis ilmu jugak ni.

Muka nak bangga! Sijil je pun.

Mujhse dosti karoge? Faham tak?

Alhamdulillah. Pejam celik pejam celik? Kursus pun tamat. Tambah lagi satu sijil dalam hidup aku. Lepas ni boleh la aku hipnosis budak budak ni supaya dengar cakap aku. Haha! Ingat senang macam tu ke? Takpe la. At least dapat tambah pengetahuan sedia ada, dapat perbaiki dan pertingkatkan lagi mutu perkhidmatan. Dengan harapan tahun depan boleh dapat Anugerah Perkhidmatan Cemerlang la? Kau baru setahun jagung dik. Sedar diri boleh tak? Haha!

Gambar keluarga bahagia pun boleh.

Rambang mata! Kalau ikut nafsu macam nak beli semua je.


potpetpotpet : Takde ke kursus kat Bali ke kat Korea ke kat Paris ke?

Ahad, 8 Disember 2013

Cara Atasi Kaki Berbau

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Hari Ahad macam ni takde nak buat apa sangat. Ni nak kongsi tips elak kaki berbau. Kenapa nak kongsi tips ni? Sebab kaki aku pun kadang-kadang berbau! Haha! Terlebih jujur pulak. Tolak 10 markah kategori menantu pilihan. Adeh. Maklum je la, kerja daripada jam 8 pagi sampai 5 petang pakai kasut. Lepas tu hujung minggu keluar lepak pun pakai kasut. Kaki pulak jenis cepat berpeluh. Silap silap bunga tahi ayam pun boleh layu dengan bau kaki aku! Okay. Lawak hambar di situ.


Macam mana kaki boleh berbau?

Kaki berbau terjadi akibat daripada peluh yang keluar daripada kaki dan pakai selipar atau kasut yang sama setiap hari. Kaki kita mempunyai lebih kurang 250 000 kelenjar peluh. Kalau tukar jadi ringgit malaysia, kaya dah kita ye dak? Haha! Peluh dirembeskan oleh tubuh badan untuk tujuan penyejukan. Tapi sesetengah orang macam aku ni keluar peluh secara berlebihan lebih-lebih lagi kat kaki. Tapi bukan peluh yang berlebihan tu yang menyebabkan kaki kita berbau! Habis? Kelembapan akibat daripada peluh berlebihan tadi telah menyebabkan pembiakan bakteria secara besar-besaran macam jualan akhir tahun kat sogo. Sisa buangan daripada bakteria ni la yang menyebabkan kaki kita berbau.

Tips elak kaki berbau!


  • Kering
Cara yang terbaik untuk elak daripada kaki berbau ialah dengan memastikan kaki kita sentiasa kering. Keringkan kaki terutama sekali kat celah-celah jari kaki kerana kat situ la tempat bakteria selalu lepak. Kalau tak perlu pakai kasut dan stoking, tak payah pakai. Lagi bagus bila kaki kita dapat pengudaraan secara maksimum.

  • Udara
Pengudaraan ni sangat penting bagi mengelakkan kaki berbau. Pengudaraan yang baik dapat membantu kaki kita untuk kering dengan cepat. Bila cepat kering, bakteria tak sempat nak membiak. Kalau situasi atau keadaan tak memerlukan kita pakai selipar atau kasut, tanggalkan terus.

  • Stoking
Bila pakai kasut, pastikan kita sarung stoking sekali. Kalau kita tak sarung stoking nanti peluh kat kaki tu siapa nak tolong serap? Tukar stoking untuk setiap hari ataupun dua kali sehari. Tapi kalau pakai selipar, tak payah pakai stoking pun takpe.

  • Kasut
Taburkan sedikit bedak dalam kasut sebelum dan selepas kita pakai kasut. Dan jangan biarkan kasut kat dalam rak yang tertutup dan gelap. Sesekali sidai kasut kat ampaian. Boleh macam tu? Elakkan pakai kasut yang sama setiap hari. Nak tak nak, kena ada lebih daripada dua atau tiga kasut. Nanti boleh rotate hari ni pakai kasut A, esok pakai kasut B dan lusa pakai kasut C. 

