Jumaat, 12 Ogos 2011

Kenangan Puasa Yang Mencuit Hati

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!



Okay. Aku nak cerita pasal kenangan puasa aku yang mencuit hati masa aku budak budak dulu. Eh. Mencuit hati tu boleh jadi something yang kelakar, sedih, biasa biasa je atau eh macam ni pon ada. So, it's up to you la kalau nak rasa kelakar ke, sedih ke, biasa biasa je ke atau eh macam ni pon ada ke. Selamat datang ke dunia Budak Lelaki Sebelah Pintu!


#1
Aku bangun pagi macam biasa. As usual, aku tak sabar pulak nak tengok kartun kegemaran kat TV1. Aku kalau tengok tv memang tak sah kalau tak kunyah apa apa. Tanpa aku sedar, aku ambil satu bekas biskut gula. Aku makan kepingan pertama. Then, kepingan pertama pon habis. Next, aku makan keping kedua pulak. Kepingan kedua tak sampai separuh, tiba tiba ada suara menyapa dari belakang.

"Bang, tak puasa ke, bang?"

Okay. Aku lupa! Aku boleh tak ingat yang aku tengah puasa? Masalahnya sekarang, aku tengah tercekik ni. Macam mana aku nak minum? Cuba bagitahu aku macam mana? Dah la aku tengah tercekik ni. Takkan nak minum? Aku puasa beb! Aku puasa! Memang tercekik sampai berbuka la jawabnya. =_=


#2
Aku tengok jam. Adeh. Baru pukul 6 petang? Lambat lagi nak berbuka ni. Apa aku nak buat ni? Kau ada cadangan? Haaa... Mungkin aku boleh pergi mandi kot? Jom? Lalala. Lalala. Lalala. Aku tak tahu nak tulis apa pasal mandi. So, anggap je la aku tengah mandi ni. Lalala. Lalala. Lalala.

"Allahu akhbar Allahu akhbar!"

Oh. Dah azan ek? Apasal aku ada kat dalam bilik air lagi ni? =_=


#3
Lagi 10 minit nak azan Maghrib! Aku tak sabar, aku terus duduk kat meja makan. Aku tengok tengok apa yang ada kat atas meja tu. Sedapnya! Tunggu punya tunggu, tinggal lagi 5 minit kot? Okay. Aku kena get ready ni. Aku tuang air kat dalam cawan. Lepas tu aku terus minum. Eh. Aku terus minum! Tapi masalahnya, azan Maghrib belum berkumandang lagi! Adeh. Macam mana aku boleh terminum pulak ni? Takpe takpe. Dorang tak nampak kot? Even dorang ada kat meja makan tu jugak, aku yakin dorang tak nampak. Yakin ye. Okay. Aku kena tunggu azan Maghrib semula.

"Dah azan pon!"

Baca doa buka puasa, baca doa makan, lepas tu aku pon minum air tu balik. Eh. Masa part yang aku terminum tadi, aku macam tak baca semua tu pon? =_=



potpetpotpet : Apa kenangan kau pulak?

73 ulasan:

Pojiepooh Abdullah berkata...

hahah kelakarlah awak..
tapi yang pertama tuh memang menyakitkan hati..
nak taknak kalau dah rasa nak tercekik terpaksalah minum gak air.. tak puasa what to do haha

Nur Farah Hani berkata...

hahahah..semuanya sengal n tak boleh bla.. aper daaaa..

tahun ni macam tu lagi ker tak?? :P

Mra Mastura berkata...

batal2!! :P

mandi awal sket ye lepas ni :P

Dosh Saleem berkata...

paling best skali bila adik yg kecik pelawa air kat kita.haha

ainaamy berkata...

masetu tengah keluarkan ikan bakar dari plastik boleh TERasa pulak ikan tu . cepat2 keluarkan balik . ==' tak senonoh gila

Ain Farahin berkata...

macam2...kelakar lah! =p

anamizu berkata...

cehhh! adoila..hehe
part TERminum azan belum lagi...hik3
tu la eksaited nak berbuka dah..hehe

ayie berkata...

kenangan ayie masa kecil-kecil bila seluk dalam poket ada kuih mozila dan terus ngap dalam mulut.. ttetibe teringat..eh siang la bukan malam..haha

Puteri Biru berkata...

part last tu aku penah gak..

kecik2 dulu aku suka asingkan cincau dengan air dia.. masa nak asingkan tu boleh aku pegi masukkan ketulan cincau tu dalam mulut telan selamba padahal belum azan. bodoh gila.

