Ketika Ayat-ayat Cinta Bertasbih




Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera. Before that. I would like to wish all Muslims in the world, no matter where you are, a happy and joy Hari Raya. And to all of my blogger friends, I apologize since this blog was not updated for quite some time. I Have some problems for last few days. I will tell you guys about this maybe later. Plus, I'm so sorry as I don't have any Raya card to give you guys... T-T


Well, regarding to these pictures, boley tak? Hehe. Ana tetibe feeling memakai sorban neh. Cane ley terjadik neh? Well, the story started when my cousin and his father were both wearing sorban. Wah, hebatkah? Suddenly, his mother then asked me and my bro to try on the sorban. I was like ape-kez-aku-pakai-sorban dan masokkah-akal-wahai-kekawan-sekalian at first, but then, ana dengan selambe dan konfiden meletak sorban tuh kat atas kepale ana... Sedey la pulak... Haha. Kenape lak sedey? Well, the thing was supposed to be my mom's dream. To see his sons as what you can see in these pictures. Eh, bukan my mom nak bercita-cita nak ana jadik model sorban! Bukan jugak model baju melayu atau tasbih serta kopiah dan kain pelikat mahupun butang-butang! Sume tuh takde kene-mengene wokeyh. But, she once hoped that her sons jadik maybe like ustaz or imam. Huahua. Sorry mom! I let you down somehow. Haha. But, still, I'll do the best to be a good human-being! =)

Ade lagik gegambar neh. Banyak lagik... Fuhhh... Penat gak dok amek gambar sane, amek gambar sini. Huhu. Guys, keep on scrolling down! =)

















p/s: Hurmmm... Ana terkejot gak coz this year ramai tol orang dok pilih tema warne oren. Apekez? Haha. Sane oren, sini oreh. Fuhhh... Terbeliak bijik mate tengok warne oren yang terang-benderang neh. And ana pon tetibe tak terkecuali gak! Eh, jap... Kenape aku gune 'ana' neh? Sorry guys... Aku feeling lebey tadik coz teruja dok pakai sorban neh. Ahakz~

"aku busy, korang busy tak?"

Salam. Aku nak wat entry yang paling ringkas kot kali neh. Ahakz... Ape yang aku lakukan ek hari neh? Rase macam bz pulak hari neh. Yup! Memang bz kot. Huhu. Believe it or not...~

05.30am:
Aku da bangon wokeyh tyme neh. Jangan jelez! Kenapekah aku bangon bapak awal camneh? Well... Aku pon tak tahu nape. Hehe. Aku gi basoh muke yang sleepy neh and then aku minum la air sikit coz still not azan suboh lagik. Pastuh aku on my laptop and aku surf la internet. Wah sangat gigih aku layan internet awal-awal pagi neh! Hehe. Aku saje online neh coz I wanted to let my eyes to stay awake. Kalau la aku tido komfem tak bangon suboh pastuh wokeyh. Itu adalah kepastian yang tersangat la pasti.

06.30am:
Ok. Da agak-agak punggung mule start kematu, baru la aku gi mandi. Hehe. Pastuh gi solat. Fuhhh... Tetibe rase macam tak tahu nak wat ape even esaimen melampau dan melambak dan melimpah dan aku dengan bijak mengabaikan kesemua esaimen tuh. Aku rase lebey berbaloi kalau aku bebaring jap. Ahakz...

08.00am:
Weh, agak lewat da neh! Ok. Aku kejot Ijat gak coz both of us ade meeting SRN (Sekretariat Rukun Negara) kat kampus kol 9 neh. 1st meeting with our penasihat iaitu En Mazlan kat Bitara Siswa. Fuhhh... Dengan lemah longlai serta daya kemalasan pada paras maksimum, aku pon bersiap la. Nak tak nak, kene la k? Sape suruh nak terlibat same kan? Aiyoh...~

09.00am:
Aku sampai kat kampus. The meeting was started around kol 9.15 kot. At first, sesi ala ice-breaking with En Mazlan coz beliau still tak kenal lagik bebudak SRN neh. Yela, tak jumpe pon sebelum neh. So, everybody was introducing themselves. Name, major, minor, what semester, hometown and also jawatan masing-masing la. Fuhhh... Hebat En Mazlan neh! Semua tempat kat Malaysia neh beliau tahu wokeyh! Komfem paper geografi beliau adalah A tanpa diragui. Still, I don't know if he only hentam keromo wal sumanto kiranto marcello about that. Kot ye pon, aku still kagom dan kagom. After that, we discussed about what programs should be done for this term and also next year. Well, aku lak Exco PDI (Penerbitan & Informasi) kan... Aku pon terfeeling Nigel Barker wokeyh! Haha. Sukati aku jek nak wat program menatang ape entah tadi. Ahaha. Hamek!