  • Doktor
Kalau tak jalan jugak, pergi jumpa doktor untuk potong kaki. Haha! Just kidding. Tanya doktor apa penyelesaian terbaik untuk elak kaki daripada berbau.


potpetpotpet : Nak tengok orang tu pembersih ke tak, tengok kaki dia.

Khamis, 5 Disember 2013

Dah Macam Bapak Orang!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Tahan nafas supaya perut nampak lebih kempis.

Dah macam bapak orang dah bawak budak-budak ni pergi tengok wayang. Ni first time aku tengok wayang dengan Husna. Sebelum ni asyik tengok wayang dengan kawan-kawan je. So, kali ni apa salahnya aku tengok dengan adik bongsu aku sorang ni. Filem apa lagi yang sesuai dengan budak-budak sekarang ni? Sah sah la filem animasi terbaru daripada Disney, Frozen.

Tengok wayang macam pergi berkelah ramainya.

Siapa ajar selfie ni?

Ke aku yang dah tua sebenarnya?

Filem ni kat IMDb dapat rating 8.1 daripada 10 bintang. Kemain! Memang filem ni seronok ditonton apatah lagi dengan budak-budak macam Husna tu. Tapi aku tak berapa puas hati dengan jalan cerita dia yang terlalu ringkas. Lawak dia pun tak berapa menjadi. Memang sesuai la dengan budak-budak yang belum baligh lagi. Boleh macam tu? Ke sebab aku yang dah tua sebenarnya? Haha! Dah nama pun filem animasi pulak tu daripada Disney? Nak harapkan macam mana lagi? Layankan je la. Babak sedih dia pun pada aku tak berapa menjentik perasaan macam dalam filem The Croods. Pada pendapat aku, The Croods adalah filem animasi terbaik untuk tahun 2013 ni.

Kemain seronok!

Tumpang lip lap lip lap pokok ni.

Dua kali.

Aku tengok dua kali filem Hunger Games ni! Haha! Punya la obses dengan Jennifer Lawrence. Eh takde la obses pun. Kali pertama hari tu tengok dengan kawan-kawan. Kali ni tengok dengan adik aku dengan sepupu aku. Kitorang baru balik daripada KL hantar adik aku yang sorang lagi tu balik UKM. On the way balik tu singgah la Seremban kejap. Nana dengan Kak Zura tak tengok lagi filem tu. Aku plan nak tengok filem lain tapi tak jadi sebab filem-filem yang ada semua macam membazirkan duit aku je kalau aku tengok. Last last aku ambil keputusan tengok Hunger Games untuk kali yang kedua. Tak pulak rasa membazir tengok dua kali filem yang sama? Bijak tak aku? =_="

Future dentist kat tengah-tengah tu.

Sebelum balik kita pose depan kereta aku yang baru lepas basuh ni dan kemudian hujan pun turun dengan lebatnya.



potpetpotpet : Ada masa kita menang, ada masa kita belajar. Takde istilah kalah.

Khamis, 28 November 2013

Shila Amzah Balas Hizami Li Selepas Johan As'ari Lamar Lana Nordin?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Sekarang tengah hangat pasal Johan As'ari lamar Lana Nordin selepas 3 hari keluar makan bersama. Kadang kadang yang bising tu sebab dorang tak dapat tapi Lana Nordin yang dapat. Eh? Ke sepatutnya ayat tu sebab dorang tak dapat tapi Johan As'ari yang dapat? Haha! Bergurau je bro. Aku rasa isu ni takkan jadi hangat macam ni kalau takde Shila Amzah dalam cerita dorang.

Okay. Enough pasal Johan As'ari dengan Lana Nordin. Sekarang nak cerita pasal Shila Amzah dengan Hizami Li. Over tak? Haha! Takde la. Saje nak abadikan komen yang Shila Amzah balas kat instagram dia tadi. Dia ada upload gambar kat instagram dia macam biasa tapi caption tu faham faham je la ada kaitan dengan apa kan? Aku pulak gatal tangan pergi komen kat gambar dia tu. Tak silap aku tu first time kot aku komen kat instagram dia. Berdarah hidung tengok Shila Amzah komen kemain panjang! Komen yang aku dapat lebih panjang daripada komen orang lain. Mesti dorang jealous aku dapat komen panjang macam tu kan? Kbai.



potpetpotpet : Mesti rasa macam membazir masa je baca entri ni kan? Haha!