.:iQeLLypEri:. berkata...

naseb baek ta de scene suap adek makan nasi tersuap mulut sendiri skali..
nasi letak kicap plus telur goreng je pun..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) berkata...

bang kenyg dh mkn biskot????hahaha..

~aYeeN & SuE~ berkata...

klu x sengaja xpe..tp bab terekik tu mmg la sadis..x minum tercekik tp gah pose ni..huuhu

Rtp Farra Arisha berkata...

if ramadan's coming, pasti kenangan dalam bilik air takkan terlepas punya kan!! hhi. quite lucu.
u seems very excited, that's why terus minum air..no worries, itu kenangan time budak2 dulu..and now tak mcmtu lagi kan? hikhik.
salam 12 ramadan for tomorrow's fasting.

amy azuha berkata...

lol..ada jugak cmtue..yg ke-3 tue org nmpk kot tapi diorang buat tatau huhu =PP

Ms Bery berkata...

Ha no3 tu pernah jugak buat..
Tengah bancuh air nak berbuka pastu boleh pulak teRase air tu dulu.. tapi x sengaja la tahu.. rase x de orang nampak terus je buat x tahu..
Hahaha :D

Hizami Rahim berkata...

@Pojiepooh Abdullah

haha. tu la pasal. tapi aku tak jugak minum. tahan. tahan. :B

Hizami Rahim berkata...

@Nur Farah Hani

la. kan dah kata masa budak2 ? skrg budak2 lagi ke ? =____=

Hizami Rahim berkata...

@Mra Mastura

inshaAllah. :)

imah berkata...

nasib baik dah besar.. xde la buat benda2 gitu lagi ^^

Hizami Rahim berkata...

@Dosh Saleem

haha. so, minum ke ?

Hizami Rahim berkata...

@ainaamy

haha. kenapa tak telan je ? :P

Hizami Rahim berkata...

@Ain Farahin

:P

Hizami Rahim berkata...

@anamizu

entah. tak perasan kot ? :P

Hizami Rahim berkata...

@ayie

kenapa simpan dalam poket ? =______=

Hizami Rahim berkata...

@Puteri Biru

haha. tu la pasal. tak perasan pon tengah puasa. adeh.

cik Dil berkata...

wktu kecik2, tgh ambil wuduk, time part kumur, "eh alamak, tertelan..xpee..bukan sengaja.."
*bukan sekali dua, tp bkali2..hahhaa

Hizami Rahim berkata...

@.:iQeLLypEri:.

haha. tak pernah lagi. :P

Hizami Rahim berkata...

@Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)

tak kenyang pon! tak sampai dua keping la. huhu.

Hizami Rahim berkata...

@Rtp Farra Arisha

yes. masa budak2 je. sekarang ? tak logik la kalau macam u jugak. haha.

Hizami Rahim berkata...

@amy azuha

mungkin jugak. atau dorang terlalu fokus nak buka puasa. :B

Hizami Rahim berkata...

@Ms Bery

ngeee... gimme five! :B

Ain Farahin berkata...

ouh, bru teringat..mase kecik2 dulu..petang2 suke g kedai beli jajan..one day, mse nk balik umah dgn slumber nya termakan jajan tuh...ayah pulak dah menunggu dpn pintu, mgkin die nmpk kot! =p

Amin berkata...

all the time mst ada je kan lupa yang kita ni sedang pose..haha padahal aku kadang2 pon lupa sedap je korek telinga...hahah

Eyra. berkata...

Semuanya terjadi secara "tak sengaja" kan? Hahah. Semoga puasa penuh ye tahun ni :P

Umie Artoqiemie berkata...

kenangan aku termakan bijik beras dalam container.hahaha.

shandye. berkata...

14 years old.

masa tu kat rumah. weekend.

puasa hari keempat kalau tak salah. bangun pagi, pergi dapur, bancuh oat dengan susu segar.

bawa ke meja makan.

duduk. capai sudu dan makan.

dah habis, bawa mangkuk ke singki untuk basuh.

mak keluar dari bilik laundry.

"kenyang?" sepatah soal dan berlalu.

aku tepuk dahi. lupa aku puasa.

tak apa. sebab dah kenyang.

haha.

zizidiazora berkata...

dah xsngaja nk wat camne..redah jeler tapi mandi waktu nk berbuka tu patut elakkan sebab hukumnya makruh.

K O R I E berkata...

pernah terkorek hidung dgn segaja~
;D

Smart layout yang baru ni!

laskar pelangi berkata...