01.45pm:
Ok. Meeting baru jek abez! Bapak lame giler! Da r kat dalam bilik tuh aku menggigil-gigil coz bapak sejuk giler even beruang kutub pon takley hidop kat sini! Ley tak macam tuh metafora aku? Selesai pon meeting tuh. Then, korang tahu tak? Komfem tak tahu lagik. Neh yang aku nak gitahu neh. Aku ade diskusi esaimen 4p (Pengujian, Pengukuran & Penilaian Pendidikan) which esaimen tuh kene hantar after raye! Wait! Korang mesti kate lame lagik kan? Well, lepas raye tuh kene hantar hari Selase wokeyh. Kalau tak siapkan sekarang, celah bedah mane kitorang nak wat esaimen neh? Isnin kah? Konfiden ke siap hari tuh gak? Haittt... Nak tak nak, kene gak selesaikan sebelum cuti neh...

03.00pm:
Diskusi esaimen neh pulak kat Bilik TV at Arked. Fuhhh... Letih neh... Sesampai jek, teroz start wat keje yang tak siap lagik. Rupenye banyak lagik yang tak siap! Aiyoh... Matilah aku! Sedar tak sedar da lewat wokeyh. Aku da janji dengan Nan nak gi bukak puase sesame kat KFC tuh coz Ijat gi bukak puase kat KL dengan ex-MRSMs die. Sian Nan da tunggu kat KFC tuh since 5.45 kot. Huhu. Sorry bro! =)

06.30pm:
Aku pon jejakkan kaki kat dalam KFC. Sampai gak! Huhu. Fuhhh... Korang pernah tengok tak sardin dalam tin pastuh korang bukak tin tuh pastuh korang tambah lagik sardin dalam tuh supaye lebih banyak daripade biase? Ley? Macam tuh la jumlah manusia kat dalam KFC tuh. Hey korang sekalian tak nak bukak puase kat tempat laen ke? Aiyoh. Well, aku dapat my meal at 7.40pm wokeyh! I mean, da lewat tyme tuh... Da lebey 20minutes dok tunggu. Anyway, alhamdulillah berjaye gak bukak puase neh. Huhu. Thanx Nan coz sudi teman and sudi tunggu and sudi belanje. To saudari Ain, gelakkanlah aku sekarang ek? =P

08.15pm:
Tibe di kolej and now, tyme to rest la pulak. Tak sempat la pulak nak gi terawih tadi. Keletihan. Huhu~


p/s: Tetibe aku rase macam tak ringkas pon entry aku neh! Sorry guys. Ahaha. Tak sengaje terpanjangkan potpetpotpet neh. Well, now it's tyme to get back to work. Wah, aku rase macam kelawar jek sekarang neh. Owez berjage malam. Adekah ini tanda-tanda aku bakal menjadi Batman? Hmmm... Mungkin la kot. Doakan aku la k? Hahaha. Eh, lupe lak. Aku nak promote blog kawan aku si Nan neh. Die baru jek start blogging this week. Or should I say today! Haha. If you guys interested, click here k? Thanx~

Peristiwa Subuh

Tabuh berbunyi gemparkan malam sunyi
Berkumandang suara azan
Mandayu memecah sunyi
Selang seli sahutan ayam

Tapi insan kalaupun hanya ada
Mata yang celik dipejam lagi
Hatinya penuh benci
Berdengkurlah kembali
Begitulah peristiwa di subuh hari
Suara insan di alam mimpi

Ayuh bangunlah
Tunaikan perintah Allah
Sujud mengharap keredhaan-Nya
Bersyukurlah bangkitlah segera
Moga mendapat keredhaan-Nya
Begitulah peristiwa di subuh hari
Setiap pagi setiap hari

