Khamis, 4 Ogos 2011

Kurma Badam Yang Sedap Gile

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!



Honestly, aku jarang makan kurma masa berbuka. Aku tahu sunnah makan kurma ni. Tapi tekak aku ni macam liat sikit nak telan kurma. Salahkan tekak pulak dah. Boleh? So, tahun ni ibu beli kurma badam sama seperti gambar kat atas tu. At first, macam biasa la, aku tak teruja pon. Setelah dipaksa, baru aku makan. Errr... Nak tahu rasa dia macam mana? Sedap gile! :B

Kurma badam ni special sikit daripada kurma biasa. Sebab kurma badam ni telah diletakkan dua biji badam kat tengah tengah dia tu. Dua biji badam ye puan puan, bukan satu biji je. Time kurma badam ni masuk kat mulut, memang menangis la sedap dia. Rasa badam yang rangup apatah lagi disaluti manisnya kurma ini. Memang rugi la siapa tak cuba lagi. :P

Sekarang aku nak makan kurma badam je. Tak nak makan nasi dah. Dahsyat tak? :)



potpetpotpet : Tak kenal maka tak cinta.

54 ulasan:

DanieL AdiE berkata...

Honestly, x pernah mkn!

haha

Amirah Suhana berkata...

ishhhh sama laaaaa kurma xboleh masuk tekak..tapi kena pandai pilih kurma la... Sedap erk? nanti bole la suruh mama belikan kurma badam ni.

_aLiaHwaFa_ berkata...

pernah makan kurma coklat? lagi sedapp. :D

the GirL berkata...

LOL!! 1st time makan ke??
benda ni dh lame wujud la.. hahaha...

fadlisabri berkata...

nak jugak...nak jugak!!haha...=)

Hizami Rahim berkata...

@DanieL AdiE

cepat try!
sedap kot.
:B

Hizami Rahim berkata...

@_aLiaHwaFa_

tu bukan macam biskut raya ke ?
:B

Hizami Rahim berkata...

@the GirL

haha.
tak semua orang dah rasa semua benda.
kan ?
:P

Hizami Rahim berkata...

@fadlisabri

bukak mulut cepat!
haha.

Hizami Rahim berkata...

@Amirah Suhana

ye ?
sama la kita.
hehe.
cuba la rasa.
sedap!
:)

ceriteraliyana berkata...

klu kena paksa makan kurma..mesti makan sambil pejam mata dan buat muke senget..sampai mak pun mls nk paksa makan lagi..haha

xtwla klu kurma yg ni muka caner time makan ^^

Hizami Rahim berkata...

@ceriteraliyana

takde la sampai pejam mata.
melampau la tu.
haha.
:P

laskar pelangi berkata...

dasyat betol kalau makan kurma ni tak nak makan nasi dah;D


pewit! template baru eh! menawan!

Dosh Saleem berkata...

pergh..pasni ni try kurma limau pulak.hehe

adrinaqamarina berkata...

tahun lepas balik, pernah bawa balik, adik3 suka sangat~


ada macam3 lagi zami, ada badam, ada kacang hazel, ada coklat, ada walnut. pilih jeee~ sekotak rm15 :D

eh? promote kurma pulak. haha

kemain template baru :P

miss silent berkata...

igtkan salh masuk rumah tadi..hahah..
ermm,lapar pulak tngok kurma tu..

eqbalzack berkata...

nak cikitt!

izfanora berkata...

wah.. betul2 sedap yer bunyinyer..

Yuyu Musa berkata...

terbayang badam boleh lekat kat gigi.

tadi pestime bukak pose thun ni makan kurma.hihik

luqman zakaria berkata...

tak penah makan pon..kene try nih!!hehe :P

FaiZaH Fyn berkata...

akhirnya..boleh jugak bukak blog ni haha

aida saharudin berkata...

kurma coklet dalam ada badam lagi sedap. yusup tayop :D

k.h.a.l.i.l.a berkata...

siap xmau makan nasik lagi. huhu... kurus la mcm ni :)

♥ cik kieranaa ♥ berkata...

aik..blog zami da len..hehe..

kurma badam? mcm kueh raye je.
kene try neh.