Selasa, 26 November 2013

Ingat Wak Doyok Je Ada Style?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Dah lama tak join contest semenjak dua menjak dunia blog ni dah sejuk beku. Haha! Siapa sangka kali ni ZALORA ada menganjurkan contest. Senang je contest ni. Kita cuma kena tulis gaya dan fesyen kita je. Tak perlu keluarkan duit, tak perlu keluarkan peluh, tak perlu keluarkan pisau, tak perlu keluarkan suara, cuma perlu keluarkan idea je. Mudah kan?

Nampak tak betapa menggiurkan hadiah utama dia?

Ambil kesempatan.

Mentang mentang nama Wak Doyok tengah famous sekarang ni, kena la ambil kesempatan guna nama dia. Haha! Takde la. Sebenarnya aku admire Wak Doyok ni. Misai kemain lentik, jambang pun tak nak kalah, kalau boleh satu muka tu nak tutup dengan jambang. Bukan setakat tu je, aku suka tengok gaya dan style yang dia ketengahkan.

Aku takde jambang. Aku cuma ada misai dan janggut je. Tapi so far aku cuma biarkan janggut je panjang. Misai tu tunggu aku cecah usia 30-an.

Apa style yang aku pilih?

Untuk contest ni, aku kena pilih pakaian daripada jenama River Island dan kemudian ciptakan style tersendiri. Eh, pernah dengar pasal River Island? For your information, River Island ni merupakan salah satu nama yang besar dalam industri fesyen bukan je di UK, malahan Ireland, Timur Tengah, Eropah dan tidak lupa jugak Asia. Kagum tak?

Untuk baju, aku pilih kemeja lengan pendek warna merah. Kenapa merah? Professor Andrew Elliot daripada University of Rochester melalui kajiannya mendapati bahawa perempuan lebih tertarik dengan lelaki yang memakai baju yang berwarna merah. So? Rugi la kalau kita tak pakai baju warna merah! Haha! Selain tu, baju warna merah jugak melambangkan keberanian si pemakai.

Merah ni tak pekat mana pun. Jangan risau, lembu tak kejar punya.

Ada ke pakaian yang lebih maskulin daripada blazer? Takde kan? Bila nak pakai blazer, kita kena pastikan blazer tu sesuai dengan pakaian kita yang lain. Tak boleh main hentam je. Blazer ni dipadankan dengan seluar jeans untuk nampak lebih kasual tapi masih dapat memberikan sentuhan academic look.

Ni kena pakai sebab Wak Doyok selalu sangat pakai blazer. Jangan tak tahu, bila pakai blazer ni, secara tak langsung si pemakai tampak lebih classy dan duit pun nampak macam banyak je. Kbai.

Dipadankan dengan seluar skinny jeans.

Seterusnya, aku pilih kasut brogue berwarna coklat. Kenapa kasut brogue? Kerana sesuai dengan seluar skinny jeans tadi. Dan kenapa warna coklat? Supaya tidak terlalu menonjol di samping dapat masuk dengan hampir semua jenis gaya. Kasut brogue berwarna coklat ni dijamin dapat menjadikan penampilan kita tampak lebih smart dan tidak terlalu kasual.

Handsome tak kasut brogue ni?

Sebagai pelengkap gaya, aku pilih tali pinggang dan jam tangan berwarna coklat. Ni penting untuk melengkapkan style aku supaya tidak bosan, kosong dan hambar.

Tali pinggang kulit berwarna coklat dan mempunyai jalinan ni menjadi pilihan.

Jam tangan sebagai pelengkap style ni.

