Jumaat, 21 Ogos 2009

I & Ramadhan


Assalamualaikum... Fuhhh... Today, it's 1st RAMADHAN. I feel great and yet I'm actually waiting for this moment. The life is going to be different now. You know, I'm fasting food as well as eyes, ears or should I say all the five senses...? Yup. Puasa bukan sekadar erti menahan lapar dan dahaga, but, also puasa from things that may lessen the pahala. Jaga pandangan, jaga adab & tingkah laku, jaga percakapan, jaga pendengaran... Fuhhh... Susah bukan? That's the way it is. However, semua perkara terbabit bukanlah bermaksud hanya perlu dilakukan dalam bulan puasa sahaja, I mean, it would be nicer if we keep doing this 'puasa from sins' through our whole life. Konfiden ke syurga! Hahaha. Since we as human, there a lot of mistakes or sins that we may do... However, jaminan ke syurga tuh bukan terletak pada tangan kita ye! You guys can never tell that who is going to heaven, or who is heading to hell... Semua adalah kuasa Allah SWT. Dia yang tahu segala-galanya. Ya. Mungkin selama ini anda selalu nampak kejahatan atau keburukan pada seseorang, tetapi, siapa tahu apa kebaikan atau amalan yang telah dilakukan? Who knows that he or she might better than you guys. Kerana anda juga manusia. Anda tidak tahu semuanya! So, please notice that! Kalau anda still rasa hebat untuk decide siapa ke syurga atau neraka, dipersilakan. And, at the same time, do remember Allah The Merciful... Ya. That doesn't mean that you guys can keep doing wrongs again and again and again. The most important thing is you must try your best to avoid the GODAAN~


Anyway, aku gi SOLAT TARAWIH tadi. Yup. Aku agak terkagom dan terkesima selama beberapa saat kerana keramaian giler rakyat jelata yang datang masjid. Fuhhh... hebat siottt! Teruja aku tyme sampai situh. Yep... Aku pulak dapat merasakan bahawa sindrom 'hangat-hangat tahi ayam' sudah kembali menyerang daerah neh sempena bulan puasa termulia neh. Hahaha. Kenapakah? Yela. Awal-awal jek bebudak neh semangat menjenguk masjid dan gi solat tarawih... Later, maybe a week after or two, I'm totally sure that the number of these people will be half only. Yeah. Jahat kah aku? Hahaha. Ok. Sorry. We should pray for the best k? Hopefully, we all tak macam tuh la ek? Teruskan tarawih... That's all for now. I have to study ORGANIC CHEMISTRY neh. I have mid-term test this morning at 9am.



p/s: sedey si0t... x dpt p0se dgn family~

Rabu, 19 Ogos 2009

Bersama Together Gather

Yup. Ello guys! Aku tak sempat nak update blog aku neh. Gilak! Banyak kerja wokeyh... Ada assignments, ada lab reports, ada quizzes, ada mid-term tests... Nak dipendekkan, macam-macam ada wokeyh! Fuhhh... Memang tercabar la kepala hotak aku neh. Waktu tidur pon da dikurangkan. But, waktu FACEBOOK pulak ditambahkan. Boleh? Hahaha. Ok. Aku upload gambar-gambar aku dan some of my friends here in UPSI. Belated besday to hencek DIN which on 8th August. Anyway, his date of birth is the cutest figure wokeyh! Kenapakah? Yup. He was born on 8.8.88 or 8th August 1988. Wah, menarik bukan? Ok la. Aku da takde masa neh. Nak sambung wat segala kerja yang tergendala. So, you guys check these pictures wokeyh~























p/s: tired...~

Selasa, 4 Ogos 2009

Sedarlah Kalian

Hari neh hari Selasa. Lagi 5 hari sebelum cuti pertengahan semester aku berakhir. Sejak aku pulang ke rumah pada Khamis yang lepas, aku still tak keluar gi mana-mana. Kenapakah? Ya. Gara-gara H1N1 ituh, aku agak keberatan untuk keluar rumah. Aku pasti ramai antara kalian yang masih tidak sedar akan keseriusan virus neh yang boleh berjangkit kat seseorang pada bila-bila masa saja, tak kira di mana saja anda berada. Di Malaysia, dah 6 orang menjadi mangsa dan mati! Wah, ingat main-main ker? Aku tak tahu kenapa rakyat jelata neh still tak faham-faham lagi. Adakah kalian sedang menunggu something to happen and then you guys baru la nak konon-konon tersedar dari lamunan? And by that time, I am so sure that it's too late. Memang dah terlambat sudah.

