Sabtu, 3 April 2010

Memuncitkan Diri Atau Memancitkan Diri. Anda Mampu Mengubahnya.

Duh.
Aku fikir fikir gak.
Fikir fikir na na na na na.
Malu siot.
Nak cerita benda ni.
Nanti aku jugak yang malu.
HohO~
Maka, aku...
...nak cerita jugak.
Tak tahu malu pulak dah.
Lantak.
Pagi tadi, aku pergi jogging.
Kat Tasik Proton.
Oh.
Tasik tu cantik okay.
Ada tasik.
Seriously.
Erk.
Okay.
Aku saja alih topik.
Aku jogging tadi.
Dan aku pancit!
Diulangi, dan aku pancit!
Ulang lagi sekali, dan aku pancit!
Nak ulang lagi ke?
Kau taip sendiri.
HohO~
Duh.
Malu la aku oi.
Tetiba aku rasa sakit kepala masa aku sedang berlari lari anak.
Oh.
Pening pening lalat.
Macam nak pengsan.
Hampir nak pengsan la kot.
Fuhhh...
Nasib baik tak tergolek guling guling lalu masuk ke dalam tasik.
Apahal aku nak cerita benda ni?
Oh.
Moral of the story, rajin rajin la jaga stamina anda.
Dan kesihatan anda.
HohO~
Justin Gaston dan Miley Cyrus sedang jogging.

Sedikit info.
So many benefits to jogging.
Ya.
Agak mustahil aku nak senaraikan semua tu.
So, sempat la jugak aku taip beberapa kelebihan jogging.
Konon aku macam doktor nak bagi ceramah tentang kesihatan la ni.
Silakan ketawa sipu sipu malu dan siput siput sedot.
  1. Bagi mereka yang mengalami obesiti, jogging ni boleh dilakukan secara perlahan-lahan. Tak perlu kot kau nak merentas desa tiga kampong konon nak teros kurus murus. Tak sesuai. Mungkin kau boleh start jogging dalam beberapa kilometer. Bukan beberapa puloh, ratos atau ribu kilometer. Kalau kau degil dan tamak jugak, nescaya kau bakal mendapat percutian selama 40 hari 40 malam di hospital tercinta. Ya. Jogging sesuai kalau kau nak turunkan berat badan. Bak kata pepatah yang aku cipta sendiri, biar perlahan tetapi bergerak. Apa aku cakap ni? Aku pun tak berapa nak faham. Boleh? Maksud aku yang penting kau dah mula start jogging walaupun tak sehebat orang lain jogging.
  2. Jogging jugak dapat membentuk muscle dan tulang temulang. Joggers jarang dijangkiti osteoporosis okay. Kata beliau. Oh. Osteoporosis tu bukan nama makanan. Tu sejenis penyakit tulang. Maka, beware of the dog!
  3. Jogging yang baik dapat membantu kelancaran jantung dan perjalanan darah. Betol ke tak? Lantak.
  4. Kelebihan jogging yang kebanyakan orang tak sedar ialah daripada segi mental. Banyak kajian yang menunjukkan mereka yang kerap jogging mempunyai kehidupan yang lebih baik dan jugak lebih gembira daripada biasa. Haha. Haha. Haha. Gembiranya aku sekarang ni. Boleh? Baru sekali aku pergi jogging pon. Haha.

potpetpotpet: Oh. Aku berpuasa daripada nak upload pics aku. Takot kau bosan tengok muka comel aku. Erk. Segmen angkat bakol sendiri ni ditaja oleh mangkok cap bakol. FYI, bakol dan mangkok bukan adik beradik kandong. HohO~

26 ulasan:

hans berkata...

bagus la tu
pasnih jogging lagi kasi xpancit

Aidy Shahiezad berkata...

awat tak isi angin masa mula2 nk start ??
kalau x, xdelah smp pancit cmnie... hehehe... ;p

moral of the story:
sila berjogging keliling blok dulu ye sblum nk pasang impian besar keliling tasik... hehehe... ;0

Hizami Li berkata...

hans:
hohO~
ya.
i try~
T-T

Hizami Li berkata...

aidy:
ahha.
sbb aku tamak dan sukahati aku.
hohO~
;P

Aidy Shahiezad berkata...

yer...
sbb tue la org tamak slalu rugi dan pancit !! ;p

Hizami Li berkata...

aidy:
ahha.
sesekali sesekala.
apa salahnya.
ahha~

arn berkata...

tak kesah apa pun pasal topic arini.. but i like the way u throw the idea.. klakar siott.. and it's a compliment for u, bro..

Hizami Li berkata...

arn:
ahha.
really?
aiyoh.
terharu.
T-T

hanis aleeya berkata...

Tak boring pun tengok gambar tuan punya blog.. kalau rasa boring, print and gantung je kat mana2 and then buat cam punchbag.. ahaha..

Hizami Li berkata...

hanis:
ahha.
aiyoh.
sampai hati kah?
uwaaa~
T-T

faz_e berkata...

oooo~
jogging? gud2~

Hizami Li berkata...

faz_e:
ahha.
terpaksa kot.
:P

hana devushka berkata...

zamy, bru aku tahu bakol dan mangkok bukan adik beradik kandong rupenye..ngee~

Hizami Li berkata...

hana:
ahha.
ya.
mereka bukan.
;D

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

Ngee.

l0lly selal0 je j0g. Hahaha~

EIPUL berkata...

haha, tasik proton yang blkg u ko tu ke? Aku pun jogging gak kat putrajaya tu kadang2. Bila ko dengan eqal nak cuti lagi ek? Boleh jalan2 macam aritu. Haha

Just_najmiE berkata...

wah2, jogging dah skrg.. bagus2!.. hehe..
I think I have to start balik jgk lg skali la.. coz naik kuda pon jarang, stamina dah teruk.. ganti dgn jogging lah nnt.. hoho.. good luck! (^^,)

Hizami Li berkata...

lolly:
oh.
patot la comel semacam je.
hohO~

Hizami Li berkata...

eipul:
sabar ye.
bulan cuti bakal menjelma.
hohO~
tak lama je lagi~

Hizami Li berkata...

najmie:
ya.
kdg2 tak perasan stamina dah terok.
duh.
T-T

eyriqazz berkata...

dah lama tak jogging..smalam main badminton pun pancit..hik3..

LORD ZARA 札拉 berkata...

pergh!

Miley!!!

slurppp~~

Boodark eizra, berkata...

aku ni nak lari..bukan takat pancit...nenekaku lagi laju lari..hahahah

CikLilyPutih berkata...

ok nak start jogging balik lah

najihah sahami berkata...

hik2..lucu baca entry dulu2 zami. opss..tergelak...:P

najihah sahami berkata...

eh lupa nak cakap, perut zami buncit. sebab tu cepat pancit....hahaha





larikk---------->

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com