Khamis, 25 Oktober 2012

Kisah Seorang Doktor

 Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!


Aku nak kongsi kisah seorang doktor. Aku terbaca kisah ni kat academictips.org. For your information, kisah seorang doktor ni dalam bahasa Inggeris sebenarnya. Tapi aku cuba olah dalam bahasa Melayu. Sukahati aku je kan? Haha. Takpe takpe. Korang layankan je la. Ni bukan kisah sembarangan. Dah la penat aku translate nak bagi korang faham. Masalahnya, ada ke korang suruh aku translate? Kbai.

Seorang doktor memasuki hospital dalam keadaan tergesa-gesa. Dia kemudian menukar pakaiannya dan terus menuju ke blok pembedahan. Kelihatan seorang lelaki sedang berjalan mundar-mandir menunggu kehadiran doktor yang bertanggungjawab.

Sebaik sahaja doktor sampai, lelaki tersebut berkata dengan nada suara yang agak keras, "Kenapa doktor ambil masa yang lama untuk sampai? Doktor tahu tak anak saya tengah kritikal kat dalam tu? Apa punya doktor ni?"

Doktor itu tersenyum lalu berkata, "Saya minta maaf encik. Tadi saya tiada di hospital dan sebaik sahaja saya dapat panggilan, saya cuba datang secepat yang mungkin. Maafkan saya. Sekarang, saya berharap encik bertenang supaya saya dapat jalankan tugas saya."

"Bertenang? Kalau anak doktor yang berada dalam bilik itu sekarang, doktor boleh bertenang? Kalau anak doktor yang mati sekarang, apa doktor akan buat? Bertenang?" Lelaki tersebut mula meninggikan suaranya.

Sekali lagi doktor itu tersenyum dan membalas, "Sesungguhnya dari Allah kita datang dan sesungguhnya kepada-Nya jua kita kembali. Saya hanya seorang doktor. Saya tidak boleh memanjangkan nyawa anak encik. Saya cuma dapat buat yang terbaik. Semua yang berlaku sebelum, semasa ataupun selepas adalah dengan izin Allah."

"Cakap memang la senang sebab doktor tak rasa apa yang saya rasa sekarang ni." Lelaki tersebut membebel.

Pembedahan kemudian berlangsung selama beberapa jam. Tiba-tiba doktor keluar daripada bilik pembedahan itu dan berkata, "Alhamdulillah! Anak encik telah berjaya diselamatkan!"

Tanpa membuang masa, doktor tersebut bergegas pergi meninggalkan kawasan bilik pembedahan itu. "Jika encik ada apa-apa pertanyaan, encik boleh tanya dengan jururawat kat sini."

"Kenapa doktor ni? Tak boleh ke tunggu seminit dua? Saya nak tanya macam mana keadaan anak saya pun tak sempat?" Lelaki tersebut berkata sedemikian sebaik sahaja seorang jururawat menghampirinya selepas doktor itu berlalu pergi.

Jururawat tadi pun menjawab, "Anak doktor meninggal dunia semalam, meninggal sebab kemalangan jalan raya."


potpetpotpet: Sepandai-pandai tupai melompat, pandai-pandai la korang fikir moral of the story dia.

Khamis, 18 Oktober 2012

Stress

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Stress. Takde siapa mintak stress. Buat apa nak mintak stress kan? Baik mintak maaf ke, mintak duit ke, mintak follow balik ke, ada faedah jugak. Tapi tu la, kita tak dapat mengawal keadaan sekeliling kita. Tahu tahu ada je perkara atau peristiwa yang membuatkan kita stress-sestress-stressnya. Haaa... Tak berbelit lidah kau nak sebut? So, sebagai manusia yang diberi akal dan fikiran, kita hendaklah bijak menangani stress yang datang. Maksudnya, kita kena tangan-tangankan stress itu. Boleh? Kalau tak puas, kaki-kakikan pun boleh.