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Mesti anda tertanye-tanye. Kenapekah? Bagaimanakah? Mungkinkah? Dan segala kah kah kah lagik. Bukan kah kah kah gelak pontianak tuh wokeyh! But kah kah kah imbuhan bagi terma dan syarat kate pertanyaan. Well, aku saje jek selitkan lirik neh. Tak ley ke? Sukati korang la... Huhu. Anyway, this is one of Raihan's songs, entitled 'Peristiwa Subuh'. Da lame da lagu neh. Tyme tuh aku kecik-kecik dan comel-comel dan manje-manje dan gebu-gebu lagik. Aku tak hengat la pulak album yang mane satu. Yeah. Aku antara peminat Raihan and still, I'm a fan of this group. Their songs sound genuine and yet, calm. Bez woh sesekali ku rase teringin dengar lagu-lagu berunsur kerohanian macam neh.

Next. Tadi aku gi buke puase dengan Nan. Kami gi kat Dapor Siam. Kami da tempah meja awal-awal lagik. Well, we arrived there at almost 7pm. As we arrived, we sat down. Waiting for the time. Suddenly, we saw a group of people! What so excited about these people? They are KAB's staffs! I mean, we know them! Aiyoh. Bapak segan! Bukan bapak korang wokeyh? Kat situh ade En Zul, En Anizan, Abang Wan. Abang Epul, Kak Pija, Kak Lin, Kak Shida, Zaki, Tiqi etc... Fuhhh... Letih aku nak taip name mereka tuh. Siape la yang suruh taip neh? Aku laaa... Siape lagik punye blog neh? Ok. Back to the story. Ramai wokeyh! Agak segan la... Kot ye pon mereka nak buke puase, gi r tempat len. Nak salam beramah mesra bertanye khabar berbual bicare segale male lagi memang tak bez. Huhu. Yela. Kot-kot mereka dok pikir yang kami neh sengaje datang tempat yang same dan mungkin konon-konon nak makan sekaki kan? Hey! Hengat kami neh muke penyapu? We lagik canggih wokeyh! Muke vacuum! Ahakz. Fuhhh... Kejam tol aku tuduh mereka pikir camtuh! Abaikan~

p/s: Korang mesti tertanye-tanye ek kenape lak aku dok pegang rambut aku tuh? Kalau tak tertanye-tanye, so, sekarang gi wat tertanye-tanye wokeyh. Aku da bagik pon soalan tuh. Ape lagik? Tertanye-tanye la cepat. Ok. Aku tanye, aku la jawab kan? Well, aku kat rumah neh. Takde makne aku nak gi set up rambut semate-mate nk update blog neh. Ahakz. Tuh r. Tadi tak sempat nak SnapSnap kat mane-mane celah semak... Anyway, hopefully u guys tak bosan la with all the pics in this blog which totally me! Aiyoh... Since this is my blog, it is acceptable if this blog is fulled with my pics rite? Hehe. Jangan marah k? Ti kene jual~ =)

Welcome To My Simple Life


Fuhhh... Hari yang penat. Well, still I manage to post an entry. Just to keep active in blogging. Yeah. Last two months, I didn't have enough time to update this beloved blog. But now, I am so back on track! Although there are lot of works to fetch up, I will try my besh~

Well, today aku ade kelaz kol 2pm-4pm and then 5pm-7pm. Wah! Memang terkejar-kejar aku gi beli makanan tadi. Beli ape ek? Oh... Nasi Tomato. Takde mase aku nak pikir nasi tuh tomato ke kobis ke bayam ke jagung ke lobak merah, yang penting aku nak beli apebende yang ley dimakan tok berbuke neyh! After that, aku larik gi bus stop. Tunggu bus. Bapak lame bus nak sampai! Agak-agak kurang ajar dalam kol 7.05pm, bus pon tetibe muncul. Cepat naek! Fuhhh... Gile hebat aku berebot dengan segale makhluk yang nak naek bus neh. However, aku still kat dalam bus lagik tyme 7.15pm wokeyh. Korang paham tak neh? Lagik 5minit jek nak bukak pose weyh! Huhu. Turun jek daripade bus tuh, aku teroz lari-lari anak coz nak sampai rumah secepat yang mungkin. Sampai jek kat rumah, teruz aku dok atas kerusi. Get ready nak melahap neh. Azan pon berkumandang. Fuhhh... Lega dapat berbuke finally. Yeah. Ini rutin aku setiap hari Selasa. Bayangkan...~



