Sabtu, 4 Disember 2010

5 Langkah Mudah Bagi Pemandu Sebelum Memulakan Perjalanan Jauh

Haiyak. Aku dah sampai Melaka ni. Tapi sakit perut pulak daripada tadi. Tak elok elok lagi perut ni. Eh. Ni bukan sakit perut nak berak. Kalau nak berak aku tahu la nak gi tandas. Tak perlu nak heboh heboh kat blog. Adeh. Macam lucah pulak bila cakp pasal berak ni. Euwww ... Abaikan. Ni sakit perut lain kot. Aku pun tak tahu sebab apa. Aku dah sapu LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA tadi. Alhamdulillah. Dah kurang sikit sakit. Tapi tak hilang lagi sakit perut ni. T.T




Eh. Aku nak kongsi 5 langkah mudah yang aku selalu buat sebelum nak memandu jauh jauh. Ni berdasarkan pengalaman seorang Budak Lelaki Sebelah Pintu yang hampir 5 tahun menjadi pemandu. Ngeee ... Bajet dah pro la tu ? XP
  1. Cucuk duit di bank berhampiran. Kata nak jalan jauh, kena ah guna banyak duit. Nak isi minyak, nak bayar tol, nak beli kopok, nak beli jajan, nak beli eskrim. Adeh. Nak pergi berkelah ke ni ? =.=
  2. Lepas tu gi beli kopok, jajan, eskrim kat Seven Eleven. Benda benda ni penting masa memandu lagi lagi kalau perjalanan jauh. Kalau mengantuk, aku selalu makan makan dalam kereta. Segar sikit mata tu bila mengunyah laju laju. Tapi takde ah sampai makan nasi berlauk ayam masak merah masa memandu tu. Logik la kau ? =.=
  3. Apa dia paling penting ? Isi minyak bebeh ! Nak bagi kereta kau bergerak, kena la isi minyak. Lain la kalau kereta kau guna pasir. Kalau kereta kau guna pasir, tak payah isi minyak. Kalau kereta kau guna minyak, tak payah isi pasir. Senang je nak faham. Ada apa apa soalan ? Sila kemukakan sebarang kemusykilan kat bawah ni. ^.^
  4. Kereta kau ada tayar tak ? Eh. Kalau ada, tayar tu isi apa ? Adeh. Takut ah jugak kalau kalau tayar kereta kau isi guli. Kalau tayar kereta kau isi angin macam tayar kereta aku, sila pam kasi ketat. Bukan hari hari pun kau gi pam tayar tu kan ? So, ni la masanya kau nak tunjuk hebat depan aweksss kat stesen minyak berhampiran. =.=
  5. Last but not least, baca doa naik kenderaan. Dan insha Allah kau selamat sampai ke destinasi yang dituju ! XD

potpetpotpet : Nak balas kunjungan kau sebelum sebelum ni sebab tak sempat hari tu. Biasa ah. Busy dengan final exam. Nantikan aku kat kau punya blog !

61 ulasan:

Puteri Iqa Izyan berkata...

wahh.eskim tuh.smbl drive smbl makan eskim.. haha :P

mRa amira berkata...

tak boleh blah nak tnjuk hebat depan awekss kt stesen minyak kan
jeles XP

Rara Farah berkata...

keh3...lesen dh ade..tp xpenah bawak kete sendiri kua jenjalan...sah2 kete tu merajuk ngn eden...

::FAIZ FARISH:: berkata...

ko lupa isi air... kan jalan jauh. hehehe

AdiE berkata...

penting nie!
TGK CERMIN, ok x rambut...heheh


Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/periuk-ku-sental.html

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

jangan lupa beli kit kat

hehehe

..hizamirahim.. berkata...

@Puteri Iqa Izyan

boleh je.
XB
dah pernah buat ?

..hizamirahim.. berkata...

@mRa amira

haha.
biasa ah.
bajet hot.
adeh.
=.=

Puteri Iqa Izyan berkata...

hahaha.ades.bahaya lah.
kalau makan jajan tu selalu sgt buat.
:P

..hizamirahim.. berkata...

@Rara Farah

wah.
nape tak gi bawa ?
lima enam minit pun jadi ah.
takut nanti tak mahir nak drive walaupun dah ada lesen.
sila biasa2 kan okay ?
XD

..hizamirahim.. berkata...

@::FAIZ FARISH::

hehe.
kereta tu dah hantar servis selalu.
XB
so macam tak perlu nak isi air.
boleh ?

..hizamirahim.. berkata...

@AdiE

tahu takpe.
penting jugak tu.
XB

mRa amira berkata...

@..hizamirahim..

ye lah
bajet hot & comel kan?
dah okay lum perut tu?

..hizamirahim.. berkata...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

tak mampu nak beli kit kat.
mampu beli ferrero rocher je.
adeh.
XD

..hizamirahim.. berkata...

@Puteri Iqa Izyan

boleh je.
try pelan2.
lama2 okay la.
haha.
menghasut ni.
XD

..hizamirahim.. berkata...

@mRa amira

belum lagi.
adeh.
paksa jugak nak update blog ni.
XD

abdul rasyid..... berkata...

pasir pon mahal wei...hahahah!!

minyak apatah lagi

mRa amira berkata...

@..hizamirahim..

huhu
letak banyak2 losyen tu
hp letak sebelah.
tetibe =.=

najihah sahami berkata...

hahah..agak2 ade ke aweks yg tengok zami pam angin ek?
silap2 dorang ngat zami tukang keje pam angin.

