Sabtu, 22 Mei 2010

Status Di Facebook Punca Perbalahan. Wat De Fak?

Okay. Siapa takde facebook meh sini aku tepuk dahi kau haha. Hampir semua manusia kat dunia sekarang ni ada profile kat facebook kau bayangkan. Wow. Kaya betul makhluk yang buat facebook ni. Nak sikit duit boleh?




Memandangkan masing masing ada facebook maka tak logik kalau kau tak update status tu. Ala status yang tulis weh aku lapar la weh aku nak tidur weh aku nak kentut weh aku nak buat itu weh aku nak buat ini kalau boleh semua kau nak tulis. Ya aku pun macam tu haha kadang-kadang.




Tapi masalah yang timbul ialah bila status di facebook jadi punca perbalahan. Contoh Munah gaduh dengan Leha gara gara status wahai Munah kau dot dot dot. Haish... Tak pasal pasal boleh gaduh sebab dot dot dot je. Ya. Kadang kadang aku taip lain tapi kau baca lain. Contoh aku taip A untuk Ayam. Kau pulak baca A untuk Anak Ayam. Maka gaduh akhirnya.


Status di facebook sangat sangat bahaya. Oleh itu berhati-hatilah kalau nak nak taip apa-apa kerana lain orang lain interpretasi. Mungkin aku taip untuk kau tapi dia pulak yang terasa tup tup gaduh. Haishhh. Susah betul. Apatah lagi kalau isu isu sensitif seperti politik, agama dan sila isi tempat kosong.




Hurm. Aku pernah gaduh dengan beberapa orang kawan kerana status di facebook. Gila gila gila! Nasib baik kitorang dah berbaik semula haha. So aku nak cadangkan beberapa cara supaya masalah ni tak berlarutan sampai ke Bukit Larut. Jom tinjau.
  1. Tak payah update status. Log in lepas tu log out. Log in lepas tu log out. Log in lepas tu log out. Buat sampai kuku patah.
  2. Jangan komen mana-mana status buat tak tahu je. Tengok profile kau semata-mata. Tak perlu tekan butang home.
  3. Update status sependek mungkin. Contoh dah makan, dah minum, dah mandi, dah tidur, dah bangun ataupun dah.
  4. Jangan add sesiapa dan jangan approve sesiapa maka kesimpulannya kau takde kawan langsung. Dengan cara ni takde orang akan baca status kau sila kau buat sukahati.
  5. Sekian.


potpetpotpet: Jaga hati bukan kerja yang mudah.

74 ulasan:

  1. betul2..serabut sangat tgk status yang poyoooo je..

    BalasPadam
  2. facebook ke, blog ke. banyak yang kebudak-budakan walaupun umo dah leh jadik mak pak budak. ntah apa2.

    BalasPadam
  3. betullll..... bukan senang nk jaga hati semua org~

    BalasPadam
  4. jaja:
    ahha.
    tahu takpe.
    suka nak grab attention kan?
    hehe.
    ;)

    BalasPadam
  5. nursarah:
    ahha.
    tahu takpe.
    haish.
    ops zami pun macam budak budak.
    ahha.
    ;)

    BalasPadam
  6. nisa:
    ya.
    agreed.
    susah wo.
    ;)

    BalasPadam
  7. huhu..tips sgt berguna..sejak ada blog ni, fb dah jarang

    BalasPadam
  8. kau meh sini zami..biar aku tepuk dahi kau..cadangan kau sumer hampeh..wat gelak je boley..haha

    BalasPadam
  9. huish, bahaye betul penangan Facebook ni.setakat ni alhamdulillah xdelah lagi perbalahan berlaku dalam fb.mintak dijauhkan la..hehe..

    BalasPadam
  10. kelakar gila semua cadangan ko tuh! gelak sekejap. LOL

    aku suka yang number 3. Kekeke

    BalasPadam
  11. terasa aida.. sebab aida budak2 gak.. ;D lalala~

    BalasPadam
  12. hawa:
    ahha.
    zami guna dua dua.
    ;)
    addicted okay.
    ahha.

    BalasPadam
  13. kembatolo:
    ahha.
    nah dahi.
    dah tepuk la.
    tepuk amai amai.
    ahha.
    ;P

    BalasPadam
  14. en ilham:
    betul.
    bahaya.
    hehe.
    alhamdulillah.
    bagus la takde perbalahan lagi.
    ;)
    keep it up!

    BalasPadam
  15. eipul:
    ahha.
    kau biar betul?
    trimas daun keladisss.
    ahha.
    ;P

    BalasPadam
  16. aida:
    ahha.
    sibuk je nak tiru ayat zami.
    ahha.
    ;P

    BalasPadam
  17. he2..update selagi termampu~hee

    BalasPadam
  18. hehehhee~
    mmg leh bt gado bai~
    tp tuh la mnemankan aku bler xleh on9~hehehe

    BalasPadam
  19. Yang last tak tahan.. Adehhhh.. Senang2 jadi mcm dr chenta.. Update status psal chenta jek.. Lagi sweet.. Wakakaka.. ;p

    BalasPadam
  20. hizami pengih!!!! hehehhehe

    BalasPadam
  21. hans:
    ya.
    betul.
    selagi ada otak.
    selagi tu perah otak tu.
    walaupun dah kering kontang.
    haish.
    ;)

    BalasPadam
  22. nabiel:
    hehe.
    tu la.
    facebook oh facebook.
    ;)

    BalasPadam
  23. farhanadr:
    ahha.
    tak pakar pasal cinta.
    haish.
    cinta pun macam tak pernah.
    wakakaka.
    ;)
    sadis.

