Ahad, 5 September 2010

Bila Terkenang Masa Lalu

Hey hey hey. Aku tak dapat join majlis iftar dengan kawan-kawan tadi. Sorry guys. Sorry sorry wahai Fyzal, Adie, Jax, Aril, Fiq, Dhwan, Hafiz, Acap dan Nazmi. Aku berbuka puasa ramai ramai kat kampung tadi. Family comes first right? Lain kali aku join korang kay? :)


Lepas habis melantak dan solat, kitorang sepupu sepapat lepak ramai ramai kat bahagian tangga. Klasik nasional dowh!!! Dulu masa kecik kecik kitorang selalu main main kat tangga tu. Mula lah masing masing korek kenangan dulu dulu. Fuhhh... Nostalgia dowh. Kitorang suka sembunyi sembunyi kat sekitar tangga tu. Ada satu sudut kat situ. Kitorang berebut-rebut nak menyorok kat bahagian tu. Haha. Seronok bila ingat semula.


Ada lagi kisah pasal tangga ni. Tak habis lagi kau tahu. Haha. Malam malam raya kitorang selalu main bunga api, main mercun kat tangga ni. Adeh. Lepas tu kitorang selalu kena marah sebab main bunga api acu kat pokok pokok bunga tepi tangga. Mana tak kena marah? Esok pagi tengok pokok pokok bunga dah jadi hitam weyh!!! Tak pasal pasal panas hati Mak Lang jaga pokok pokok bunga tu. Haha. Haish... Bak kata tajuk lagu rock kapak tu, andai dapat ku undur masa. Cettt... Dah dah. :)




potpetpotpet: Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini? Oh. Masa lalu.

27 ulasan:

Nisa A. berkata...

hohooo.. kampung saya x berapa kampung sgt.. sume dah moden. xde tangga pun. huhuu~

Hizami Rahim berkata...

@Nisa A.

erk.
ye?
jom datang kampung zami.
haha.
:)

Danial Ikhwan Jaafar berkata...

kampung ayah aku kat negeri sembilan ada tangga, macam stail melaka la jugak. best main gelongsor2 kat situ. mula la sorang2 berlakon jadi super hero ape entah. main mercun (opps) bunga api. kenangan.. =)

FarhanaDr berkata...

Lama tak jenguk zami.. Mahap ye.. Saye dok cuti2 blog.. Ekeke.. :p

Cantek layout baru.. I like.. Merah tetap di hati kan.. :)

Masa lalu memang bende paling jauh.. Nak diputar balik tak dpat, hanya mampu dikenang.. :)

adrinaqamarina berkata...

betol2. kalo balik kampung pon suka lepak kat tangga borak3. tapi skunk tangga dah tak de. tapi lepak tempat laen pulak. :P

I n n z berkata...

kitorg pun pesen men bunga api, cucuh kat pokok bunga . haha ;D

Hizami Rahim berkata...

@Danial Ikhwan Jaafar

wah.
sama lah.
suka main gelongsor2 kat tangga.
tapi tu kat kampung lagi satu.
hehe.
:)

Hizami Rahim berkata...

@FarhanaDr

oh.
patut lah lama tak nampak.
:)
thanks.

Hizami Rahim berkata...

@adrinaqamarina

haha.
lepak kat mana pulak?
:)

Hizami Rahim berkata...

@I n n z

wah.
boleh geng lah.
:)

rizal jabai berkata...

bestnyee..ape yg paling jauh dgn kita..masa lalu
apa yg paling dekat dengan kita.memori bersama

Hizami Rahim berkata...

@rizal jabai

wah.
berfalsafah dia.
:P

Afzainizam berkata...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
----==--Salam Aidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
HA..BACA PANTUN NI DENGAN NADA DAN INTONASI YANG BETUL....

kelantan...
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang singgah berbuko
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite cerie
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulei tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupei
Pandu hemat ingat kampong
Ase(Asal) teman selamat sampei

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepaih raya jgn dok triak
Kalu ceti mai kot dapoq

Perlis...
Padangbesaq kecik aja
Tempat siamlalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..

Joommmm balik kampung kita berhari raya... Pesanan kami berhati-hati ketika dalam perjalanan pulang kekampung halaman... ingat orang yang tersayang yang menanti kepulangan anda...

Hizami Rahim berkata...

@Afzainizam

wah.
terima kasih.
:D

Qarl berkata...

KLASIK NASIONAL not bad laaa

tibe2

ttp Zami tukar header blog sepuluh kali sebulan kan? haha

Hizami Rahim berkata...

@Qarl

haha.
qarl, u made me laugh lah.
haish.
:P

ardinihumaira berkata...

zami! header tu lawa la :D

EIPUL berkata...

haha, rumah kampung aku pun ada tangga jugak. Kat bawah tu kitorang selalu main masak-masak sesama, and time raya sama mcm ko gak, main mercun bom bom kat situ. Meriah!!!

Amieynna Amin berkata...

masa lalu itu kenangan indah yg xkan berulang kan?

Hizami Rahim berkata...

@ardinihumaira

hehe.
alhamdulillah.
thanks!
:)

Hizami Rahim berkata...

@Amieynna Amin

tahu takpe.
:)

Aidy Shahiezad berkata...

nostalgia tangga la nie weyh... uhuks...

neway, header ko makin impressive dari hari ke hari... cmnie la baru boleh jadi geng.. haha.. :p

selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir dan batin...

my latest entry:
http://aidyshahiezad.blogspot.com/2010/09/iftar-cara-sempurna-di-serambi-pak.html

hans berkata...

kampung aku ada tangga tapi xpenah main dkt tangga
hohoho

P/S : Berkenaan Penarikan Balik Iklan Raya TV3

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

XBALIK KAMPUNG TAHUN NIH :(

Hizami Rahim berkata...

@Aidy Shahiezad

haha.
tahu takpe.
erk.
thanks to my friend for being kind nak buat header.
:)

Hizami Rahim berkata...

@hans

rugi bai.
cepat gi main kat tangga sekarang.
haha.
:D

Hizami Rahim berkata...

@miss lolly a.k.a luvfareda

ye?
hurm.
jgn sedih2 ye.
:)

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com