Sabtu, 13 Mac 2010

Ask. Pause. Call. Tips Guru Dalam Menarik Perhatian Kelas.

Oh. Ya. Hebat sangat ke aku ni sampai nak bagi tips kat para guru sekalian? Isk. Sampai hati kau kutuk aku. Ya. I know la aku belum berkesempatan menimba pengalaman jadi guru secara rasminya. But, apa salahnya aku nak kongsi ilmu yang aku dapat ni kan kan kan? Hurm. Advice from my lecturer, Dr Lim. Last week, dia pergi observe students yang practical kat sekolah. Oh my. He said that although the teacher is knowledgeable, but, if he or she cannot control the class, he or she is not a good teacher. Gedebushhh. Okay. Plus, dia ada kata jugak pasal pelajar-pelajar kat sekolah tu. Aiyoh. Sangat nakal okay. So how? Isk. Aku kena la jadi guru yang garang gila kot time kat sekolah nanti. Uits. How nak berlakon jadi garang gila ni? Nak kena ambil kelas lakonan la lepas ni. Oh. Cikgu Fatty, free tak hujung minggu ni? Nak belajar lakonan ni. Please...

Lepas tu, dia bagi la tips how nak grab attention from the class. Sometimes, or always, students ni tak pay attention kat dalam kelas. Dengar ala-la-la-latok ala-la-la-latok macam tu. So, guru boleh pratikkan cara ni. Ya. Guru kena rajin tanya soalan di dalam kelas. But, mengikut kaedah ni. First, guru kena beritahu kelas that the students no need to raise their hands to answer the question. The teacher will call upon the name. And nama yang dipanggil tadi kena menjawab soalan tu. Okay? Senang je kan? Apa taktik kaedah ni? Ask the question. Pause a moment. Call upon one name. Fuhhh... Sukahati aku je wat title macam tu.

Firstly, guru memberitahu soalan yang ingin disoal. Contoh soalan, kenapa burung unta tak ada rupa macam unta pun? Haaa... Macam tu. Tapi, guru jangan terus sebut nama pelajar yang kena jawab soalan tu. Guru kena senyap beberapa ketika. Maybe a few minutes. Why? Sebab pelajar-pelajar ni sedang berfikir. Fikir tentang jawapan kepada soalan tu. Dan jugak, all of the students ni sudah start nervous. Ya. Nama siapa la yang nak kena panggil ni. Oh. itu strategi dia. This is how we teachers nak grab attention from these students. Kalau guru buat macam ni, para pelajar will start to think. Sebab they don't know if nama mereka yang kena panggil nanti. Kan?

Cuba kalau guru terus sebut nama pelajar, and then, guru menyoal pelajar tu. Oh my. Comfirm okay. Pelajar-pelajar yang lain mungkin tak ambil perhatian. Kot. Mereka mungkin jugak tak hiraukan sepatah haram apa pun soalan yang ditanya tu. Kan kan kan? Ini cuma tips. Kalau tak berkesan, itu berkemungkinan besar disebabkan pelajar-pelajar yang kepala otak dia adalah bersamaan dengan kepala lutut dia. Boleh? Good luck to all of the teachers all around the world. Hehe.

Alololo... Meh Cikgu Hizami nak marah kau. Haha~


9 ulasan:

  1. Jangan la garang sangat cikgu hizami... huhu.. T.T

    BalasPadam
  2. Jangan la garang sangat cikgu hizami... huhu.. T.T

    BalasPadam
  3. miss cutey cat:
    ahha. garang ke?
    tak la.
    baik je ni.
    ahha~

    BalasPadam
  4. haha...bleh plak kan...ye cikgu hizami...

    BalasPadam
  5. ko rasa aku garang tak?kwn2 aku semua tak caya aku garang masa praktikal sem lepas..aku praktikal kt jb so, student ko tau ar kn mmg mcm s**l..aku ada beberapa tips utk ko buatkan student ko hormat kt ko..

    hari pertama ko masuk kls tuh ko langsung jangan senyum..nama pn tak perlu perkenalkan..ko masuk2 terus mengajar..aku wt cmtu ar..


    pastu hari kedua baru ko boleh perkenalkan nama ko tp still jgn senyum lg..

    pastu masa mengajar ko kena libatkan student mcm yg tips ko bg tuh ar..ko kena suruh student jwb soalan kt white board..lecturer aku sgt2 puji aku sbb aku bleh wt pengajaran aktif..hehe

    pastu masa mengajar ko kena peka student yg ckp2 kt belakang..ko dgr je ko panggil dak tu dan tanya soalan..mesti diaorg semua senyap ms ko ngajar..

    pastu kena jalan sikit2..jalan banyak sgt nnati student dh biasa plak ..hehe

    itu je ar..banyak sgt..ko pn blaja microteaching kn..hehe..

    BalasPadam
  6. putra:
    oh.
    thanx for the tips.
    sgt2 berguna kot.
    hehe.

    BalasPadam
  7. aishoooo.

    bila cikgu zammy mahu ajar l0lly ? ngeee

    BalasPadam
  8. miss lolly:
    boleh je.
    ajar pe ni?
    ajar eja ke?
    huhu~

    BalasPadam

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com