Selasa, 29 Jun 2010

Tolong Tolong Tolong Terbakar!!!

Hey. Hari ni Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Dol Said (SDDS) ada Latihan Kebakaran atau nama omputeh dia Fire Drill. Best weyh menarik gilosss kau tahu. Budak-budak pulak ala lenggang lenggang kangkong ewah kangkong tepi telaga masa berjalan gi padang. Eh eh kelakar seyh. The bell was supposed to ring for quite some time tapi tiba-tiba loceng tu boleh pulak berhenti kejap. And then loceng tu berbunyi sambung semula haha. Adeh. Tak pasal-pasal kena buat Latihan Kebakaran kali kedua kau bayangkan. Panas seyh. Peluh dah macam air cair meleleh kau tahu.






Aku bawa DSLR. Not mine tapi pinjam seyh. Tiba-tiba one teacher asked me to snap pictures. I was like oh okay. Well. Aku apalagi ke sana ke sini dengan jayanya. Siriyes. Budak-budak ni suka betul bila aku tangkap gambar dorang. Sporting seyh. Eh eh you guys must know how to use fire extinguisher if there is emergency. Mana la tahu kot kot rumah kau terbakar kan kan kan? Eh eh rumah kau ada fire extinguisher ke? Kalau takde sila gi singgah di kedai-kedai runcit berhampiran lalu beli keropok lekor.  Erk. Oh abaikan. How to use fire extinguisher ni? Basically ingat PASS.
  1. Pull
  2. Aim
  3. Squeeze
  4. Sweep




This is a demo how to use a fire extinguisher. Adeh. Encik Bomba tu tak boleh nak menyalakan api at the beginning kau tahu. I was like kau biar betul haha. Lepas tu Encik Bomba menerangkan kesan bila simbah air kat api. Ya Encik Bomba tu beritahu kalau padam api guna air maka api tu tak padam tapi api tu jadi lagi besar. Okay. Encik Bomba pun simbah air kat api yang sedang marak tu. Dan tup tup api tu padam kau bayangkan. Sudah. Oh. Pengetua pun turun padang padam api guna fire extinguisher. Dasattt weyh.




potpetpotpet: Aku tak pernah menyaksikan kebakaran secara langsung. Adeh.

34 ulasan:

  1. cepat sungguh update... haha

    BalasPadam
  2. and the girls were like, EHHH CIKGU SHAHIR AMBIK GAMBA KITA! WEI POSSONG JAP!

    wakakaa. aku pernah tengok kebakaran secara langsung. depan mata. yg paling scary bila rumah org kampung nenek aku hangus thn 2005 . than nampak mayat anak dia umur 5 tahun rentung, lepastu bomba bawak mayat budak tu lalu depan aku. ohhh

    BalasPadam
  3. zami! cikgu tudung hijau tu sangat cantik :)


    haa.... mana tak hepi orang amik gambo ngan dslr.. kalo dni pun tersipu2 mau diamik gambo gak hikssss :P


    p/s: teringat latihan kebakaran masa jam 3 pagi kat asrama. cinabeng budak laki amik kesempatan naik dorm pempuan. mekcik betul teringat keadaan itu.. haha

    BalasPadam
  4. jijie:

    haha.
    pantas dan tangkas.
    cewahhh.
    :)

    BalasPadam
  5. fiffy:

    wow.
    really?
    pengalaman tu.
    takut jugak bila dengar.
    :(

    BalasPadam
  6. dni:

    dia ajar zami dulu.
    :)

    BalasPadam
  7. ohhh
    kt skola jrg ade mende2 ni
    tp kat kolej setiap tahun
    hohoh

    BalasPadam
  8. mane gmbr cikgu hizami..hihi..ermm...niesz kalau ade fire drill ni confirm sorok lam blik xkuar2..mls sungguh!

    BalasPadam
  9. ery:

    haha.
    entah.
    rajin pulak sekolah ni.
    :)

    BalasPadam
  10. niesz:

    oh.
    saja je.
    takut muak nanti haha.
    :)

    BalasPadam
  11. chekgu zami

    sah2 ni sume taktik membodek guru2 disekolah supaya bagi hadiah perpisahan terasing kita kan?

    haxs

    mana nak lari? mana kau nak sembunyi? haha

    BalasPadam
  12. hizami: akak dah naik jelak dah dengan latihan kebakaran ni..bebudak pun buat selambek jek..sebab memasing dah tau apa jadi..hehhe

    BalasPadam
  13. qarl:

    haha.
    takde makna nak bodek.
    zami dua minggu je.
    :)

    BalasPadam
  14. cikgu jaja:

    tahu takpe.
    adeh.
    ;)

    BalasPadam
  15. suke maen fire extinguisher mase skola dlu . HAHA .

    BalasPadam
  16. zami, ada try tak padamkan api tuh????

    huhuhu...latihan kebakaran propa semata la...

    sebab, semua tahu itu hanya latihan dan jalan lenggang kangkung...ahahahahaha

    BalasPadam
  17. soklan tambahan...
    agak2, antara kau dengan fire extinguisher tue, sape lg berat ek ?? hehehe... ;p

    visit my latest entry:
    http://aidyshahiezad.blogspot.com/2010/06/kualiti-yang-kau-cari-dalam-tak-sedar.html

    BalasPadam
  18. ayue:

    haha.
    fire extinguisher tu bukan mainan seyh.
    adeh.
    :)

    BalasPadam
  19. hakim:

    adeh.
    sebagai peringatan kalau betul2 terbakar.
    :)

    BalasPadam
  20. aidy:

    aku tahu jawapan dia.
    jeng jeng jeng.
    ialah kau.
    haha.
    :P

    BalasPadam
  21. aku takde kaitan la di sini...
    jgn cuba menyembunyikan jwpn sbenar ek... ahaha...

    BalasPadam
  22. aidy:

    ada okay.
    jangan nak mengelak.
    wakakaka~

    BalasPadam
  23. kalo btul2 tbakar, agak2 ade yg jadi satay x?

    BalasPadam
  24. famy:

    haha.
    doa2 la tidak.
    :)

    BalasPadam
  25. teringat time kat skool dolu-dolu...wawawawa rindu.....

    BalasPadam
  26. i x suke latihan kebakaran mse skola dulu
    kusyuk3 study, tibe3 kene alri3
    huhuhu

    BalasPadam
  27. cikgu zami takde eh kat situ ?

    hehe

    BalasPadam
  28. tieha:

    tahu takpe.
    zami pun ingat kenangan2 sekolah.
    seronok weyh.
    ;)

    BalasPadam
  29. intan:

    haha.
    dengan panas panas lagi.
    adeh.
    :)

    BalasPadam
  30. miss lolly:

    jadi tukang ambil gambar.
    gambar sendiri takde haha.
    :'(

    BalasPadam
  31. rindu time zaman skolah laaa...
    nak fire drill..!!!
    hahahaah~

    BalasPadam
  32. tudung hijau tu pengetua eks?

    BalasPadam
  33. entri ni pon baru jumpe hari ni>.<
    n the best part is I was in the 3rd picture ! bangge seyh ~ malang pulak time tu xpandang cekgu zami ~

    BalasPadam

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com