Ahad, 16 Disember 2012

Dua Minggu

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Relevan lagi ke blog aku ni? Haha. Anyway, aku baru habis kursus induksi yang telah berlangsung selama dua minggu kat Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerja (NIOSH), Senai, Johor, bermula pada 23 November dan berakhir pada 7 Disember. Memang dua minggu tu penuh dengan ceramah, ceramah dan ceramah, daripada pagi sampai la malam. Kalau otak tu macam belon, aku jamin dah pecah pada hari pertama tu jugak! Kbai.

Alhamdulillah. Semua berjalan dengan lancar. Biarpun aku menumpang kursus induksi kemeterian lain, tapi, aku gembira dapat kenal kawan-kawan baru. Aku tabik dorang sebab dorang sporting, gila-gila, sedia membantu, tak lokek ilmu dan mesra alam. Okay tak aku kipas dorang?

Aku telah diberikan mandat untuk menjadi pengerusi majlis masa majlis penutup pada hari terakhir kursus tu. Suka tak suka, tu belakang kira. Haha. Aku ambil peluang tu sebagai menghargai kepercayaan dorang walaupun aku sendiri tak yakin dengan aku. Macam mana tu? Takpe takpe. Anggap ni sebagai cabaran sebab dalam dunia kerja pun kita selalu diberikan tugas yang kita tak tahu macam mana nak buat, tugas yang kita tak suka, tugas orang lain tapi orang tu tolak kat kita dan sebagainya.

Jom tengok beberapa keping gambar yang sempat diambil menggunakan Galaxy Note aku pada hari terakhir kursus induksi:









potpetpotpet :
Tambah satu lagi bab dalam buku kenangan manis. :")

Khamis, 25 Oktober 2012

Kisah Seorang Doktor

 Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!


Aku nak kongsi kisah seorang doktor. Aku terbaca kisah ni kat academictips.org. For your information, kisah seorang doktor ni dalam bahasa Inggeris sebenarnya. Tapi aku cuba olah dalam bahasa Melayu. Sukahati aku je kan? Haha. Takpe takpe. Korang layankan je la. Ni bukan kisah sembarangan. Dah la penat aku translate nak bagi korang faham. Masalahnya, ada ke korang suruh aku translate? Kbai.

Seorang doktor memasuki hospital dalam keadaan tergesa-gesa. Dia kemudian menukar pakaiannya dan terus menuju ke blok pembedahan. Kelihatan seorang lelaki sedang berjalan mundar-mandir menunggu kehadiran doktor yang bertanggungjawab.

Sebaik sahaja doktor sampai, lelaki tersebut berkata dengan nada suara yang agak keras, "Kenapa doktor ambil masa yang lama untuk sampai? Doktor tahu tak anak saya tengah kritikal kat dalam tu? Apa punya doktor ni?"

Doktor itu tersenyum lalu berkata, "Saya minta maaf encik. Tadi saya tiada di hospital dan sebaik sahaja saya dapat panggilan, saya cuba datang secepat yang mungkin. Maafkan saya. Sekarang, saya berharap encik bertenang supaya saya dapat jalankan tugas saya."

"Bertenang? Kalau anak doktor yang berada dalam bilik itu sekarang, doktor boleh bertenang? Kalau anak doktor yang mati sekarang, apa doktor akan buat? Bertenang?" Lelaki tersebut mula meninggikan suaranya.

Sekali lagi doktor itu tersenyum dan membalas, "Sesungguhnya dari Allah kita datang dan sesungguhnya kepada-Nya jua kita kembali. Saya hanya seorang doktor. Saya tidak boleh memanjangkan nyawa anak encik. Saya cuma dapat buat yang terbaik. Semua yang berlaku sebelum, semasa ataupun selepas adalah dengan izin Allah."

"Cakap memang la senang sebab doktor tak rasa apa yang saya rasa sekarang ni." Lelaki tersebut membebel.

Pembedahan kemudian berlangsung selama beberapa jam. Tiba-tiba doktor keluar daripada bilik pembedahan itu dan berkata, "Alhamdulillah! Anak encik telah berjaya diselamatkan!"

Tanpa membuang masa, doktor tersebut bergegas pergi meninggalkan kawasan bilik pembedahan itu. "Jika encik ada apa-apa pertanyaan, encik boleh tanya dengan jururawat kat sini."

