Khamis, 29 September 2011

Saya Dah Backup Blog Saya. Anda Bila Lagi?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Pagi tadi aku ada baca kat blog Azhafizah pasal blog kawan dia kena hack. Dan dan aku terus seram! Terus terfikir macam mana kalau blog aku yang kena? Tak sanggup nak bayangkan.

So, aku terus google how to backup a blog. Google punya google, finally, aku dapat tahu macam mana nak backup blog picisan aku ni. Senang gila! Meh sini aku ajar. Eh. Ni untuk blog yang guna blogger sahaja. Kalau guna wordpress, steps dia lain kot?

Ni untuk pengguna updated blogger interface macam aku. Haha.

Sila klik untuk kepuasan nafsu yang lebih.
Dashboard > Settings > Other > Export Blog

Ni pulak untuk pengguna old blogger interface. Tak reti reti nak guna yang updated tu ke? Lagi best kot!

Sila klik supaya tak menyesal di kemudian hari.
Dashboard > Settings > Basic > Export Blog

Mudah kan? Bila kita click export blog tu, blogger akan create xml file untuk kita simpan kat dalam komputer kita. Kalau apa apa jadi kat blog kita nanti, kita boleh click import blog yang terletak kat sebelah export blog tu, lepas tu, cari la xml file kita tadi. Anyway, better kau rename xml file tu dengan nama yang sesuai supaya kau tak keliru dengan xml file yang lain.

Aku dapat tahu yang backup ni merangkumi semua, daripada kandungan entri, pautan, gambar dan paling penting sekali ialah komen! Hebat tak? Apa tunggu lagi? Cepat backup blog kau tu!



potpetpotpet : Sediakan payung sebelum hujan.

50 ulasan:

widiea azira berkata...

nk try ah..tp ade ke org bselera nk hack blog sye..:p

Ary berkata...

singgah sini...

saya dah backup dah tq yeh!

Ada

sesiapa nak Join Segmen Pertama NUR KASIH

Keadaan Di

Somalia Yang Amat Meruncing Perlukan Bantuan Kita Lagi...

Belajarlah Dari Hantu....

ayie berkata...

dah bermake up lama dah..eh silap dah berback up lama..hehe

Amir Rayyan berkata...

okies..tq zami...:))

Ijah EmoTemo berkata...

oh info yg sgt bgs. ok nk back up skrg. fuhh.

Noorsha Muhamad berkata...

hebat2..hehe..

noreenrara berkata...

thnx a lot ;)

RinsyaRyc berkata...

dah... dah.. ! ^^

http://bulatmata.blogspot.com/

Syazwan Che Deraman berkata...

usihh.
aku baru tahu fungsi tu.

thanks bro.

Fiq Fikri berkata...

smlm baru saya backup

Azhafizah[フィザ] berkata...

den memang tak reti nak nak gune nak update tu..hahaha..macam lom friendly lagi..ape kate setiap hari buat backup blog..rename ikut tarikh..hehe

adrinaqamarina berkata...

nak terai hack blog zami boleh? :P

SyASyA SaNi berkata...

@Azhafizah[フィザ]

kalau tak bace entry ni sumpah tak xtau

thanx cegu! ;)

fadlisabri berkata...

0o...baru tau!=,="

myravea berkata...

phew..thanks for this entry zami :)

Sedang backup lepas bc entry ni *wink*

zizidiazora berkata...

entah...tak faham sepatah haram pun
hehehe....

Alisya berkata...

harus backup juga..hampir2 kehilangan blog td..

Nafisah Ruslan berkata...

dah back up! hehe

anamizu berkata...

cik ana pon dah buat jugak..hehe



cik ana.

Terbang Bersamaku berkata...

bru tahu pasal nie..thanks ye sudi share info yg bguna nie..=)
dah buat dah backup..thanks..=)

miratun madihah berkata...

terima kasih :) dah back up dah :)

lelakiterindah berkata...

fuhh lega dah backup, thanks so much bro :)

Khairul Anam berkata...

tQ 4 The Info..Back Up Jgn X Backup.... =)
http://khairulzara.blogspot.com

Eazy Izzuddin berkata...

done !

Fara E's berkata...

aku agk blurr , aishhh

NorHalizah berkata...

@lelakiterindah thanks for the info =)

Amin berkata...

baik! aku buat back up sekarang! sekali back up singer!

jap! cam ne nak jadikan interface yang baru tu? hmm

starzieti berkata...

baru siap buat. tengs ! :D

Tentang Kita berkata...

dh back up..tq 4 d info

Athirah ' S berkata...

okeh da buad hahaha

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata...

terima kasih ajar:) already backup!

haCks aYeiN berkata...

Hizami.. tq2.. urm.. cmne nk tukar ke new interface tue.. waa.. hhuhu~

eman berkata...

sedang back up blog..thx for the info bro...

::FAIZ FARISH:: berkata...

tq

Bintang Biru. berkata...

ok bai nak pergi buat, XD

SyafiQ aHaDin berkata...

thanks! dah backup!

♥CIK SHA♥ berkata...

such a good info! thanks for sharing..^_^


makhluk mane la yg jahat sangt tu nak hack blog org kan? takde kerja sungguh..


meh ramai2 kite back-up belog..jom!

Bella Bell berkata...

oo.. gua baru tahu.. tQ beb :)

Edy Fee berkata...

skrg kjugak buat wlau tatau mcm mane ia function hehehe
hurmm takleh blkah ayat...klik tu kepuasan nafsu yg lebih

nur hanis II berkata...

thanks for the info :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) berkata...

woowww..TQ yee atas info ni zami...

mia kaftiya berkata...

dah backup! thnks 4 de info.

oh ya, aku selalu google 'Lelaki sebelah aku' terjumpa 'budak lelaki sebelah pintu' ingatkan pebenda la rupanya beloggg.. hahaha.. my 1st visit here.

visit me back?
http://miacuteker.blogspot.com >_<

kechixx berkata...

thanks cikgu! saya dah buat!;)

Aliff Haikal berkata...

fuyoo , terima kasih . yeahh sharing is caring .:D

Azham Vosovic berkata...

ok ok ok...

wa pon nak buat ;)

Zac Rega berkata...

@Azham Vosovic kalau dah kena hack ? mcm zac .. post semua kene delete , ta boleh dapatkan balik ke ? :'(

Iznie berkata...

Thanks bro.. :)
Dah buat back up lepas blog kena removed. huhu

Wan berkata...

Thanks!
saya pun dah buat backup guna cara yang bro tulis tu.

gomo merah berkata...

singgah bw di sini

mak ieteng berkata...

terimakasih. MET ambil

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com