Ijah EmoTemo berkata...

tak pernah cuba pun lagi kurma badam. tp mcm sedap je. hehe

ceriteraliyana berkata...

haha..kire yana lagi teruk lah ni..adeeiii!! =,=

zizidiazora berkata...

sekarang ni macam-macam jenis kurma dah ada di pasaran. cuma nak beli dengan tak nak beli je. selain dari sunnah, kurma dan badam boleh merangsang minda menjadi cerdik dan tidak jadi pelupa.

Mamamya berkata...

iskhhh...rasa mcm nak cuba jer...beli kat mana dik??

i am S!L4H.. berkata...

x pernah makan lg kurme yg ni. alamak rugi di situ erh. >.<

kue raye pon x de buh 2 biji badam. kaye btol kurme ni. haha

haha ye la tu nk mkn kurme je. try seminggu. =p

knape blog ni lain mcm je. ,<------

NorHalizah berkata...

macam sedap jer..

Lelord berkata...

akak suka kurma tp bukan yg lembik2 arr, yg kurma dlm ada badam pun suka

noreenrara berkata...

dh pnh mkn..mmg sedap !

.:iQeLLypEri:. berkata...

badam menggantikan biji kurma ditengah itu yer tuan tuan..
heee :)

imah berkata...

bak mai sebijik.. nak try ^^ heheh

Ezzad Edzral berkata...

wahhh sedap2...
mane nk dapat ni???

Rtp Farra Arisha berkata...

oh ada juga ke kurma badam? how kuno i am. arisha belum pernah coba lagi kurma badam. pasti sedap kan! kat kedai mana2 pun ada jual juga?

dak eina berkata...

try mkn kurma yusof taiyob.. best!!

Azham Vosovic berkata...

alamak, sy x suka kurma gak tp boleh lah cuba resipi terbaru ni....

kembatolo™ berkata...

kurmacoklat tak best ke?hehehe

Gadis Pantai Timur berkata...

tolong hantar sekotak kurma badam tu kat umah..

ayie berkata...

tak dasyat pon..dasyat lagi orang somalia tak makan nasi.. just kidding..hehe

bukankosong berkata...

blog ko nmpak lain

tulisan pun dah jarak,rasa best bila membaca

dh simple n bermaknaaa

nuha ahmad berkata...

owh kurma badam memg sedap..
my friends penah bagi kurma badam dari mekah...sedap x terhingga owhhhhhhhhh....=)

blog-tips-kurus berkata...

sedap! ah sedap! :-)

MAISHARAH berkata...

same..sy pon nk salahkan tekak lah coz x dpt terima kurma time berbuka huhu..neway kurma badam tu nmpak sedap....

p/s:wah berwajah baru..nice n nice...t wajah barukan blog sy pulak kikiki..:P

PiekaSahaja berkata...

pieka admit pieka pun x pernah rasa n first tyme dgr..hahahhaa:P

GreenAppleKu.com berkata...

pernah mkn dan memang sedap giler..haha..

Finaz Jaafar berkata...

pehh mmg sedap kut..kte pn jns jarang mkn kurma pnye olang..heheh

mlmpau nk mkn kurma badam je taknak nasi=P

p/s : dah lama tak jenguk blog kamu..bile jnguk trkezut sbb dah brubah wajah..nice la..=)

aizamia3 berkata...

anak2 tak makan kurma biasa tapi kalau yang ada badam laju je dorang.. hikhikhik..

Chenal berkata...

Honestly..kalo kasi free mmg nak cuba rasa!

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) berkata...

kurma celop coklat best!!!!

Suhazli berkata...

fuyoo hebat lak tengok kurma tu and tak pernah lak nampak or makan..mane nak cri eh?huhu..

sme la..xske mkn kurma..xbest!!

SyazwanSarawak berkata...

YT gak terbaik. kekeke

Bintang Biru. berkata...

Nak jugak. T____T
Bak sekotak. Terliur ah.
XD

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com