It's too late to apologize... It's too late... I'm holding on your rope got me ten off the ground...

Kesimpulan kepada perenggan pertama neh, lantak koranglah~

Sebelum tuh, tyme aku pulang ke Melaka last Thursday, Jac and her friend were following me. Ya. Three of us were heading to Melaka from Tanjong Malim, Perak. Memandangkan kami bercuti secara kejutan ala-ala Akademi Fantasia dan disebabkan kemenularan H1N1 di kawasan neh, kami memang tersedia memakai mask yang telah diberikan. Kami memang siriyes agak gerun dengan H1N1 neh. Yep, sebelum neh, memang kami tak hiraukan sangat isu H1N1. It was like, ada aku keysah? Until the virus paid a visit here. And when some people here were suspected of H1N1. Aiyoh. Tyme tuh la tetiba symptoms of H1N1 tuh seolah-olah macam terkena jek kat batang hidung walaupun pada hakikatnya, sihat walafiat jek aku tengok! Kepala lutut siapa yang tak bergetar Senah? Statement neh dikecualikan kepada pesakit PARKINSON jek. Parkson? Lari topik la tuh. Huahua. So, we wore the mask all the time nak elak sebarang jangkitan berlaku! Apa yang aku nak sampaikan tadi? Jap... Ok. Aku dah ingat. Aku agak mengantuk tyme memandu tuh. Hal neh disebabkan hari semalamnya yang sangat meletihkan dan memenatkan. Aiyoh. So, bagi mengelakkan air bag aku termeletus kebaboom, I decided nak gi beli air 100plus kat Restoran Jejantas Sungai Buloh. Jap! Kereta Kancil macam neh ada air bag ker? Aku bermimpi kot. Then, kami pon secara bersama-sama, tetapi tak serentak, keluar daripada Kancil Hijau ituh dengan konfiden hot memakai mask! Kami tak gila wokeyh! Kami cuma mengambil langkah berjaga-jaga jek. But, somehow, nobody wore the mask except for the cleaners there. And mereka yang ada kat situh tengok kami dengan muka pelik ber-abang-angkat-kan ajaib! Seolah-olah kami pulak yang dijangkiti H1N1! What the duck? Nak wat cane kan? Kami just wat selamba jek. Huahua. Kasihan kepada mereka yang still tidak memahami virus neh~



Anyway, kembali kepada kisah pada hari neh. Finally, aku gi keluar dengan kawan-kawan aku gak. Gi mane? Aku gi karok serta bowling. Aktiviti semulajadi yang aku lakukan pada setiap kali keterkeluaran aku. Ya. Aku ikut suka hati aku jek nak gi letak imbuhan kat mana-mana perkataan kan? Huahua. Wah, aku rasa teramat seronok betol tyme aku memekik serta melolong tadi! Wahai pontianak-pontianak sekalian, anda boleh pencen la ek? Aku lagik hebat menjerit-jerit neh! Huahua. Then, sesi membowling la pulak. Lagi bez weh! Aku terjuara jua dan di samping ituh, dengan serta-merta menewaskan kawan-kawan ituh... Rasa kacak dan comel mula menyelubungi hati serta kalbu. Segmen mengangkat bakul secara solo ituh tadi ditaja oleh Sos Cili Cap Go Meh dan Selipar Berbulu Din Kengkang. Huahua...



p/s: Artikel neh tiada kene-mengena dengan mana-mana Din. Maka, jangan terperasan k~

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com