Sabtu, 22 Mei 2010

Status Di Facebook Punca Perbalahan. Wat De Fak?

Okay. Siapa takde facebook meh sini aku tepuk dahi kau haha. Hampir semua manusia kat dunia sekarang ni ada profile kat facebook kau bayangkan. Wow. Kaya betul makhluk yang buat facebook ni. Nak sikit duit boleh?




Memandangkan masing masing ada facebook maka tak logik kalau kau tak update status tu. Ala status yang tulis weh aku lapar la weh aku nak tidur weh aku nak kentut weh aku nak buat itu weh aku nak buat ini kalau boleh semua kau nak tulis. Ya aku pun macam tu haha kadang-kadang.




Tapi masalah yang timbul ialah bila status di facebook jadi punca perbalahan. Contoh Munah gaduh dengan Leha gara gara status wahai Munah kau dot dot dot. Haish... Tak pasal pasal boleh gaduh sebab dot dot dot je. Ya. Kadang kadang aku taip lain tapi kau baca lain. Contoh aku taip A untuk Ayam. Kau pulak baca A untuk Anak Ayam. Maka gaduh akhirnya.


Status di facebook sangat sangat bahaya. Oleh itu berhati-hatilah kalau nak nak taip apa-apa kerana lain orang lain interpretasi. Mungkin aku taip untuk kau tapi dia pulak yang terasa tup tup gaduh. Haishhh. Susah betul. Apatah lagi kalau isu isu sensitif seperti politik, agama dan sila isi tempat kosong.




Hurm. Aku pernah gaduh dengan beberapa orang kawan kerana status di facebook. Gila gila gila! Nasib baik kitorang dah berbaik semula haha. So aku nak cadangkan beberapa cara supaya masalah ni tak berlarutan sampai ke Bukit Larut. Jom tinjau.
  1. Tak payah update status. Log in lepas tu log out. Log in lepas tu log out. Log in lepas tu log out. Buat sampai kuku patah.
  2. Jangan komen mana-mana status buat tak tahu je. Tengok profile kau semata-mata. Tak perlu tekan butang home.
  3. Update status sependek mungkin. Contoh dah makan, dah minum, dah mandi, dah tidur, dah bangun ataupun dah.
  4. Jangan add sesiapa dan jangan approve sesiapa maka kesimpulannya kau takde kawan langsung. Dengan cara ni takde orang akan baca status kau sila kau buat sukahati.
  5. Sekian.


potpetpotpet: Jaga hati bukan kerja yang mudah.

74 ulasan:

JaJa'Z berkata...

betul2..serabut sangat tgk status yang poyoooo je..

nursarah berkata...

facebook ke, blog ke. banyak yang kebudak-budakan walaupun umo dah leh jadik mak pak budak. ntah apa2.

Nisa A. berkata...

betullll..... bukan senang nk jaga hati semua org~

Hizami Rahim berkata...

jaja:
ahha.
tahu takpe.
suka nak grab attention kan?
hehe.
;)

Hizami Rahim berkata...

nursarah:
ahha.
tahu takpe.
haish.
ops zami pun macam budak budak.
ahha.
;)

Hizami Rahim berkata...

nisa:
ya.
agreed.
susah wo.
;)

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

huhu..tips sgt berguna..sejak ada blog ni, fb dah jarang

kembatolo™ berkata...

kau meh sini zami..biar aku tepuk dahi kau..cadangan kau sumer hampeh..wat gelak je boley..haha

En iLham berkata...

huish, bahaye betul penangan Facebook ni.setakat ni alhamdulillah xdelah lagi perbalahan berlaku dalam fb.mintak dijauhkan la..hehe..

EIPUL berkata...

kelakar gila semua cadangan ko tuh! gelak sekejap. LOL

aku suka yang number 3. Kekeke

AiDa AzRyN berkata...

terasa aida.. sebab aida budak2 gak.. ;D lalala~

Hizami Rahim berkata...

hawa:
ahha.
zami guna dua dua.
;)
addicted okay.
ahha.