"Kenapa doktor ni? Tak boleh ke tunggu seminit dua? Saya nak tanya macam mana keadaan anak saya pun tak sempat?" Lelaki tersebut berkata sedemikian sebaik sahaja seorang jururawat menghampirinya selepas doktor itu berlalu pergi.

Jururawat tadi pun menjawab, "Anak doktor meninggal dunia semalam, meninggal sebab kemalangan jalan raya."


potpetpotpet: Sepandai-pandai tupai melompat, pandai-pandai la korang fikir moral of the story dia.

Khamis, 18 Oktober 2012

Stress

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Stress. Takde siapa mintak stress. Buat apa nak mintak stress kan? Baik mintak maaf ke, mintak duit ke, mintak follow balik ke, ada faedah jugak. Tapi tu la, kita tak dapat mengawal keadaan sekeliling kita. Tahu tahu ada je perkara atau peristiwa yang membuatkan kita stress-sestress-stressnya. Haaa... Tak berbelit lidah kau nak sebut? So, sebagai manusia yang diberi akal dan fikiran, kita hendaklah bijak menangani stress yang datang. Maksudnya, kita kena tangan-tangankan stress itu. Boleh? Kalau tak puas, kaki-kakikan pun boleh.

Muka nampak lebih muda bila bijak tangani stress. Guna diri sendiri sebagai contoh pun boleh kan? Haha!

So, ada 10 tips yang kita boleh amalkan supaya kita tak mengalami hypertension. Alhamdulillah. Setakat ni aku masih hidup lagi. Jadi terbukti bahawa tips ni tak membahayakan kesihatan lelaki bujang dan jugak ibu-ibu mengandung. Eh?
  1. Ambil masa dan ruang untuk bersendiri, sekurang-kurangnya 30 minit, setiap hari.
  2. Gunakan perkataan 'tidak' tanpa perlu rasa bersalah.
  3. Bersenam untuk membakar 'lemak-lemak' stress.
  4. Lebihkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar di samping minum air dengan banyak.
  5. Sebelum tidur, maafkan semua orang yang ada melakukan kesilapan terhadap anda.
  6. Berseronok (tidak melampaui batas) dengan kawan-kawan dan jangan malu untuk berkongsi perasaan dengan orang lain.
  7. Sentiasa berfikir dan bertindak secara positif.
  8. Dengar lagu-lagu kegemaran anda berbanding menonton rancangan-rancangan kegemaran anda di televisyen.
  9. Belanja diri sendiri makan sedap sedap ke, belanja diri sendiri pergi spa ke, pandai pandai la belanja diri sendiri. 
  10. Dekatkan diri dengan Allah. Sesungguhnya, Allah Maha Mendengar. Banyakkan berdoa, solat sunat, baca al-Quran, berzikir dan sebagainya.

Sekali sekala belanja diri sendiri. Siapa yang untung? Diri sendiri jugak. Kbai.

potpetpotpet : Siapa nak belanja aku lepas baca entri ni? Haha!

Jumaat, 5 Oktober 2012

BLSP Sebagai Blogger Pilihan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Kemain lama tak update? Maklum je la, hati dah takde kat blog. Eh. Siapa yang curi hati aku ni? Pulangkan balik! Haha. Aku sibuk dengan kerja. Sibuk cari rezeki sampai terlupa blog kesayangan mucuk mucuk aku ni. Okay. Nak taip mucuk mucuk pun sampai meremang bulu tengkuk aku. Geli.


Pada hari Sabtu yang dua minggu lepas, haha bukan seminggu lepas ye, tanggal 22 September 2012, Budak Lelaki Sebelah Pintu (BLSP) terpilih untuk menghiasi ruangan blogger pilihan dalam sisipan COM. COM ni stands for Citra Orang Muda. Dan terima kasih kepada Mejah kerana memanjangkan nama aku kepada Kak Lyn yang bertindak sebagai penulis untuk ruangan blogger pilihan tersebut.