*Sempat lagik aku SnapSnap sebelom solat Asar tadi. Ahakz~

Tayangan Unggul



*s0rry if y0u felt that y0u were wasting y0ur time then... =)

Short Story


Mood pagi yang kureng siuman la. Ahakz! Aku bangon jek, aku teroz log in FB. As fast as I could, I then click on the bookmark application. First, FARMVILLE. Then, FISHWORLD. Lastly, BARN BUDDY. Aiyoh. Aku betol-betol addicted with those games! Matilah aku. Huhu. Esaimen yang berlambak neh tak nak pulak aku as-fast-as-I-could tuh. Hehe. Itulah routine aku daily. Memang tak sah if I do not log in my dearest FB. Gilak! How to decrease the excitement ek? I try~

Well, on the other hand, aku agak sedey, yet terkilan... Hmmm... Da lebey setengah bulan aku puase neh, tak sempat nak bersahor and buke puase with my family weh. Huhu. Rindu seyh. Kat Ayah, Ibu, Bob, Nana, Ika, Adik dan Una. So how? Nak balek, esaimen banyak cam syial... Nak balek, ade jek keje kene wat... Nak balek jek, komfem tetibe takley nak balek... Very the bz wokeyh. Even menteri pon tak bz macam aku. Hamek! Aku lagik bz daripade menteri! Huhu. Nak tak nak, terpakse la aku dok kat Tanjong Malim yang tercinte sangat-sangat neh. I have to. Weh, aku cintekan Tanjong Malim! Korang tak nampak ke betape aku cinte kat Tanjong Malim neh? Hamek ko! Korang jangan pulak tetibe percaye kat statement tuh... Aku sindir wokeyh. Huhu.

Anyway, Zam datang sini semalam. Datang kat kolej neh. Fuhhh... Aku dan Ijat yang ajak die datang ke sini neh. Die dok study kat UPM for only 1 semester jek. It is pertukaran pelajar la. So, saje jek ajak die berbuke puase same-same. Aku pon da lame x jumpe die. Lame. Yela, sebelom neh kan die roommate aku. Kawan aku la tuh. Huhu. Memang da lame tak sempat nak hang out together. Jadik, semalam sempat r buke puase same-same walaupon sederhane sangat. Well, it is life rite? All things come to an end. Die balek semule ke UPM hari neh...~

Back to my campus life, this 2pm aku ade meeting about assignment for Statistical Methods & Its Application course. Fuhhh... Matilah aku. We have to come out with one finale examination paper for this course! Konfiden jek wokeyh... Wish me luck~

p/s: I finally shorten my text... Or there's no story left to tell? Ahakz~

101

You guys pernah tak tengok a movie entitled 101 Dalmations? Ok. Kalau tak pernah tengok, mesti korang tao kot serba sedikit tentang cite tuh? Yup. It's all about the dogs, 101 dogs. Yeah! Apekah kaitan hanjeng-hanjeng tuh dengan aku? Adekah?


Well, it's now 101. It's not that my dogs are 101 in total, in fact, I don't have any! Ahakz! So, what the duck? Finally, I have 101 followers. Thank you so much to all of you guys for following my blog. I know I'm not a great author, yet not the best story teller. But, I'm sharing my life... Every inch of it. Maybe it is the same as you guys have experienced. Maybe that's how we get connected. And I'm enjoy writing in this blog. I hope you guys pon enjoy reading the karut-marut yang aku carutkan di sini. I appreciate you guys! Ahakz! Sorry if I sound a bit old-fashioned or maybe I'm just too excited with that number... =)

p/s: From the bottom of my heart, I heart you guys! Fuhhh~

Tido Sleep

Yesterday, I spent my whole night just to finish up one assignment, one e-learning and one lab report. Fuhhh... And I didn't sleep till the morning. Ooops... Bapak hebat aku! Yup. Aku siapkan sume keje tuh coz nak gi anta pagi Khamis. Alhamdulillah. Aku berjaye gak siapkan sume tuh. So, rase lega la sket.