Hizami Rahim berkata...

kembatolo:
ahha.
nah dahi.
dah tepuk la.
tepuk amai amai.
ahha.
;P

Hizami Rahim berkata...

en ilham:
betul.
bahaya.
hehe.
alhamdulillah.
bagus la takde perbalahan lagi.
;)
keep it up!

Hizami Rahim berkata...

eipul:
ahha.
kau biar betul?
trimas daun keladisss.
ahha.
;P

Hizami Rahim berkata...

aida:
ahha.
sibuk je nak tiru ayat zami.
ahha.
;P

AiDa AzRyN berkata...

heeee~ ;D

Han$ Xy berkata...

he2..update selagi termampu~hee

Nabiel berkata...

hehehhee~
mmg leh bt gado bai~
tp tuh la mnemankan aku bler xleh on9~hehehe

FarhanaDr berkata...

Yang last tak tahan.. Adehhhh.. Senang2 jadi mcm dr chenta.. Update status psal chenta jek.. Lagi sweet.. Wakakaka.. ;p

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

hizami pengih!!!! hehehhehe

Hizami Rahim berkata...

aida:
ahha.
;P

Hizami Rahim berkata...

hans:
ya.
betul.
selagi ada otak.
selagi tu perah otak tu.
walaupun dah kering kontang.
haish.
;)

Hizami Rahim berkata...

nabiel:
hehe.
tu la.
facebook oh facebook.
;)

Hizami Rahim berkata...

farhanadr:
ahha.
tak pakar pasal cinta.
haish.
cinta pun macam tak pernah.
wakakaka.
;)
sadis.

Hizami Rahim berkata...

hawa:
apa maksud pengih tu?
haish.
tak faham.
bahasa isyarat ke tu?
wakakaka~

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

hahah..penagih...fb dan blog

Hizami Rahim berkata...

hawa:
oh.
haha.
ingatkan apa la tadi.
haish.
;P

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

heheh...sory2..

Hizami Rahim berkata...

hawa:
that's okay.
hehe.
no big deal.
;)

aly berkata...

pasal status fb ni mmg byk kes jadik la -,-" skrg dah maleh nak update slalu..kdg2 je buat bila-bila nak mengarut tp bkn mencarut ok XD

zikeryhassan berkata...

bukan setakat status di FB saja. update di blog juga boleh menjadi gaduh.

ciKeju berkata...

macam-macam sekarang nie..
semut kentot pun boleh gadoh..
haha

Hizami Rahim berkata...

aly:
ahha.
tahu takpe.
ya.
;)

Hizami Rahim berkata...

zikeryhassan:
ahha.
tu la.
macam macam sekarang ni.
semua nak gaduh.
hal kecil tapi nak gaduh jugak.
haish.

Hizami Rahim berkata...

cikeju:
kejap.
macam mana bunyi semut kentut?
sila demo sikit.
ahha.

NuR 'aQiLaH berkata...

wakaka cara2 sgt besh

kompom x smpai bukit larut huhu

Hizami Rahim berkata...

nur aqilah:
ahha.
tu la.
amalkan dua minggu sekali.
insyaAllah berjaya.
;)

asfz lily berkata...

haha..
menarik..
y not tekan kat account >> accaunt setting >> deactive

senang kan.. :)

singgah la ke MEANDONLYME plak pasni,
spe nak banner free??

kasih berkata...

suka update status fb ayat sastera. haha. orang tak paham.

Hizami Rahim berkata...

asfz:
ahha.
tu kejam sangat tu.
ahha.
;P

Hizami Rahim berkata...

kasih:
ahha.
sastera ke jiwang?
jeng jeng jeng.
;P

EDDY DY berkata...

dahsyat nyer cdangan ko tu? Alang2 tutup jer akaun facebook tu...tpi entri ni betul jugak la sbb slalu sgt aku baca status yg pelik2....

