Rabu, 3 Mac 2010

Nilai Dalam Matematik : My Research Proposal.

Ni story agak ilmiah sikit kot. Sikit je. Tak banyak mana pun. Okay. Nak story pasal my proposal for tesis. Tak siap lagi. Satu huruf pun tak tulis lagi kot. Jap. Nak check... Ya. Satu huruf pun tak ada lagi. Oh. Tidak! The theme is NILAI. First, memang kepala otak aku terfikir pasal nilai murni. Kan kan kan?

Menurut my supervisor, nilai ni ada tiga jenis. Ya. First, nilai matematik. Berkisarkan tentang rasional, epistemologi, asal-usul matematik, objectivisme dan lain-lain lagi la. Mana aku nak ingat. Tak habis baca lagi kot journal dia bagi hari tu. Bapak banyak kau tahu! Kalau boleh susun journal tu, mungkin sama tinggi dengan aku la kot. Oh. Aku tipu kau. Haha.

Okay, the second one, nilai pendidikan matematik. Ni lain sikit la daripada nilai yang pertama tadi. Ya. Sebab apa? Ada pendidikan di situ. That's why nilai ni fokus lebih kat pedagogi, nilai instrumental. Nilai pendidikan matematik ni membawa pemikiran bahawa matematik ni merupakan alat. Mathematics is a tool katanya.

Then, the third one is nilai murni. Oh. Betul tekaan pertama aku tu. Haha. After that, my supervisor pun bagi la contoh research yang dia dah buat entitled Penerapan Nilai Pendidikan Matematik dalam Pengajaran & Pembelajaran Matematik di Sekolah Menengah. Oh. Aku tak fikir apa tajuk research aku. Tentang apa ek? Okay. Nak fikir dulu ni. Dadadididudu...

p/s: Oh. Pengetahuan am buat korang. Nak baca ke benda-benda macam ni? Tak apa kot sekali-sekala kan? Hehe.

9 ulasan:

Loqman Hakim berkata...

wah..hebat2..matematik pown ada nilai k..jngn trkjot..hahhaha

Hizami Li berkata...

loqman:
tahu tak apa.
ahha.
;D

sYukCurZ berkata...

nilai murni matematik? hum.. mcmane tuh? adekah matematik ni sopan santun mcm hizami atau adekah matematik ni berhati mulia buat kerja amal? i wonder how..

Hizami Li berkata...

syuk:
oh.
penerapan nilai murni dalam p&p matematik kot.
ahha~

Fanzi berkata...

hm, kalo sy mmg sure awal2 lg dah fail.. hehe.. all the best bro..

kutojimedo berkata...

wah!
nak baca pasal nilai matematik?
@_@

sy tak suka math
=P

ain_dira berkata...

hoho.. ai pun buat esemen tajuk itu jugak.. cari buku mat rofa. kompen ade banyak!! my lec.=P

teh_o berkata...

ade 3 kategori nilai. nilai pend umum, nilai pend math,n nilai math. blh rujuk buku nilai dan etika (prof nik azis) terbitan um. Mat rofa ade jgk buat jurnal terbitan UTM, tentang kefahaman guru tentang nilai math.

dyana_tahar berkata...

siapa supervisor nih??? Dr UXX eh? Mcm sama jer tajuk!!! :)

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com