Based on apa yang aku dah pilih kat atas ni, aku berjaya mengilhamkan dua style yang sama tapi tak serupa. Boleh macam tu? Style yang pertama ialah Hassan. Hassan menampilkan ciri "young academic look". Memadankan kemeja lengan pendek berwarna merah dengan seluar skinny jeans, Hassan tidak mahu kelihatan terlalu formal. Bagi menonjolkan sisi yang lebih matang dan maskulin, Hassan melengkapkan penampilannya dengan memakai blazer. Blazer ni bertujuan meningkatkan keyakinan diri Hassan bila berhadapan dengan orang.

Wak Doyok mesti jealous tengok ni.

Style yang kedua ialah Haydar. Haydar pulak menampilkan ciri "sharp dashing look". Haydar merupakan seorang lelaki yang yakin dan tahu apa yang dia mahukan. Haydar tidak memerlukan blazer seperti mana Hassan kerana Haydar gemarkan penampilan yang lebih ringkas dan kemas. Bagi Haydar, semakin besar bahagian kulitnya ditutup dengan pakaian, semakin rendah daya tarikannya.

Simple tapi penuh gaya.

Order hari ni, dapat semalam.

Aku merupakan pelanggan ZALORA yang amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang telah diberikan. Order hari ni, dapat semalam. Over tak? Haha! Takde la sampai macam tu sekali. Paling cepat sehari, paling lambat pun dua hari. Setakat ni order aku sampai tak pernah lebih daripada tiga hari. Rezeki aku kot? Alhamdulillah. Aku memang takde masalah langsung dengan ZALORA. Kepada sesiapa yang takde pengalaman lagi dengan ZALORA, boleh la klik WWW.ZALORA.COM.MY untuk menjimatkan minyak kereta minggu ni.

Sebahagian daripada kemeja, seluar dan kasut yang aku dapatkan di ZALORA.


potpetpotpet : Fashion fades, only style remains the same.

Isnin, 25 November 2013

Masa Berkualiti Bersama Keluarga

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Makan besar?

10 November iaitu pada hari Ahad dua mingu yang lepas kami sekeluarga telah makan besar kat Kenny Rogers Roasters. Ada tiga sebab kenapa kami makan besar hari tu. Sebab yang pertama? Meraikan tamatnya pengajian Bob dan Nana. Sebab yang kedua? Meraikan ulang tahun kelahiran Ika yang ke-21 pada tanggal 1 November lepas. Nampak tak berapa hari dah tu? Dan sebab yang ketiga? Husna dapat nombor dua dalam kelas dia. Alhamdulillah.

Bukan senang nak dapat kumpul ramai ramai lengkap macam ni. Aku ni takpe la. Dah kerja pun kat belakang rumah je. *tiup kuku* Bob dah kerja kat Bangsar, Ika belajar kat Kuantan, Adik pulak belajar kat Bangi, Nana je tanam anggur kat belakang rumah. So ni je la masa yang dapat kita gunakan untuk meraikan apa-apa yang patut.

Rezeki hari tu. Alhamdulillah. Bukan selalu makan sini.
 
Outfit of that day.

Kebas pungung!

Hari Selasa 19 November hari tu aku ambil cuti rehat sebab nak pergi konvokesyen Nana. Nana punya sidang ni sidang ke-17, sidang terakhir kau! Sampai kat UITM Shah Alam lebih kurang jam 12 tengahari. Lepas tu nak tunggu Nana masuk Dewan Agong Tuanku Canselor (DATC) tu dah jam 1 petang. Bila Nana dah masuk aku ingatkan dapat la habiskan masa jalan jalan sekitar situ tapi apakan daya hujan turun kemain lebat. Duduk la aku kat tangga tu. Kebas pungung aku duduk lama-lama sampai aku berdiri aku macam rasa punggung aku masih melekat kat tangga tu. Boleh macam tu? Haha!

Nana kuar nak dekat jam 5 petang kot? Lepas tu dia sibuk nak bergambar lagi, nak ucap tahniah lagi, nak bagi bunga lagi, nak jumpa macam macam orang lagi, nak pulang jubah lagi, last last jam 7 malam baru dapat balik. Tak pasal pasal kemek dah punggung aku sekarang.


Sebelum Nana masuk dewan.

Kasut kegemaran.

Cuba cari Husna kat mana.

Jambangan bunga merah merah mak ngah.