Muka nampak lebih muda bila bijak tangani stress. Guna diri sendiri sebagai contoh pun boleh kan? Haha!

So, ada 10 tips yang kita boleh amalkan supaya kita tak mengalami hypertension. Alhamdulillah. Setakat ni aku masih hidup lagi. Jadi terbukti bahawa tips ni tak membahayakan kesihatan lelaki bujang dan jugak ibu-ibu mengandung. Eh?
  1. Ambil masa dan ruang untuk bersendiri, sekurang-kurangnya 30 minit, setiap hari.
  2. Gunakan perkataan 'tidak' tanpa perlu rasa bersalah.
  3. Bersenam untuk membakar 'lemak-lemak' stress.
  4. Lebihkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar di samping minum air dengan banyak.
  5. Sebelum tidur, maafkan semua orang yang ada melakukan kesilapan terhadap anda.
  6. Berseronok (tidak melampaui batas) dengan kawan-kawan dan jangan malu untuk berkongsi perasaan dengan orang lain.
  7. Sentiasa berfikir dan bertindak secara positif.
  8. Dengar lagu-lagu kegemaran anda berbanding menonton rancangan-rancangan kegemaran anda di televisyen.
  9. Belanja diri sendiri makan sedap sedap ke, belanja diri sendiri pergi spa ke, pandai pandai la belanja diri sendiri. 
  10. Dekatkan diri dengan Allah. Sesungguhnya, Allah Maha Mendengar. Banyakkan berdoa, solat sunat, baca al-Quran, berzikir dan sebagainya.

Sekali sekala belanja diri sendiri. Siapa yang untung? Diri sendiri jugak. Kbai.

potpetpotpet : Siapa nak belanja aku lepas baca entri ni? Haha!

Jumaat, 5 Oktober 2012

BLSP Sebagai Blogger Pilihan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Kemain lama tak update? Maklum je la, hati dah takde kat blog. Eh. Siapa yang curi hati aku ni? Pulangkan balik! Haha. Aku sibuk dengan kerja. Sibuk cari rezeki sampai terlupa blog kesayangan mucuk mucuk aku ni. Okay. Nak taip mucuk mucuk pun sampai meremang bulu tengkuk aku. Geli.


Pada hari Sabtu yang dua minggu lepas, haha bukan seminggu lepas ye, tanggal 22 September 2012, Budak Lelaki Sebelah Pintu (BLSP) terpilih untuk menghiasi ruangan blogger pilihan dalam sisipan COM. COM ni stands for Citra Orang Muda. Dan terima kasih kepada Mejah kerana memanjangkan nama aku kepada Kak Lyn yang bertindak sebagai penulis untuk ruangan blogger pilihan tersebut.

Pengalaman yang hebat! First time kot aku kena interview? Haha. Sedih je kan? No wonder aku terlebih excited bila blog cincai cincai macam ni boleh terselit kat dalam Utusan. Kalau blog aku pun boleh dapat peluang macam ni, tak mustahil satu hari nanti giliran korang pulak. Percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan. *tarik beg keluar akademi fantasia*

Terima kasih kepada mereka yang perasan blog aku dalam paper hari tu. Tapi aku sendiri segan nak baca ruangan tu. Macam terlebih skema je soal jawab aku tu? Haha. Kemain aku guna bahasa rempit masa interview. Apa celop? Nini cokelat celop, celop celop, nini cokelat celop, celop celop, rasa kacang stroberi, sungguh enak sekali, nini! Nini! Kbai.

Terima kasih Wan Fuuyoo! :")

Dah 3 tahun dah? Wow! :")

Entri oleh Eazy Izzuddin. Boleh singgah kat SINI.

Tak tahu pulak boleh baca interview aku hari tu kat SINI.

Menangis! Haha.


potpetpotpet : Tengah tunggu tawaran berlakon filem tajuk anak itik tok wi mandi dalam kolam.

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com