Ahad, 5 September 2010

Bila Terkenang Masa Lalu

Hey hey hey. Aku tak dapat join majlis iftar dengan kawan-kawan tadi. Sorry guys. Sorry sorry wahai Fyzal, Adie, Jax, Aril, Fiq, Dhwan, Hafiz, Acap dan Nazmi. Aku berbuka puasa ramai ramai kat kampung tadi. Family comes first right? Lain kali aku join korang kay? :)


Lepas habis melantak dan solat, kitorang sepupu sepapat lepak ramai ramai kat bahagian tangga. Klasik nasional dowh!!! Dulu masa kecik kecik kitorang selalu main main kat tangga tu. Mula lah masing masing korek kenangan dulu dulu. Fuhhh... Nostalgia dowh. Kitorang suka sembunyi sembunyi kat sekitar tangga tu. Ada satu sudut kat situ. Kitorang berebut-rebut nak menyorok kat bahagian tu. Haha. Seronok bila ingat semula.


Ada lagi kisah pasal tangga ni. Tak habis lagi kau tahu. Haha. Malam malam raya kitorang selalu main bunga api, main mercun kat tangga ni. Adeh. Lepas tu kitorang selalu kena marah sebab main bunga api acu kat pokok pokok bunga tepi tangga. Mana tak kena marah? Esok pagi tengok pokok pokok bunga dah jadi hitam weyh!!! Tak pasal pasal panas hati Mak Lang jaga pokok pokok bunga tu. Haha. Haish... Bak kata tajuk lagu rock kapak tu, andai dapat ku undur masa. Cettt... Dah dah. :)




potpetpotpet: Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini? Oh. Masa lalu.

27 ulasan:

  1. hohooo.. kampung saya x berapa kampung sgt.. sume dah moden. xde tangga pun. huhuu~

    BalasPadam
  2. @Nisa A.

    erk.
    ye?
    jom datang kampung zami.
    haha.
    :)

    BalasPadam
  3. kampung ayah aku kat negeri sembilan ada tangga, macam stail melaka la jugak. best main gelongsor2 kat situ. mula la sorang2 berlakon jadi super hero ape entah. main mercun (opps) bunga api. kenangan.. =)

    BalasPadam
  4. Lama tak jenguk zami.. Mahap ye.. Saye dok cuti2 blog.. Ekeke.. :p

    Cantek layout baru.. I like.. Merah tetap di hati kan.. :)

    Masa lalu memang bende paling jauh.. Nak diputar balik tak dpat, hanya mampu dikenang.. :)

    BalasPadam
  5. betol2. kalo balik kampung pon suka lepak kat tangga borak3. tapi skunk tangga dah tak de. tapi lepak tempat laen pulak. :P

    BalasPadam
  6. kitorg pun pesen men bunga api, cucuh kat pokok bunga . haha ;D

    BalasPadam
  7. @Danial Ikhwan Jaafar

    wah.
    sama lah.
    suka main gelongsor2 kat tangga.
    tapi tu kat kampung lagi satu.
    hehe.
    :)

    BalasPadam
  8. @FarhanaDr

    oh.
    patut lah lama tak nampak.
    :)
    thanks.

    BalasPadam
  9. bestnyee..ape yg paling jauh dgn kita..masa lalu
    apa yg paling dekat dengan kita.memori bersama

    BalasPadam
  10. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    ----==--Salam Aidilfitri---==----
    --=== Maaf Zahir & Batin ===--
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
    HA..BACA PANTUN NI DENGAN NADA DAN INTONASI YANG BETUL....

    kelantan...
    Make ikke cicoh budu
    Jange lupo tamboh satar
    kelik rayo taksir laju
    Nanti rayo dale sepita

    Terengganu...
    Makang ubi jamang jepong
    Makang kepok cicah cuke
    Bulang pose mung bengong
    Bulang raye mung gile

    Pahang...
    Sepadan Pahang singgah berbuko
    Nasi dagang ikan patin
    Jange mu masam muko
    Raya makan rendang sadin

    Johor...
    Cegitu cegini awak suke
    Awak suke kite cerie
    Esok luse hari raye
    Sama-sama bersuke rie

    Melaka...
    Hawau kau berak merate
    Kaki bengkak ulau patok
    Kalu balik naik kerete
    Jangan pandu kalau ngantok

    N. Sembilan...
    Masak lomak cili api
    Campo dongan daun turi
    Hari rayo kolumpo sopi
    Tinggal penyamun dongan pencuri
    org kolumpo jgn kocik ati!!)

    Selangor/K.Lumpur...
    Wa cakap lu wa tak tau
    Tapi wa tipu sama lu
    Raya jangan buat tak tau
    Angpau ada bagi gua dulu

    Perak...
    Gulei tempoyak ikan mayong
    Deroyan busok tebok tupei
    Pandu hemat ingat kampong
    Ase(Asal) teman selamat sampei

    Kedah...
    Aloq Staq terketaq-ketaq
    Lapaq perut makan pau
    Macam mana tak ketaq
    Kena paksa bagi angpau

    Penang...
    Nasi kandaq kedai mamak
    Anak mami juai pesemboq
    Lepaih raya jgn dok triak
    Kalu ceti mai kot dapoq

    Perlis...
    Padangbesaq kecik aja
    Tempat siamlalu lalang
    Hari raya kita berbelanja
    Jangan sampai menambah utang

    Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..

    Joommmm balik kampung kita berhari raya... Pesanan kami berhati-hati ketika dalam perjalanan pulang kekampung halaman... ingat orang yang tersayang yang menanti kepulangan anda...

    BalasPadam
  11. KLASIK NASIONAL not bad laaa

    tibe2

    ttp Zami tukar header blog sepuluh kali sebulan kan? haha

    BalasPadam
  12. @Qarl

    haha.
    qarl, u made me laugh lah.
    haish.
    :P

    BalasPadam
  13. haha, rumah kampung aku pun ada tangga jugak. Kat bawah tu kitorang selalu main masak-masak sesama, and time raya sama mcm ko gak, main mercun bom bom kat situ. Meriah!!!

    BalasPadam
  14. masa lalu itu kenangan indah yg xkan berulang kan?

    BalasPadam
  15. nostalgia tangga la nie weyh... uhuks...

    neway, header ko makin impressive dari hari ke hari... cmnie la baru boleh jadi geng.. haha.. :p

    selamat hari raya aidilfitri
    maaf zahir dan batin...

    my latest entry:
    http://aidyshahiezad.blogspot.com/2010/09/iftar-cara-sempurna-di-serambi-pak.html

    BalasPadam
  16. kampung aku ada tangga tapi xpenah main dkt tangga
    hohoho

    P/S : Berkenaan Penarikan Balik Iklan Raya TV3

    BalasPadam
  17. @Aidy Shahiezad

    haha.
    tahu takpe.
    erk.
    thanks to my friend for being kind nak buat header.
    :)

    BalasPadam
  18. @hans

    rugi bai.
    cepat gi main kat tangga sekarang.
    haha.
    :D

    BalasPadam

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com