Hizami Rahim berkata...

eddy:
ahha.
biasa.
;)

ardinihumaira berkata...

lariiiiiii

zami nak tepuk dahi.. dni tak de FB. tak tipu ooo ;p


GB tu dni sign in rembat FB cik tunang. lalala... dapat kelulusan sirim sebelum rembat FB dia. hik3

Naddy berkata...

aha aku sebulan sekali update..

azieazah berkata...

Rajin nyer nak jaga hatiiiiii..... uishhh Akak takda masa, dik.

kimi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
kimi berkata...

ok pe smpi ke bukit larut,tmpt tu sejuk,blh jejalan ke taman tasek,then singah zoo taiping,bleh bersalam2 dgn zirafah..bukan gadoh lagi kalo maslh di bwa ke situ,siap blh dating

Dauspozi berkata...

aku pernah kena bro... uwarghhh

isi hati nurul berkata...

hurm..nurul pon pnh kene..ngn abg sendiri lak tu..pdahal x state pon nme die..die yg terasa lebey..pastu die ngadu kt ayah..alih2 nurul yg kena blik..ayah cut elaun..sengal tu..huhuhuhu..smpi skrg nurul mrh ngn abg..huh!

rossoneri berkata...

hehehe, ala budak kosmate pun penah gado gak pasal status fb, gila2 punya gado padahal masing2 dah umur 22.. mmg kalah budak2...pelik2 je ketidakmatangan itu..hahah..

Nazra~ berkata...

jaga hati sendiri, tu yg penting. hati org ni susah nk jaga..

tieha ismail berkata...

hahah..ini slalu terjadi...ader gak yg x puas ati...
n tieha balas balik, kalo x ske sila jgn komen...dok diam2 sudaaaa....

hakimfaridzul berkata...

kau punya cadangan aku suka!

ade butang like tak???

bahahahahaha

intan payung berkata...

hai..1st time bace belog ko..bedekah jugak ko ni ye hahahaha..
Well well..cadangan yg bagus utk elak pgaduhan kat facebook.. haha lg best kalau takde facebook teruss

Qarl berkata...

eh chekgu

apsal eh

ko ni kreatif sgt

nk kne nih

kakaka

zxara berkata...

haha.. nailed it.. betol ape ko cakap.. aku sokong :)

Aidy Shahiezad berkata...

len kali buat status cm aku... tkde sape pun yg nak gadoh-gadoh... ahaha... ;)

Hizami Rahim berkata...

@ardinihumaira

haha.
ye ke?
haiyoh.
ingatkan dni ada fb.
penat cari hari tu.
:P

Hizami Rahim berkata...

@Naddy

wah.
really?
good job.
tiba2~
:P

Hizami Rahim berkata...

@azieazah

hehe.
entah.
terlalu menjaga hati kot.
sampai hati sendiri terabai.
cewahhh.
:)

Hizami Rahim berkata...

@kimi

haha.
betul jugak kan?
adeh.
:)

Hizami Rahim berkata...

@Dauspozi

tu la pasal.
ada je orang kena.
:)
aku pun pernah.
fuhhh~

Hizami Rahim berkata...

@isi hati nurul

haha.
ye?
dasat tol.
:)

Hizami Rahim berkata...

@rossoneri

tahu takpe.
dah besar panjang pun nak gadoh sebab benda2 kecik.
:)

Hizami Rahim berkata...

@Nazra~

seriously.
susah nak jaga hati orang.
:)

Hizami Rahim berkata...

@tieha ismail

ye.
betol tu.
:)

Hizami Rahim berkata...

@hakimfaridzul

haha.
sila klik like kat mana2.
erk.
:)

Hizami Rahim berkata...

@intan payung

oh.
thanks.
:)
terharu ni.

Hizami Rahim berkata...

@Qarl

sebab takde kerja dah ni.
haha.
:P

Hizami Rahim berkata...

@zxara

come on.
give me 5!!!
:)

Hizami Rahim berkata...

@Aidy Shahiezad

kau buat status apa?
erk.
:)

Nur.. berkata...

@Hizami Rahim

org menipu dlm fb pn rmai...ape mOtif pn xtaw...=_=' kan..

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com