Anyway, since aku tak tido malam tuh, memang kepale aku agak pusing r. Kelaz kol 8pagi, kalau aku tido, konfiden aku ponteng kelaz tuh. Final decision, aku tak tido... But, after solat Subuh, aku bebaring r lepak atas katil. Aku tengok jam. Hmmm... Baru kol 7pagi. Lame lagik... kot. Bapak bez la pulak katil aku neh. Tak penah-penah pon rase bez camneh. Gile rase macam nak tido jek... Fuhhh... Takpe kot. Baring kejap jek... zzz... zzz... zzz...

"Zami, ko tak gi kelaz ke?"

Tetibe jek sore Encik Kim (bukan name sebenar, tapi name sekerat jek) tuh terpekik. Yup. Sore beliau memang very the high note! Kalau beliau gelak sakan, komfem Jaclyn Victor ley menangis wokeyh. FYI, beliau memegang jawatan sebagai rakan serumah aku. Ooops... Panjang la pulak aku briefing pasal die neh. Wokeyh. Aku pon terkejot r weh! Fuhhh... Ade pulak aku tertido tadi... Fokus... Mane jam? Aku cari jam. Jumpe! Kol 7.45pagi dah! Hamek ko! Aku da r tak siap salin baju lagik. Macam lipas kudung bertudung, aku teroz grab je ape yang terlintas kat kepale hotak aku neh... Fuhhh... Korang pernah tak larik, pastuh berenang, pastuh nek beskal, pastuh turun nek tangge, pastuh guling-guling? Wokeyh. Ape yang aku alami, tak macam tuh... Ahakz... Saje jek propa... Well, seb bek sempat sampai lab tadi... Fuhhh~

Abez da part tuh. Well, tadi aku abez kelaz kol 1 something. Seb bek kuliah kol 2petang was cancelled. Lega la... Sampai jek aku kat umah, aku gi mandi... Then, solat Zohor pulak. Pastuh, tido! Hahaha... Letey dowh. Sape la yang taknak tido kalau da letey gile! Tambah-tambah lagik, pose neh! So, aku konfiden tido... zzz... zzz... zzz...

"Zami, tak gi bazar ke?"

Huh? Kali neh Encik Wan lak yang kejot aku. He's my coursemate. Ok. Aku tengok jam. It's 6.15petang! Argggh...!!! Another weird moment happened... again for the second tyme. Perlu ke babak neh terjadik sekali lagik? Adoi... Aku gi kat cermin... Bapak serabai gile muke aku! Sejibik macam members of Bunkface. Adusss... Rambut aku pulak tetibe ade part yang terangkat. Memang komfem muke baru bangon tido! Malu la pulak kalo orang tego kat bazar t. Nak taknak, aku gi gak bazar. As expected, ade gak yang tego... Eh, baru bangon tido ke? Bapak malu! Walau aku da touch up the messy part... Finally, balek jek dari bazar, azan pon da nak abez. Seb bek sempat... Fuhhh~



p/s: Life is so unpredictable.

Entah Sukati Aku


Fuhhh... Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Sesungguhnya...aku teramatlah bz dengan segale esaimen yang dibagi. Due date pulak da dekat. So, memang kelam kabot la malam-malam aku. Memang super kelawar aku sekarang. Owez tak tido malam. Hebat woh! Tyme siang ti mule la terbongkang terkangkang terkebelakang tido. Tuh r. Berlagak sangat tak tido malam... Pulak tuh, kat dalam kelaz, mule la tersengguk-sengguk, tertunduk-tunduk, tergeleng-geleng dan termacam-macam lagik yang terjadi akibat tak cukop tido! Nak wat cane... Aku pegang kepade pepatah Melayu dahulu kale jengking, SIKIT-SIKIT, LAME-LAME JADIK BUKIT. Palehottt ko! Hamek... Tanggoh punye tanggoh, mati aku nak siapkan esaimen-esaimen yang bukan jek da macam bukit, besar lagik! Da tukar jadik banjaran! Hamek ko! Hamek! Pulak tuh... Selalu aku tertinggal sahor... Yela. Kekadang aku tido kol 3pagi, so, memang komfem aku tido secare terus menerus pastuh. Adoi... Susah tol life as a student neh~



Anyway somewhere pass away subway walla wey hey waley waley, aku da penat dowh wat esaimen neh. Aku rase aku nak jadik CICAKMAN la pulak... Korang rase mane lagik bez?

Student?



Cicakman?



p/s: entry paling bullshit pernah aku tulis...