Pengalaman yang hebat! First time kot aku kena interview? Haha. Sedih je kan? No wonder aku terlebih excited bila blog cincai cincai macam ni boleh terselit kat dalam Utusan. Kalau blog aku pun boleh dapat peluang macam ni, tak mustahil satu hari nanti giliran korang pulak. Percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan. *tarik beg keluar akademi fantasia*

Terima kasih kepada mereka yang perasan blog aku dalam paper hari tu. Tapi aku sendiri segan nak baca ruangan tu. Macam terlebih skema je soal jawab aku tu? Haha. Kemain aku guna bahasa rempit masa interview. Apa celop? Nini cokelat celop, celop celop, nini cokelat celop, celop celop, rasa kacang stroberi, sungguh enak sekali, nini! Nini! Kbai.

Terima kasih Wan Fuuyoo! :")

Dah 3 tahun dah? Wow! :")

Entri oleh Eazy Izzuddin. Boleh singgah kat SINI.

Tak tahu pulak boleh baca interview aku hari tu kat SINI.

Menangis! Haha.


potpetpotpet : Tengah tunggu tawaran berlakon filem tajuk anak itik tok wi mandi dalam kolam.

Jumaat, 21 September 2012

Dua Perkara

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Ke mana aku membawa diri? Adakah aku sudah merajuk dengan dunia blog? Cehhh... Dialog macam penyanyi yang kecewa sebab lagu tidak diputarkan di stesen-stesen radio tempatan. Ini blog la beb. Takde pembaca pun blog ni boleh hidup. Sebab tujuan tulis blog ni pun untuk aku baca balik masa aku dah tua nanti. InshaAllah kalau panjang umur. :")


Sebenarnya aku tak tahu nak update apa. Itu yang biarkan je blog ni. Bukankah ada masanya diam itu lebih baik? *betulkan serban*

Aku sekarang sibuk dengan kerja. Bangun pagi, masuk kerja, balik kerja, tidur. Bangun pagi, masuk kerja, balik kerja, tidur. Bangun pagi, masuk kerja, balik kerja, tidur. Tak ke bosan kalau hari hari aku update kat blog macam tu?

Ada dua perkara penting yang berlaku dalam hidup aku baru baru ni. Pertama, minggu lepas aku sempat datang KL. Untuk apa? Haaa... Tu kena tengok gambar bawah ni.


Nampak tak aku tengah buat apa? Aku tengah berenang merentas laut china selatan, nak cipta rekod dunia. Haha. Sarkastik tak? Cerita selanjutnya aku akan update esok. Atau lusa. Eh. Bulan depan pun boleh. Tengok la macam mana nanti.

Kedua, aku dah ada buah hati baru. Malu pulak nak tunjuk gambar dia. Takpe takpe. Kita tengok sikit gambar kat bawah ni.


Sekali lagi, cerita selajutnya aku update kemudian. Okay. Sampai sini je la untuk kali ni. Aku nak sambung hafal sifir dua. Satu kali dua, dua, dua kali dua, empat, tiga kali dua, enam...


potpetpotpet : Jangan jadi banduan kepada masa lalu kita. Tapi jadilah arkitek kepada masa depan kita. :")

Selasa, 28 Ogos 2012

Kalau Boleh Nak Datang Beraya Rumah Semua Orang!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Jom baca kisah raya aku tahun ni. Aku rasa penat jugak beraya selama tiga hari berturut-turut. Rasa macam nak kena cirit-birit je. Nasib tiga hari berturut-turut je. Kalau empat hari berturut-turut, mungkin boleh jadi buasir. Kbai.


Hari Selasa (3 Syawal)

Pada hari raya ketiga, rumah aku dikunjungi oleh kawan-kawan daripada Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Dol Said. Lepas rumah aku, kami beraya rumah Ejam pulak. Lepas tu, kami berpecah sebab aku, Kmel, Pyan dan Ejam nak beraya rumah Adie manakala yang lainnya nak beraya rumah siapa siapa entah. Sampai je kat rumah Adie, aku jumpa Afiq, kawan yang dah lama aku tak jumpa. Lebih daripada setahun kot? Mungkin dua tahun? Tak pasti la pulak. Dan dia sanggup tunggu berjam-jam lamanya semata-mata nak jumpa aku sebelum dia berangkat pulang ke ibu kota malam tu jugak since dia bekerja pada keesokan harinya. Gila tak terharu? *tarik tisu tandas nak lap air mata*



Hari Rabu (4 Syawal)

Kali ni beraya dengan kawan-kawan daripada Sekolah Menengah Kebangsaan (Agama) Sultan Muhammad pulak. Kami bergerak ke rumah Jax since rumah dia ada buat makan makan sikit. Lepas pergi rumah Jax, kami bergerak ke rumah Adie pulak. Okay. Aku sorang je yang dah datang beraya rumah Adie. Dorang belum lagi. So? Nak tak nak, ikut je la. Tak dilupakan jugak, Khal yang turut berada di bumi Melaka. Sempat calling calling dia jemput datang rumah Adie sekali. Nasib dia takde hal petang tu. Dah. Tu je kot.



