Isnin, 3 Mei 2010

Dasar Muka Tak Tahu Malu!!!

Okay. Aku nak kongsi gelap ni. Eh eh silap. Kongsi tips. About how to overcome shyness. Atau dalam bahasa pasar tani dia ialah macam mana nak mengatasi kemalumaluan. Ya. For your information, aku manusia paling pemalu di alam semesta. Eh eh aku serious ni tak tipu kau. Sila percaya bulat bulat. Betol betol betol.
  • Sila cari punca kenapa kau kemalumaluan. Ya. Sebagai contoh adakah kau takot orang lain nampak corak anyaman ketupat boxer kau sebab kau tak zip seluar atau mungkinkah kau takot orang tahu diameter lubang hidong kau agak agak tak seimbang. Lantak. Setiap tindakan kau ada sebab tertentu. That's why kau kena buat kajian tesis kenapa kau agak kemalumaluan tu. Sila sila.
  • Cuba berlakon konon konon kau muka tak tahu malu. Kau boleh buat muka berlagak tak ingat dunia dan akhirat. Kemudian jalan secara kengkang dan jugak mendada berlebih-lebihan. Okay. Apahal kena buat semua ni? Supaya kau yakin dengan diri sendiri. As simple as that.
  • Next kau boleh tenung tenung renung renung (atau bahasa antarabangsa dia eye contact) dan sila senyum senyum semanis kurma apabila kau berinteraksi dengan people. Then kau buka topik topik perbualan yang biasa seperti eh eh panas pulak hari ni walaupun hujan lebat petir berdentum tum tum tum kebaboom atau eh eh kau tahu Lady GaGa tu merangkap nenek jiran sebelah rumah nenek kawan kepada nenek sepupu aku. Boleh?
  • Look and learn. Tengok lepas tu belajar. Eh eh kalau belajar lepas tu tengok amacam? Bantai je la. Okay. Sila tengok kawan kawan kau yang muka tem tem bok macam mana dorang berhadapan dengan people. Then cuba ikot cara dorang pulak. InsyaAllah boleh.
  • Feel positive about yourself. Ya. Sila sentuh mana mana suis elektrik dengan tangan lembap lembap berair supaya kau dapat rasa cas cas positif dalam badan kau. Jeng jeng jeng. Menarik bukan? Lantak. Apa yang penting selain kerjasama ialah kau jangan terlalu tertekan dan sila have fun. Okay?

potpetpotpet: Aku tetap jugak pemalu. Seriously. Malu tapi mahu. HohO.

22 ulasan:

ardinihumaira berkata...

dni atasi dengan genggam tangan sendiri je. dulu penakut pemalu gak. tapi terbiasa handle majlis lama2 tak takut dah. bab presentation dni tak risau. tibai je. bab exam je risau sebab tak gheti tibai. memang malu2 ngan exam hahaha...

H@n$ Xy berkata...

malu tu best aper...ha3..diam2 ubi berisi~~maner tau

FarhanaDr berkata...

Haaaaaaa.. Tu laa.. Macam maner ni.. Zami pon pemalu.. Adehhhhh..

Hizami Rahim berkata...

dni:
ahha.
sama la.
pemalu + gugup.
lol.
nak buat macam mana.
semulajadi.
hehe.
sekarang dah kurang sikit kot.
sikit je.
;)

Hizami Rahim berkata...

hans:
ya.
tahu takpe.
ahha.
sila beri tepuk tangan kepada pemalu pemalu sekalian.
;)

Hizami Rahim berkata...

farhanadr:
ahha.
alamak.
kantoi.
hehe.
dah sejak azali malu malu.
nak buat macam mana.
ahha~

AiDa berkata...

Teringat lagu dina.. mahu tapi malu.. xsilap i la.. ;p

Hizami Rahim berkata...

aida:
hehe.
boleh pulak.
;)

kembatolo™ berkata...

ni kira nak hadapi sifat kemaluan yang besar la kan?haha..btw,da folo ini blog!~

Hizami Rahim berkata...

kembatolo:
ahha.
thanks.
;)

ANIS ASILA berkata...

thanks to you for this entry. (:

because saya seorang yang sangat pemalu walaupun muka nampak macam tak tau malu. =.='

thanks oh. (:

Hizami Rahim berkata...

anis:
hehe.
welcome dear.
;)

Wawa~* berkata...

ahahah. aku pon pemalu. tp aku pasti aku lebih pemalu dr kau, hehe... x tau camana nak atasiiiii

SugarSpices berkata...

malu kena pada tempat nya bagus..kalau tak reti malu sangat lain plak jadinya....nyampah!!

Qarl berkata...

pwh

mmg best zami

i gelak guling2 kat taman negara.

eh

i tipu

Hizami Rahim berkata...

wawa:
ahha.
tipu tipu.
aku lagi pemalu!
ahha.
;)

Hizami Rahim berkata...

sugarspices:
ahha.
jangan la macam tu.
aku pon kadang kadang malu tak bertempat.
;P

Hizami Rahim berkata...

qarl:
ahha.
eh eh ada wireless ek kat taman negara?
nak cuba jugak.
;P

Amanina berkata...

malu biar bertempat. :D

Hizami Rahim berkata...

amanina:
;)

Qaira Tsamaratulqolbi berkata...

Malu adalah benteng terakhir mencegah maksiat.. ahakss.. malu tak bertempat harus dilempang 3x laju2... hihihihi

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ berkata...

yang last sekali tu cam best je
Feel positive about yourself. Ya. Sila sentuh mana mana suis elektrik dengan tangan lembap lembap berair supaya kau dapat rasa cas cas positif dalam badan kau. Jeng jeng jeng. Menarik bukan? Lantak. Apa yang penting selain kerjasama ialah kau jangan terlalu tertekan dan sila have fun. Okay?

ade sape2 yang pernah tekan suis ngan tangan lembab ke x ek?

huhu

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com