Siapa yang baru je konvo tu aku nak ucapkan tahniah dan selamat datang ke dunia sebenar. Tak dilupakan jugak selamat mencari kerja yang setaraf dan selari dengan kelulusan korang. Aku ada ramai kawan yang sekarang bekerja lari daripada ijazah yang tergantung kat dinding rumah masing masing. Sebenarnya hidup ni kita diberikan banyak peluang. Tapi terpulang kat kita nak ambil peluang yang mana satu atau tak nak ambil satu pun. Anyways, good luck!


potpetpotpet : Pengalaman ialah cikgu yang tidak akan beritahu apa yang kita akan belajar selepas ni.

Ahad, 17 November 2013

Faizul Juara Akademi Fantasia 2013 #AF2013

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Nama pun malam minggu kan? Apa lagi best kalau tak duduk kat rumah je. Esok dah la kerja. Ok. Bila tahu esok kerja terus down. Isnin pulak tu. Haha! Sambil sambil tu kita layan konsert akhir akademi fantasia. Boleh la tengok daripada menghadap laptop dua puluh empat jam je.

Ada dua pusingan. Setiap peserta nyanyi dua buah lagu termasuk sebuah lagu baru.

Pusingan Pertama

Azhael - Penglipurlara (Hazama)
Komen: Tak best.

Amira - Sesaat Untukku
Komen: Best!

Indah - Jagalah Diri (Jaclyn Victor)
Komen: Best!

Faizul - Sepasang Sayap
Komen: Hurmmm...

Nabila - Seandainya Masih Ada Cinta (Dayang Nurfaizah)
Komen: Best!

Aisyah - Mimpi
Komen: Best!

Pusingan Kedua

Amira - Terlalu Istimewa (Adibah Noor)
Komen: Tak best.

Nabila - Katakan Saja
Komen: Hurmmm...

Faizul - Hanyut (Faizal Tahir)
Komen: Best!

Azhael - Hentian Terakhir
Komen: Hurmmm...

Indah - Percayalah
Komen: Best!

Aisyah - Lebih Indah (Siti Nurhaliza)
Komen: Best!

Senang je kan komen aku? Tak payah panjang panjang. Mudah. Kita ambil isi penting je. Orang pun dapat tahu best ke tak. Tak payah nak pantun pantun semua ni. Buang masa je. Haha! Ok. Jadi keputusannya?

Juara: Faizul



Naib Juara: Azhael



Tempat Ketiga: Amira



Tempat Keempat: Indah



Tempat Kelima: Nabila



Tempat Keenam: Aisyah



Anugerah AFBuzz: Azhael


potpetpotpet: Untung la dah jadi retis.

Isnin, 11 November 2013

Apa Dah Jadi Dengan Hidup Aku?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Apa dah jadi dengan hidup aku? Dah macam tajuk akhbar harian metro. Tajuk nak sensasi kemain. Tapi isi? Faham faham la sendiri. Haha! Alhamdulillah. Aku masih diberikan kekuatan dan kesempatan untuk menaip lagi satu entri. Takde apa yang menarik sangat yang berlaku. Tak payah baca pun takpe. Kbai.

Tayang muka.

Hari Selasa (29 Oktober) hari tu ADTEC Melaka ada menganjurkan karnival kerjaya yang melibatkan hampir 50 buah syarikat swasta. Aku bertugas sebagai model kaunter pendaftaran. Kau ada dapat tugas jadi model kat kaunter pendaftaran macam aku? Takde kan? Haha! Aku bergurau je la. Kau gila ada jawatan macam tu? Habis la nanti asyik aku je yang akan diberikan tugas tu. Eh?

Untuk karnival kali ni aku cuma tolong hulurkan tangan ringankan beban je kat situ. Bukan buat kerja sangat sebab aku memang tak diberikan tugas apa-apa pun hari tu. Tapi kelas tak batal ye, berjalan macam biasa. Nampak tak betapa dedikasi betul aku dengan kerja aku? Okay. Dah kenapa semua ayat aku nak kena angkat bakul sendiri ni? 

Apahal pelajar-pelajar aku lagi tinggi daripada aku ni? Jangan biadap boleh? Haha!

