Selasa, 17 Ogos 2010

Sahur Itu Penting

Sahur itu penting. Sebab? Well. Kalau tak sahur nanti mood puasa tu jadi kureeeng. Lagi lagi kalau tak cukup makan atau minum. Letih la gamaknya. Hurmmm... Aku dah dua hari tak bangun sahur kau tahu. Ni bukan cobaan saja saja tak nak sahur. Aku tak terbangun pulak nak sahur tu. Adeh. Sodap sangat kot tidur tyme tu haha. Tapi kan.. Tapi kan... Tapi kan... Aku takde la sampai tak jadi puasa. Alhamdulillah.


Aku nak kongsi kelebihan sahur. Jeng jeng jeng. Mesti ramai dah tahu kan kan kan? Takpe takpe. Boleh je baca banyak kali pun haha.

  • Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: Bersahurlah kamu kerana sesungguhnya bersahur itu adalah berkat.
  • Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: Hendaklah kamu bersahur kamu kerana ia adalah makanan yang berkat.
  • Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: Perbezaan antara puasa kita orang Islam dengan puasa ahli Kitab ialah kita makan sahur.
  • Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud  Memakan sahur itu boleh memberi kekuatan untuk berpuasa pada siang hari dan qailulah (tidur sekejap) pada siang hari (sebelum Zohor) boleh memberi kekuatan untuk qiamullail - hadis dari Ibnu Abbas.
  • Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya Allah dan malaikat berselawat ke atas mereka yang bersahur - hadis dari Ibnu Umar.
  • Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: Sentiasalah umatku itu dalam keadaan kebaikan selama mana mereka menyegerakan berbuka dan melambatkan sahur.
  • Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: Sahur itu berkat, oleh itu janganlah kamu meninggalkannya walau pun dengan meminum seteguk air kerana sesungguhnya Allah dan malaikat berselawat ke atas mereka yang bersahur.


This is so last year. :)


potpetpotpet: Gembirakan sahur kau dengan kurma. Boleh?

20 ulasan:

wanhairi berkata...

biasanya budak2 muda suka sahur ngn air kosong jew!!

Hizami Rahim berkata...

@wanhairi

aku tak kot.
roti pun jadi la.
haha.
:)

Nur Fara berkata...

bersahur dengan kurma???
baru jerk lepas..
mahu???
hahhahaha...

lenkali sebelum tidur kenci jam banyak2..
pastu sangkut kat telinga.

beru lah leh sedar.. ngee~~

ardinihumaira berkata...

dni kan..
sahur makan banyakkk..
haha :D

[z@ck] berkata...

wuih pak aji..
=)

Hizami Rahim berkata...

@Nur Fara

yep.
dah kunci banyak jam.
tapi tak jalan jugak.
adeh.
:'(

Hizami Rahim berkata...

@ardinihumaira

oh.
dni selalu melantak apa?
huhu~
:P

Hizami Rahim berkata...

@[z@ck]

ajinomoto.
:)

Qarl berkata...

zami

i think u shud amik islamic education nyer course la rather than m3...

hehehe

takut sgt tgk u pkai serban..

eh bukan takut.. kagum..

happy fasting

::FAIZ FARISH:: berkata...

Happy fasting....

aliesha kirana berkata...

sahur sahur jgn xsahur.. kalu xleh nak bangun cari alarm clock macam spongebob.. bergegar rumah.. hohohohoh~

Mimi Saidi berkata...

gamba tu mcm tok janggut pulak aku tgk...kui3

diraja22 berkata...

bersahur je bro, boleh dpt pahala..

encHIx laNDax berkata...

aku biasa sahur dengan roti atau megi jerk~~huhu

Fatin Aliyya berkata...

yup sahur penting..selain nk amek berkat sahur juga dpt alas perut utk berjam2 posa d siang hari

slmt berpuasa.

nice gambr.aku ingt pak lebai mn tadik.:)

tujuhhariseminggu berkata...

wah.. pak lebai.... :)

Zuewairy berkata...

kunci jam guna bom~ :)

a little less conversation berkata...

jgn bersahur kul 8pg suda..

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

Alhamdulillah..anak sapa lah ni..heheh..bagus sahur selain dpat pahala dapat gak makan

Aidy Shahiezad berkata...

oit... dah brape ko miss pose dari 12 hari pose nie ?? hehehe... :p

my latest entry:
http://aidyshahiezad.blogspot.com/2010/08/abstrak-sebuah-susunan-kata.html

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com