Jumaat, 21 Mei 2010

Pak Cik Naik Motor.

Jumaat. Oh Jumaat. Bila berkata tentang Jumaat sah sah ingat solat Jumaat. Siapa tak pergi solat Jumaat tadi sila menangis keinsafan sekarang haha. Wahai kawan-kawan jangan skip solat Jumaat tapi kalau dah terskip (secara tak sengaja) maka next week wajibul ghunnah bagi kau solat Jumaat.


Eh eh aku teringat masa aku sekolah rendah lagi. Aku pergi solat Jumaat jalan kaki kau tahu. Fuh. Tengah hari tengah panas okay cuba bayangkan konon konon matahari tu betul betul kat atas kepala kau. Kau ke kiri matahari ke kiri, kau ke kanan matahari ke kanan, kau ke depan matahari ke depan, kau ke belakang matahari ke belakang. Wah. Dengarkan matahariku puisi tentang hidupku haha tak pasal pasal.


Pak cik nak tumpang boleh?


Tiba-tiba ada pak cik naik motor nak pergi masjid. Then dia berhenti dan dia berkata wahai anak yang comel sudilah kiranya pak cik bawa anak ke masjid. Okay dialog tu aku tipu tapi makna dia sama macam tu maka sila buat buat faham. Aku pun gembira lalala tumpang pak cik tu. Bahagia. Ada jugak orang yang sudi nak tolong. Terima kasih pak cik!


Please please please.


Lepas tu setiap kali aku jalan kaki nak ke masjid aku mula pandang kiri kanan. Pandang orang yang lalu lalang ada ke tak nak ajak aku tumpang ni. Budak budak lagi masa tu. Haish. Alhamdulillah. Sentiasa ada orang nak tolong aku tapi bukan la setiap Jumaat.


potpetpotpet: Oh ayah aku jauh masa tu dia solat kat sana.

26 ulasan:

asfz lily berkata...

seronok la dye..
xpenat berjalan..hehe

http://asfzlily.blogspot.com

FarhanaDr berkata...

Hahahaha.. Tetibe sesat agnes monica dengan mataharinya kan.. Isk3.. ;p

Mak pesan, jangan ikut strangers laa zami.. Huhu..

Hizami Rahim berkata...

asfz:
hehe.
penat sikit la kot.
dah jalan separuh.
hehe.
;)

Hizami Rahim berkata...

farhanadr:
ahha.
masa tu takde lagi kes kes macam culik budak tu.
hehe.
;)

rizal jabai berkata...

pon pon pon..

aku dtg bawak lori,nk angkut budak2 yg jln kaki nk gi masjid..hehe

Hizami Rahim berkata...

rizal:
ahha.
biar betul?
ahha.
bagus la tu.
;P

hakimfaridzul berkata...

ayat pak cik tu memang tak boleh belah!

bahahahahaha

bagusnya, setiap kali jumaat naik motor berbeza-beza!

hans berkata...

aku skolah dlu pun jalan kaki juga ke masjid
dah lah jauh
panas lak tu
nak solat pun tak selesa

kasih berkata...

tak pegi pon solat jumaat tadi.haha.
pandai budak ni buat lawak eh?

psst, mata kucing tu cantik. asal tak letak je pic hizami berbaju melayu..
baru ngam ngan entry pegi solat jumaat. ;p

ardinihumaira berkata...

dni tiap2 kalu orang semayang jumaat dni duk umah je.. malas nak gi semayang jumaat.. opsss... hehe.. dni tak diwajibkan smayang jumaat ;p

Hizami Rahim berkata...

hakimfaridzul:
ahha.
tu la.
bukan setakat motor.
kereta.
lorry.
kapal terbang pun.
ahha.
;)

Hizami Rahim berkata...

hans:
ahha.
zami naik beskal pergi sekolah agama petang petang.
seronok.
;)

Hizami Rahim berkata...

kasih:
ahha.
tak sempat pulak nak snap.
nanti nanti ye.
;)

Hizami Rahim berkata...

dni:
ahha.
lupa lak.
lupa nak tulis untuk lelaki sahaja.
;)

AiDa AzRyN berkata...

eee... perasan lagi dia comel.. dia bkn comel.. comot de r.. ahaks.. ;P

Hizami Rahim berkata...

aida:
ahha.
eh eh tu masa kecil la.
sekarang tak comel sudah.
;P

Nurul Harun berkata...

hehehe. budak kelas nurul masa zaman sekolah dulu pun menapak ke masjid utk solat jumaat. masa tu hanya tgk je la, sbb tgh tunggu bas nak balik rumah. kekeke. ;p kenangan..

Rowena Chasez berkata...

lain kali..
wat laa muka mcm org sakit..
mesti org tumpangkan zami..:)

Hizami Rahim berkata...

nurul harun:
ahha.
tu la.
kenangan betul masa budak2 dulu.
hehe.
;)

Hizami Rahim berkata...

rowena:
tak pasal pasal kena hantar hospital nanti.
ahha.
;)

i'm shin... i'm inesen berkata...

opah kata.. bagus jalan kaki pegi masjid.. lagi banyak dapat pahala.. bole masuk syurga.. betul betul betul

Hizami Rahim berkata...

shin:
ahha.
kan kan kan?
;P

kembatolo™ berkata...

gila baek budak nih..kecik2 lagi da pegi semayang jumaat..wakaka~

Hizami Rahim berkata...

kembatolo:
ahha.
haish...
ni kutuk kah?
;P

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

heheh..pasni leh ckp kat pak cin plak " wahai pakcik comel leh saya tumpangkan...heheh"

Hizami Rahim berkata...

hawa:
ahha.
okay okay.
set.
;)

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com