Senang je kan?

Aku selalu guna dialog tu. Senang je kan? Setiap kali habis jawab satu soalan, aku mesti cakap senang je kan? Haha! Dah jadi tabiat kot. Tapi takpe. Aku harap bila selalu sebut senang je kan senang je kan lama lama dia jadi senang. Bila dah jadi senang boleh dapat A+ dalam SPM nanti. Boleh pakai ke teori ni? Usaha dan doa, inshaAllah.

Alhamdulillah. Selesai dah kelas matematik tambahan tingkatan empat untuk tahun ni. Kita jumpa lagi tahun depan ye? Kalau dorang masih nak belajar dengan aku lagi la. Kalau tak, takpe. Aku faham. Tahu la aku ajar biasa biasa je. Mana yang mampu je la nak. Yang penting ikhlas redha pasrah berserah alhamdulillah syukran jazilan ya ustazah.

Semoga berjaya dunia akhirat. Amin.


Jangan bagitahu isteri kawan mak tiri sedara lelaki sepupu anak buah dia.

Aku pakai kemeja dan kasut daripada Zalora. Aku memang dah lama aim kemeja ni sebab aku gila dengan corak dia. Kasut tu pulak sebab ada potongan hari tu. Apa lagi aku rembat je la. Macam la duit kat akaun bank tu riban riban sampai ikut suka hati je nak rembat. Haha! Takpe la. Bukan selalu tapi boleh kata kerap la jugak. Eh?

Buat muncung itik la sikit. Baru nampak macam binatang sikit.

Tak bosan ke?

Aku kalau keluar dengan Adie dan Fyzal ni memang wajib buat tiga aktiviti: wayang sampai terbayang-bayang, makan sampai kenyang dan karaoke sampai suara hilang. Tak bosan ke? Takde la bosan mana sebab kitorang bukan keluar setiap hari, bukan jugak setiap minggu. Kadang kadang tu sebulan sekali. Tengok masa lapang masing masing la.

Kali ni dua orang kawan kitorang daripada KL balik Melaka. Maksudnya kali ni kitorang tak lepak bertiga tapi berlima. Pagi Ahad (3 November) tu kitorang mulakan dengan tengok filem Thor: The Dark World. Biasa biasa je filem ni . Takde la hebat mana. Cukup cukup makan standard filem-filem aksi fantasi yang lain. Tapi ada satu babak yang paling menangkap perhatian aku iaitu babak yang mana Odin sebenarnya adalah Loki! Siot betul. Aku terus terbayangkan kucing aku nama Loki tu.

Mudah gila beli tiket online.

Lepas wayang? It's makan time!

Thai Olio Olio. Gila bapak punya pedas! Thumbs up!

Ni gambar takde filter.


potpetpotpet : Bekerjalah seolah-olah kita akan hidup seribu tahun lagi.

Rabu, 11 September 2013

Senyuman Kekal, Fenomena Pembedahan Plastik Terbaru Korea Selatan!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Senyuman kekal? Aku macam tak percaya pembedahan plastik boleh sampai ke tahap tu. Sebelum ni Korea Selatan dah ada pembedahan plastik untuk besarkan bukaan kelopak mata, suntikan lesung pipit, kecilkan saiz betis dan macam macam lagi la. Kadang kadang tu tak sampai terfikir! Bayangkan satu dunia ni muka sama je? Celah mana kau nak cari mana satu Kak Ton, mana satu Kak Mah.



Teknik ini dikenali sebagai “Smile Lipt”. “Lipt” merupakan gabungan daripada perkataan lip (bibir) dengan lift (mengangkat). Pembedahan plastik ni dia buat kat sudut belah kiri dan kanan mulut. Bila dia dah angkat otot-otot kat situ, mulut secara automatiknya tersenyum. Jadi tak payah susah susah nak pura pura senyum lepas ni. Kalau dapat berita sedih pun dijamin senyuman tak lekang daripada bibir. Kot kot datang ziarah orang mati, kau boleh senyum sorang sorang kat situ? Seram tak?


potpetpotpet : Susah ke nak senyum?

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com