Sabtu, 4 Disember 2010

5 Langkah Mudah Bagi Pemandu Sebelum Memulakan Perjalanan Jauh

Haiyak. Aku dah sampai Melaka ni. Tapi sakit perut pulak daripada tadi. Tak elok elok lagi perut ni. Eh. Ni bukan sakit perut nak berak. Kalau nak berak aku tahu la nak gi tandas. Tak perlu nak heboh heboh kat blog. Adeh. Macam lucah pulak bila cakp pasal berak ni. Euwww ... Abaikan. Ni sakit perut lain kot. Aku pun tak tahu sebab apa. Aku dah sapu LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA tadi. Alhamdulillah. Dah kurang sikit sakit. Tapi tak hilang lagi sakit perut ni. T.T




Eh. Aku nak kongsi 5 langkah mudah yang aku selalu buat sebelum nak memandu jauh jauh. Ni berdasarkan pengalaman seorang Budak Lelaki Sebelah Pintu yang hampir 5 tahun menjadi pemandu. Ngeee ... Bajet dah pro la tu ? XP
  1. Cucuk duit di bank berhampiran. Kata nak jalan jauh, kena ah guna banyak duit. Nak isi minyak, nak bayar tol, nak beli kopok, nak beli jajan, nak beli eskrim. Adeh. Nak pergi berkelah ke ni ? =.=
  2. Lepas tu gi beli kopok, jajan, eskrim kat Seven Eleven. Benda benda ni penting masa memandu lagi lagi kalau perjalanan jauh. Kalau mengantuk, aku selalu makan makan dalam kereta. Segar sikit mata tu bila mengunyah laju laju. Tapi takde ah sampai makan nasi berlauk ayam masak merah masa memandu tu. Logik la kau ? =.=
  3. Apa dia paling penting ? Isi minyak bebeh ! Nak bagi kereta kau bergerak, kena la isi minyak. Lain la kalau kereta kau guna pasir. Kalau kereta kau guna pasir, tak payah isi minyak. Kalau kereta kau guna minyak, tak payah isi pasir. Senang je nak faham. Ada apa apa soalan ? Sila kemukakan sebarang kemusykilan kat bawah ni. ^.^
  4. Kereta kau ada tayar tak ? Eh. Kalau ada, tayar tu isi apa ? Adeh. Takut ah jugak kalau kalau tayar kereta kau isi guli. Kalau tayar kereta kau isi angin macam tayar kereta aku, sila pam kasi ketat. Bukan hari hari pun kau gi pam tayar tu kan ? So, ni la masanya kau nak tunjuk hebat depan aweksss kat stesen minyak berhampiran. =.=
  5. Last but not least, baca doa naik kenderaan. Dan insha Allah kau selamat sampai ke destinasi yang dituju ! XD

potpetpotpet : Nak balas kunjungan kau sebelum sebelum ni sebab tak sempat hari tu. Biasa ah. Busy dengan final exam. Nantikan aku kat kau punya blog !

61 ulasan:

  1. wahh.eskim tuh.smbl drive smbl makan eskim.. haha :P

    BalasPadam
  2. tak boleh blah nak tnjuk hebat depan awekss kt stesen minyak kan
    jeles XP

    BalasPadam
  3. keh3...lesen dh ade..tp xpenah bawak kete sendiri kua jenjalan...sah2 kete tu merajuk ngn eden...

    BalasPadam
  4. ko lupa isi air... kan jalan jauh. hehehe

    BalasPadam
  5. penting nie!
    TGK CERMIN, ok x rambut...heheh


    Latest Entry:
    http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/periuk-ku-sental.html

    BalasPadam
  6. hahaha.ades.bahaya lah.
    kalau makan jajan tu selalu sgt buat.
    :P

    BalasPadam
  7. @Rara Farah

    wah.
    nape tak gi bawa ?
    lima enam minit pun jadi ah.
    takut nanti tak mahir nak drive walaupun dah ada lesen.
    sila biasa2 kan okay ?
    XD

    BalasPadam
  8. @::FAIZ FARISH::

    hehe.
    kereta tu dah hantar servis selalu.
    XB
    so macam tak perlu nak isi air.
    boleh ?

    BalasPadam
  9. @AdiE

    tahu takpe.
    penting jugak tu.
    XB

    BalasPadam
  10. @..hizamirahim..

    ye lah
    bajet hot & comel kan?
    dah okay lum perut tu?