Hari Khamis (5 Syawal)

Malam semalamnya Qarl sempat call bagitahu dorang nak datang beraya kat Melaka. Kenapa tak call time dah sampai depan rumah je kan? Haha. Mula-mula dorang datang rumah aku. Then, dorang gerak ke rumah Eazy dan seterusnya rumah Syafiq Rosli. Aku dengan Adie tak join dorang sebab kami pergi beraya rumah kawan-kawan yang lain. Sebelum dorang meninggalkan bumi negeri bandar teknologi hijau ni, dorang sempat singgah rumah Adie dulu. Okay. Cuba teka, aku ikut sekali ke tak? Yes. Aku ikut sekali, beraya rumah Adie untuk kali yang ketiga! Tak pasal pasal abang Adie tanya esok nak datang lagi tak. Haha. Macam siot je perasaan aku masa tu. Agak kejam di situ ye.


Lepas selesai beraya rumah Adie, dorang menuju ke rumah Nabil Aizat yang terletak di Subang. Tapi aku dengan Adie masa tu tengah dalam dilema, tak tahu sama ada nak pergi atau tidak. Setelah menunaikan solat sunat hajat secara berjemaah, kami memutuskan untuk turut serta beraya rumah Nabil Aizat. Okay. Niat  nak solat sunat hajat tu dah ada. Cuma tak berkesempatan nak tunaikan. Hehe. So, aku, Adie, Fiq Fikri dan Amir Naufal bergerak dari Melaka selepas Maghrib. Pejam celik pejam celik, kami sampai rumah Nabil Aizat dalam pukul 10 lebih macam tu kot? Alhamdulillah. Takde masalah sepanjang perjalanan pergi dan balik. Aku sampai rumah lebih kurang pukul 2 pagi. Biarpun penat, aku enjoy habis hari tu. Alhamdulillah. Terima kasih Allah kerana mempertemukan aku dengan mereka mereka ini. :")



potpetpotpet : Ada sesiapa nak datang beraya rumah aku? :P

Ahad, 26 Ogos 2012

Indahnya Beraya Di Kampung

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Tajuk entri dah macam tajuk lagu hari raya. Haha. Tahun ni aku beraya kat kampung belah ibu kat Batu Pahat, Johor. Kami sekeluarga bertolak selepas Subuh pada hari Sabtu yang lepas, sehari sebelum raya. Masa tu yakin yakin je raya hari Ahad. Nasib betul raya hari Ahad. Dan alhamdulillah, perjalanan berjalan dengan lancar, takde masalah trafik langsung. Ni kali pertama kami balik kampung dengan dua buah kereta. :")

Anak buah yang comel! Bukan selalu dia bagi aku dukung dia. Ni first time kot.

Hari raya pertama

Selesai solat sunat hari raya kat masjid berdekatan, kami semua baca yasin dengan tahlil. Dah habis yasin dengan tahlil, sesi bermaaf-maafan pula. Masa ni la air mata turun macam air terjun. Tsk tsk tsk...

Last but not least, masa untuk tangkap gambar! Tapi gambar kami sekeluarga kemain skema. Dah macam tangkap gambar tiang lampu je. Aku tengok orang lain punya keluarga kemain posing sakan. Haha. Dah dah. Jom tengok gambar gambar hari raya pertama aku kat kampung belah ibu.

Tangga kat depan kampung aku. Lighting tak seimbang!
Tak boleh berdiri lagi tegak ke?
Tahan nafas!
Ini bukan pokok ye.
Tak semua tapi tak apa. :")
Nyaie tengah kira kambing biri-biri. Sekor, dua ekor, tiga ekor dan seterusnya.
Tengah dengar taklimat. Haha. Kejadah taklimat? Ni sebelum baca yasin dengan tahlil ni.