    BalasPadam
  24. hawa:
    apa maksud pengih tu?
    haish.
    tak faham.
    bahasa isyarat ke tu?
    wakakaka~

    BalasPadam
  25. hahah..penagih...fb dan blog

    BalasPadam
  26. hawa:
    oh.
    haha.
    ingatkan apa la tadi.
    haish.
    ;P

    BalasPadam
  27. hawa:
    that's okay.
    hehe.
    no big deal.
    ;)

    BalasPadam
  28. pasal status fb ni mmg byk kes jadik la -,-" skrg dah maleh nak update slalu..kdg2 je buat bila-bila nak mengarut tp bkn mencarut ok XD

    BalasPadam
  29. bukan setakat status di FB saja. update di blog juga boleh menjadi gaduh.

    BalasPadam
  30. macam-macam sekarang nie..
    semut kentot pun boleh gadoh..
    haha

    BalasPadam
  31. aly:
    ahha.
    tahu takpe.
    ya.
    ;)

    BalasPadam
  32. zikeryhassan:
    ahha.
    tu la.
    macam macam sekarang ni.
    semua nak gaduh.
    hal kecil tapi nak gaduh jugak.
    haish.

    BalasPadam
  33. cikeju:
    kejap.
    macam mana bunyi semut kentut?
    sila demo sikit.
    ahha.

    BalasPadam
  34. wakaka cara2 sgt besh

    kompom x smpai bukit larut huhu

    BalasPadam
  35. nur aqilah:
    ahha.
    tu la.
    amalkan dua minggu sekali.
    insyaAllah berjaya.
    ;)

    BalasPadam
  36. haha..
    menarik..
    y not tekan kat account >> accaunt setting >> deactive

    senang kan.. :)

    singgah la ke MEANDONLYME plak pasni,
    spe nak banner free??

    BalasPadam
  37. suka update status fb ayat sastera. haha. orang tak paham.

    BalasPadam
  38. asfz:
    ahha.
    tu kejam sangat tu.
    ahha.
    ;P

    BalasPadam
  39. kasih:
    ahha.
    sastera ke jiwang?
    jeng jeng jeng.
    ;P

    BalasPadam
  40. dahsyat nyer cdangan ko tu? Alang2 tutup jer akaun facebook tu...tpi entri ni betul jugak la sbb slalu sgt aku baca status yg pelik2....

    BalasPadam
  41. lariiiiiii

    zami nak tepuk dahi.. dni tak de FB. tak tipu ooo ;p


    GB tu dni sign in rembat FB cik tunang. lalala... dapat kelulusan sirim sebelum rembat FB dia. hik3

    BalasPadam
  42. aha aku sebulan sekali update..

    BalasPadam
  43. Rajin nyer nak jaga hatiiiiii..... uishhh Akak takda masa, dik.

    BalasPadam
  44. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  45. ok pe smpi ke bukit larut,tmpt tu sejuk,blh jejalan ke taman tasek,then singah zoo taiping,bleh bersalam2 dgn zirafah..bukan gadoh lagi kalo maslh di bwa ke situ,siap blh dating

    BalasPadam
  46. aku pernah kena bro... uwarghhh

    BalasPadam
  47. hurm..nurul pon pnh kene..ngn abg sendiri lak tu..pdahal x state pon nme die..die yg terasa lebey..pastu die ngadu kt ayah..alih2 nurul yg kena blik..ayah cut elaun..sengal tu..huhuhuhu..smpi skrg nurul mrh ngn abg..huh!

    BalasPadam
  48. hehehe, ala budak kosmate pun penah gado gak pasal status fb, gila2 punya gado padahal masing2 dah umur 22.. mmg kalah budak2...pelik2 je ketidakmatangan itu..hahah..

    BalasPadam
  49. jaga hati sendiri, tu yg penting. hati org ni susah nk jaga..

    BalasPadam
  50. hahah..ini slalu terjadi...ader gak yg x puas ati...
    n tieha balas balik, kalo x ske sila jgn komen...dok diam2 sudaaaa....

    BalasPadam
  51. kau punya cadangan aku suka!

    ade butang like tak???

    bahahahahaha

    BalasPadam
  52. hai..1st time bace belog ko..bedekah jugak ko ni ye hahahaha..
    Well well..cadangan yg bagus utk elak pgaduhan kat facebook.. haha lg best kalau takde facebook teruss

    BalasPadam
  53. eh chekgu

    apsal eh

    ko ni kreatif sgt

    nk kne nih

    kakaka

    BalasPadam
  54. haha.. nailed it.. betol ape ko cakap.. aku sokong :)

    BalasPadam
  55. len kali buat status cm aku... tkde sape pun yg nak gadoh-gadoh... ahaha... ;)

    BalasPadam
  56. @ardinihumaira

    haha.
    ye ke?
    haiyoh.
    ingatkan dni ada fb.
    penat cari hari tu.
    :P

    BalasPadam
  57. @azieazah

    hehe.
    entah.
    terlalu menjaga hati kot.
    sampai hati sendiri terabai.
    cewahhh.
    :)

    BalasPadam
  58. @Dauspozi

    tu la pasal.
    ada je orang kena.
    :)
    aku pun pernah.
    fuhhh~

    BalasPadam
  59. @rossoneri

    tahu takpe.
    dah besar panjang pun nak gadoh sebab benda2 kecik.
    :)

    BalasPadam
  60. @Nazra~

    seriously.
    susah nak jaga hati orang.
    :)

    BalasPadam
  61. @hakimfaridzul

    haha.
    sila klik like kat mana2.
    erk.
    :)

    BalasPadam
  62. @Qarl

    sebab takde kerja dah ni.
    haha.
    :P

    BalasPadam
  63. @Hizami Rahim

    org menipu dlm fb pn rmai...ape mOtif pn xtaw...=_=' kan..

    BalasPadam

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com