    BalasPadam
  11. @GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

    tak mampu nak beli kit kat.
    mampu beli ferrero rocher je.
    adeh.
    XD

    BalasPadam
  12. @Puteri Iqa Izyan

    boleh je.
    try pelan2.
    lama2 okay la.
    haha.
    menghasut ni.
    XD

    BalasPadam
  13. @mRa amira

    belum lagi.
    adeh.
    paksa jugak nak update blog ni.
    XD

    BalasPadam
  14. pasir pon mahal wei...hahahah!!

    minyak apatah lagi

    BalasPadam
  15. @..hizamirahim..

    huhu
    letak banyak2 losyen tu
    hp letak sebelah.
    tetibe =.=

    BalasPadam
  16. hahah..agak2 ade ke aweks yg tengok zami pam angin ek?
    silap2 dorang ngat zami tukang keje pam angin.

    "mintak tolong ya pakk.."hahaha

    BalasPadam
  17. @abdul rasyid.....

    takpe.
    air mineral algi mahal drpd minyak !
    XB

    BalasPadam
  18. @mRa amira

    haha.
    dah letak agak banyak tadi.
    panas gile.
    T.T

    BalasPadam
  19. @najihah sahami

    haha.
    hamboi.
    takpe2.
    at least dorang perasan zami.
    cehhh...
    XB

    BalasPadam
  20. Kalau ikot hati nak tambah lagi satu point.. Silalah cari suami atau isteri dengan kadar segera.. Adanya mereka sebagai peneman, bawak kete 10 jam pun tarak papa.. Weehoo.. :p

    BalasPadam
  21. brylcreem?
    hehe... rambut terpacak ooo
    :D

    BalasPadam
  22. 6. tengok cermin.. cakap dalam hati
    (Rambut da pacak, muka da ok, bulu mata da lentik, lip da basah2 *ala2 sexy, bulu hidung da xde tersentel) ok jalannnnnnnnn

    haha

    ;p

    BalasPadam
  23. abah suka makan kacang smbil drive. hehe.

    tetiba teringat abah bila cakap pasal travel jao3 ne

    zami, baca doa naek kenderaan cepat. nak dengar. :P

    BalasPadam
  24. jangan lupe beli mancis.nanti kalau mengantuk senang.pacakkan je mancis tu kat mate.

    betol zami? HAHAHA

    BalasPadam
  25. hahah.. xpernh jalan jauh ni.. kena ikut tips nih..

    BalasPadam
  26. @ardinihumaira

    tak la.
    guna syampu je.
    erk.
    ada kaitan ke ?
    haha.
    XD

    BalasPadam
  27. @adrinaqamarina

    ayah zami pun makan kekacang.
    oh.

    subhanallazi sahhoralana haza wama kunna lahu mukrinin. wa inna ila rabbina lamun qalibun.

    eh.
    tajwid dia tak boleh nampak secara tulisan.
    harap maklum.
    hehe.
    XB

    BalasPadam
  28. @ciput

    haha.
    zami pernah tgk cerita letak mancis kat mata sbb xnak bagi mata tutup.
    XB

    BalasPadam
  29. tpi mcm best je drive smbil mkn ice cream..ahaha.. :D

    BalasPadam
  30. tpi mcm best je drive smbil mkn ice cream..ahaha.. :D

    BalasPadam
  31. @syamimi fatin

    best.
    haha.
    sampai terkejut-kejut masa bawa kereta tu.
    T.T

    BalasPadam
  32. makanan tuh penting..hahahha

    BalasPadam
  33. @Nur

    tu yg paling penting sebenarnya.
    haha.
    XB

    BalasPadam
  34. sampai rumah da?? ohohh.. hepy oliday..

    BalasPadam
  35. ohow.. sgt berguna tips anda la.. lalala~!!

    BalasPadam
  36. @SyahmiFikri

    tahu takpe.
    =.=
    haha.
    dosa takbur2 ni.

    BalasPadam
  37. zami.
    tips nak flight ade tak?
    haissshhhh.

    BalasPadam
  38. perjalanan yang nikmat .
    dengan seplastik besar makanan .
    hehe xD

    BalasPadam
  39. mkanan tetap penting...
    hehe
    :D

    BalasPadam
  40. LOSYEN MUSTAJAB PATI HALIA patutlah dah kurus haha :D

    BalasPadam
  41. hahaaaa...senang bangat langkah2 cikgu nie...nak tirulah...haha..:)

    BalasPadam
  42. hek3. semua step tu penting :)

    bf aku pnh slumber bayar tol RM20 guna syiling pasai lupe cucuk duit.
    ATM xde kat highway.

    malu - malu ! HAHAHAHA

    BalasPadam
  43. poyo je kau kang yg num 3 and 4! HAHA

    badewayyy,,,,, num 5 terbaik!! :D

    BalasPadam
  44. poyo je kau kang yg num 3 and 4! HAHA

    badewayyy,,,,, num 5 terbaik!! :D

    BalasPadam
  45. Semuanya check chief. Dah setengah jalan dompet tinggal. Haru

    BalasPadam
  46. wahaha losen pati halia rahsia body ye haha

    BalasPadam

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com