"mintak tolong ya pakk.."hahaha

..hizamirahim.. berkata...

@abdul rasyid.....

takpe.
air mineral algi mahal drpd minyak !
XB

..hizamirahim.. berkata...

@mRa amira

haha.
dah letak agak banyak tadi.
panas gile.
T.T

..hizamirahim.. berkata...

@najihah sahami

haha.
hamboi.
takpe2.
at least dorang perasan zami.
cehhh...
XB

FarhanaDr berkata...

Kalau ikot hati nak tambah lagi satu point.. Silalah cari suami atau isteri dengan kadar segera.. Adanya mereka sebagai peneman, bawak kete 10 jam pun tarak papa.. Weehoo.. :p

ardinihumaira berkata...

brylcreem?
hehe... rambut terpacak ooo
:D

mr.syazwan berkata...

6. tengok cermin.. cakap dalam hati
(Rambut da pacak, muka da ok, bulu mata da lentik, lip da basah2 *ala2 sexy, bulu hidung da xde tersentel) ok jalannnnnnnnn

haha

;p

adrinaqamarina berkata...

abah suka makan kacang smbil drive. hehe.

tetiba teringat abah bila cakap pasal travel jao3 ne

zami, baca doa naek kenderaan cepat. nak dengar. :P

ciput berkata...

jangan lupe beli mancis.nanti kalau mengantuk senang.pacakkan je mancis tu kat mate.

betol zami? HAHAHA

mR.sYaH berkata...

hahah.. xpernh jalan jauh ni.. kena ikut tips nih..

..hizamirahim.. berkata...

@ardinihumaira

tak la.
guna syampu je.
erk.
ada kaitan ke ?
haha.
XD

..hizamirahim.. berkata...

@mr.syazwan

haha.
tu dah semestinya.
ceh.
XD

..hizamirahim.. berkata...

@adrinaqamarina

ayah zami pun makan kekacang.
oh.

subhanallazi sahhoralana haza wama kunna lahu mukrinin. wa inna ila rabbina lamun qalibun.

eh.
tajwid dia tak boleh nampak secara tulisan.
harap maklum.
hehe.
XB

..hizamirahim.. berkata...

@ciput

haha.
zami pernah tgk cerita letak mancis kat mata sbb xnak bagi mata tutup.
XB

..hizamirahim.. berkata...

@mR.sYaH

sila ikut.
hehe.
XB

syamimi fatin berkata...

tpi mcm best je drive smbil mkn ice cream..ahaha.. :D

syamimi fatin berkata...

tpi mcm best je drive smbil mkn ice cream..ahaha.. :D

..hizamirahim.. berkata...

@syamimi fatin

best.
haha.
sampai terkejut-kejut masa bawa kereta tu.
T.T

Nur berkata...

makanan tuh penting..hahahha

..hizamirahim.. berkata...

@Nur

tu yg paling penting sebenarnya.
haha.
XB

h.a.n.g.g.o.k.b.a.s.i berkata...

sampai rumah da?? ohohh.. hepy oliday..

NuR 'aQiLaH berkata...

oke. lokasi yg sama ;p

Qarl berkata...

i isi guli!

SyahmiFikri berkata...

ohow.. sgt berguna tips anda la.. lalala~!!

..hizamirahim.. berkata...

@h.a.n.g.g.o.k.b.a.s.i

haha.
dah sampai daripada petang tadi.
XB

..hizamirahim.. berkata...

@NuR 'aQiLaH

lokasi mana ?
XD

..hizamirahim.. berkata...

@Qarl

oh.
patut la.
XB

..hizamirahim.. berkata...

@SyahmiFikri

tahu takpe.
=.=
haha.
dosa takbur2 ni.

zamdayz berkata...

zami.
tips nak flight ade tak?
haissshhhh.

I n n z berkata...

perjalanan yang nikmat .
dengan seplastik besar makanan .
hehe xD

ilman hizami berkata...

mkanan tetap penting...
hehe
:D

cik ikan berkata...

D:
orang mlcca?

cutenote berkata...

LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA patutlah dah kurus haha :D

kechixx berkata...

hahaaaa...senang bangat langkah2 cikgu nie...nak tirulah...haha..:)

zikeryhassan berkata...

step last tu wajib.


terbaru :: senaman mata

hans berkata...

hahaha
doa tu yg penting

P/S : Apakah Perasaan Anda Apabila Umur Anda Menjadi Bahan Tekaan? Gembira Atau Duka Atau Tiada Apa - Apa Perasaan?

Liya Laa berkata...

hek3. semua step tu penting :)

bf aku pnh slumber bayar tol RM20 guna syiling pasai lupe cucuk duit.
ATM xde kat highway.

malu - malu ! HAHAHAHA

cimut munniey :) berkata...

poyo je kau kang yg num 3 and 4! HAHA

badewayyy,,,,, num 5 terbaik!! :D

cimut munniey :) berkata...

poyo je kau kang yg num 3 and 4! HAHA

badewayyy,,,,, num 5 terbaik!! :D

AkuBiomed berkata...

Semuanya check chief. Dah setengah jalan dompet tinggal. Haru

nabila berkata...

HAHahahha..
^_^

Pencacai Alim berkata...

boleh diterima..hakhakhak

SnowladieS berkata...

wahaha losen pati halia rahsia body ye haha

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com