Takde aktiviti sangat hari raya pertama hari tu. So, petang tu aku dengan Nana, Ika dan Adik pergi Batu Pahat Mall. Lebih kurang setengah jam perjalanan juga. Eh. Ni bukan nak shopping tapi saja jalan jalan cuci mata di hari raya hari bahagia. Tu je la aktiviti hari raya pertama aku. Sekian.

Bersama nyaie! Nyaie yang nak sangat tangkap gambar kat tangga ni. :")
Apasal nampak macam sebaya je ni? Kbai.
Husna yang comel!
Sendiri lagi. Haha. Caption nak forever alone.


potpetpotpet : Tunggu next entry yang penuh dengan jejaka idaman Malaya.

Sabtu, 18 Ogos 2012

Terimalah Kad Raya Syok Sendiri!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Nak tengok tak kad raya syok sendiri? Haha. Aku rasa kat facebook dua tiga hari ni penuh dengan kad raya syok sendiri! For your information, ciri-ciri kad raya syok sendiri ialah tempek gambar muka sendiri lepas tu letak la selamat hari raya maaf zahir batin macam la tak biasa haha. Bajet macam retis la sikit sikit. Haha. Tak nak ketinggalan, aku pun hasilkan kad raya syok sendiri juga! Terimalah kad raya syok sendiri edisi Budak Lelaki Sebelah Pintu kat bawah ni haaa...


Sepatah dua kata:
Jangan fikirkan kebaikan yang telah kita lakukan tapi fikirlah keburukan yang telah kita lakukan. Jangan fikirkan keburukan yang telah orang lain lakukan tapi fikirlah kebaikan yang telah mereka lakukan. Semoga kita menjadi insan yang lebih cemerlang daripada segi jasmani, emosi, rohani dan intelektual. *ayat nampak sangat cikgu*
Selamat Hari Raya Aidilfitri diucapkan kepada semua kaum keluarga, sanak saudara, rakan sejawat, anak didik, sahabat handai, rakan dan taulan yang mengenali diri ini. Ampun maaf dipinta, halal makan dan juga minum. Semoga ibadah kita pada sepanjang bulan Ramadhan yang lalu diterima oleh-Nya. Amin.


potpetpotpet : Jemput datang rumah ye? :")

Khamis, 16 Ogos 2012

Raya Sebelum Waktu

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Allah, kita telah diberikan peluang untuk menjalani ibadah puasa pada tahun ni. Tahun depan? InshaAllah kalau panjang umur. Sedar tak sedar, bulan Ramadhan dah nak habis dah. Tapi rasa macam baru semalam start puasa. Kan kan? Okay. Lepas bulan Ramadhan bulan apa ye adik adik? Bulan Syawal! Yeay!!! Raya! Raya! Raya! *aku tanya aku jawab lepas tu excited sorang sorang*

Hujung minggu lepas, Amir Naufal ajak aku join photoshoot dorang, photoshoot raya sebelum waktu. Aku ni pantang nenek moyang aku kalau diajak photoshoot. Haha. Kali ni, photoshoot kat studio. Okay. Aku lupa studio tu kat mana. Sorry. Puasa puasa ni lemau sikit, ingatan pun jadi macam kejap ingat kejap tak.

Tanpa membuang masa, jom kita saksikan gambar gambar yang telah aku sedut daripada Amir Naufal, kemudian aku pilih, lepas tu aku edit, seterusnya aku upload dan akhirnya korang pun tengok kat blog aku ni. Tak perlu kot explain? Heh.


Mereka yang terlibat:
Hizami Li, Hamdi Razalli, Fiq Fikri, Amir Naufal, Faradiella, Eyffa Chong, Shila Isham & Siti.

So, macam mana dengan hasil photoshoot kali ni? Ada rasa macam nak datang raya rumah aku tak? *bunyi cengkerik* Okay. For those yang nak mendapatkan khidmat photography, tak kisah la majlis kahwin ke, majlis hari jadi ke, majlis graduasi ke, majlis bersalin ke, majlis mandi bunga ke, boleh la pergi like page Amir Naufal Photography ni. Apa apahal, tanya Amir Naufal kat page tu, jangan tanya kat kaunter pertanyaan yang berhampiran. Kbai.


potpetpotpet : Tahun ni kena bagi duit raya. :(

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com