Kelakarlahhh;)

Eazy Izzuddin berkata...

hahahaha...
kelakar3x...
aku pun kdg2 terlupa yg kita puasa..
bedal je makan..
sebab da terbiasa hehe

SyedGraphiX berkata...

#Eh ingatkan dah raye bila tgk gmbar kat atas tu :P

adrinaqamarina berkata...

part biskut tu paling kesian! hahaah.


kte pernah, tolong buka balang kuih untuk adik, sekali ambik terus masuk mulut terus! -.-'

Edy Fee berkata...

siyes lawak..boleh pulak terawal bukak..sambung balik tunggu azan.haha best kenangan

PiekaSahaja berkata...

sampai tercekik die mencekik biskut..:P

Han$ Xy berkata...

yg part terminum 5 minit sblm berbuka tu aku pernah buat:)

nuruhuda_329 berkata...

hahaha lawak la..leh masuk raja lawak musim kedua nih kui3 =P

sYafIk-wAy berkata...

ceit sengal la . hahaha

::FAIZ FARISH:: berkata...

klakar....

merahitujambu berkata...

adeh..klaka laa awok ni..tercekek sampai buka puasa??cian..rindu pulak zaman kanak2

Amirah Suhana berkata...

hahaha tau xpe.. mama suruh hidang je air..tp terminum. ohno.haha

dylla abas berkata...

yg #2 tu mesti sambil mandi sambil telan air kan? kan? kan? huhu :p

syira_88 berkata...

hahhahaha! kelakar..oo tactic tu sebenarnya curi-curi makan konon2 tak sengaje ye..hahaha..Sy dulu selalu curik2 mkn kat bwh jambatan depan umah buat dengan jiran. err mcm lagi teruk jer dr awk..

JIJI YU berkata...

aku pernah minum air sirap dalam jamban yg tak flush lagi..gila usaha jugak nak batalkan pose

Cik Rose Cute berkata...

biasa la...budak2...Sis lagi kelakar puasa tapi hisap rokok daun nenek punyer...tiba-tiba sepupu tegur..."tak puasa ker?" Sis jawablah.."puasa...." Sepupu Sis cakap Orang puasa tak boleh hisap rokok...." Pastu Sis cakap rokok daun tak per hihihi...." Waktu tue Sis umur 7 tahun cam tu la...

i am S!L4H.. berkata...

hahahaha. pernah jgk mcm tu. lg2 yg tgh sedie hidang2 tetibe terhidang air tok diri semdiri lantas meminum tanpa ingatan di kepala. haha

DanieL AdiE berkata...

hahaha...tak boleh blah..

cik Dil berkata...

awak, ade doodle boy berbaju melayu free dekat blog..^^

http://semanisepal90.blogspot.com/2011/08/doodle-boy-berbaju-melayu-untuk-semua.html

izfanora berkata...

kahkahkah..

mmg best kan dapat rezeki dari Allah.. :)

Asyraf Arif berkata...

haha bab tercekik itu serius kelakar ! hahaha tak dapat bayangkan macam mana tahan tercekik. HAHA

~Nanie@InTaN~ berkata...

ni masa dah tua ke muda2 lagi..hahaa..tak sengaja tak pe..di maafkan.. :)

fadlisabri berkata...

kelakar!
kenangan yg x dpt dilupakan!
haha...=)

Gadis Pantai Timur berkata...

kenangan termakan dan terminum mase pose mesti ada...sekali pernah termakan kuih raya masa tgh wat kuih raya..ahaha..

Ibrahim Ismail berkata...

banyaknya kenangan manis

ainaamy berkata...

puasa2 . ! haha . mana boleh telan .

Bashtiah berkata...

hahah... tercekik memang dah darurat habiss... serius kelakar.

.Cik Nana. berkata...

sengal jgk cikgu ni..bile nak posting ke skola ni?

Nabila Osman berkata...

macam2 ragam kan, betul2 lawak :DD lebih kurang sama dengan je dgn semua orang...

Bintang Biru. berkata...

terminum.
TERminum.
hahaha. tak boleh belah sungguh. XD

Mikah Lurima berkata...

hahaha... part yg ketiga tu best! olmos pernah berlaku kat semua orang. haha

Liling berkata...

haha.tak sengaja kan ? tak pa. =p

http://lovelynemo.blogspot.com

Suhazli berkata...

hahaha syok mandi nampak?makruh nanti..

♥Miss Yaanaako♥ berkata...

kenangannya..time buat kueh raya lah termakan sekali sebab tak tahan... haha

Hanih Borhan berkata...

haha...serious macam2 memori b'puasa waktu budak2 dulu...

part merasa tu memang banyak & selalu...haha

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com