Isnin, 18 September 2017

Semak Harga Barangan Harian Dengan Aplikasi Paparan Harga KPDNKK

Salam.


Jadilah pengguna yang bijak dengan membuat perbandingan harga barangan terutamanya kat pasar raya yang sering dilawati. Siapa tak nak dapatkan harga barangan yang paling murah kan? Cuma leceh lah kalau terpaksa pergi setiap pasar raya yang ada berdekatan untuk mengenal pasti harga barangan kat mana yang paling murah dan berpatutan. Betul tak? Tapi tu dulu, sekarang tiada lagi masalah macam tu. Haaa... Bagi memudahkan pengguna, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) telah mengambil inisiatif dengan satu aplikasi Android dan iOS yang dapat menyelesaikan masalah perbandingan harga. Nak jadi pengguna bijak? Muat turun aplikasi Paparan Harga sekarang!



Aplikasi Paparan Harga ni sebenarnya memudahkan pengguna untuk membuat semakan harga bagi lebih kurang 446 barangan harian mengikut lokasi kedai atau mana mana pasar raya yang ada kat Malaysia ni. Haaa... Aplikasi ni sangat membantu korang dalam merancang perbelanjaan terutamanya untuk barangan harian. Setakat ni, aplikasi Paparan Harga mempunyai 6 jenis kategori barangan:
  • Barangan segar
  • Barangan kering
  • Barangan berbungkus, pek, kotak atau botol
  • Susu dan barangan bayi
  • Produk kebersihan
  • Minuman


Aplikasi Paparan Harga ni sangat mudah digunakan. Haaa... Korang hanya perlu memilih barangan dan menetapkan lokasi pencarian. Lepas tu segala informasi yang korang perlukan akan terpapar berserta alamat kedai atau pasar raya yang berkenaan. Mudah kan? Rugilah kalau korang tak ambil kesempatan dengan kemudahan macam ni. Menerusi aplikasi ni, korang dapat buat perbandingan harga supaya dapat memberikan nilai yang terbaik sebelum membuat keputusan memberi barangan keperluan harian. Terima kasih KPDNKK!

Muat turun aplikasi Paparan Harga kat bawah ni:




Korang pernah dengar pasal Friends of KPDNKK? Ni sedikit info mengenai Friends of KPDNKK:
  • dibuka kepada seluruh rakyat Malaysia
  • perlu daftar untuk jadi ahli
  • ahli digelar sebagai Skuad Pengguna 1 Malaysia
  • banyak kelebihan menjadi Skuad Pengguna 1 Malaysia
  • KPDNKK mempunyai rakan niaga dari kalangan peniaga-peniaga berdaftar

Jadi apa tunggu lagi, marilah kita semua menjadi pengguna yang bijak!

#caringministry #penggunabijak #ketahuihakanda


Jumaat, 15 September 2017

AF Megastar 2017 - Senarai Lagu & Keputusan Konsert Mingguan

Salam.


Konsert AF Megastar diteruskan lagi dengan 12 orang peserta daripada 24 orang peserta selepas konsert minggu pertama dan minggu kedua. Kepada peminat setia Akademi Fantasia, mesti tak sabar dengan konsert mingguan AF Megastar yang menampilkan penyanyi-penyanyi berbakat besar seperti Syamel, Marsha, Idayu, Shahir, Adira, Bob, Amir Jahari, Indah, Sufi, Amir Masdi, Azhar dan juga Ewal. Nak tahu senarai lagu yang akan dinyanyikan pada setiap konsert mingguan AF Megastar? Nak tahu siapa yang dapat markah tertinggi? Dan nak tahu siapa pula yang tersingkir? Haaa... Jom tengok!

Senarai Lagu & Keputusan (Markah) Konsert Mingguan AF Megastar 2017

Minggu 3
Tarikh: 17 September 2017
Hari: Ahad

Senarai Lagu:


Adira
Lagu: Ikut Rentakku
Penyanyi: Jaclyn Victor

Amir Jahari
Lagu: Laskar Pelangi
Penyanyi: Nidji

Amir Masdi
Lagu: Hanya Kau Yang Mampu
Penyanyi: Aizat

Azhar
Lagu: Dalam Gerimis
Penyanyi: Visa

Bob
Lagu: Awan Yang Terpilu
Penyanyi: Ning Baizura

Ewal
Lagu: Bunga Pujaan
Penyanyi: Eddie Silitonga / Jamal Abdillah

Idayu
Lagu: Ya Maulai
Penyanyi: Siti Nurhaliza

Indah
Lagu: Tiada Lagu Tangisan
Penyanyi: Misha Omar / Aishah

Marsha
Lagu: Asmara
Penyanyi: Anneke Gronloh

Shahir
Lagu: Seroja
Penyanyi: S. Effendy / Jamal Abdillah

Sufi
Lagu: You Give Love a Bad Name
Penyanyi: Bon Jovi

Syamel
Lagu: Aku Takkan Bersuara
Penyanyi: Nike Ardilla

Keputusan (Markah):

Syamel - 58.6%
Marsha - 57.4%
Bob - 56.6%
Idayu - 56.4%
Shahir - 44.2%
Ewal - 41.3%
Sufi - 40.9%
Indah - 39.0%
Amir Masdi - 37.7%
Amir Jahari - 35.7%
Adira - 29.3%
Azhar - 17.1%

Tersingkir: Adira & Azhar

Minggu 4
Tarikh: 24 September 2017
Hari: Ahad

Senarai Lagu:

Keputusan (Markah):

Tersingkir:

Minggu 5
Tarikh: 1 Oktober 2017
Hari: Ahad

Senarai Lagu:

Keputusan (Markah):

Tersingkir:

Siapa juara pilihan korang untuk AF Megastar kali ni?

Konsert AF Megastar 2017 Live Streaming

Salam.


Tu dia peserta-peserta kegemaran aku untuk AF Megastar 2017 ni. Syamel, Marsha, Shahir, Idayu, Amir Jahari dan Adira! Siapa yang follow Akademi Fantasia ni? Aku dulu lah, masa musim 1, 2, 3, 4 dan 5. Lepas tu dah tak follow sangat dah. Setakat tengok tengok macam tu je. Dulu aku ada Astro. Tapi bila bil Astro makin lama makin mahal, tu yang terus terminate tu. Lagipun takde siapa nak tengok sangat. Faham faham je lah Astro tu asyik ulang benda yang sama je. Bila dah takde Astro ni, macam mana nak tengok konsert AF Megastar ni? Haaa... Jangan risau, sekarang aku ada tiga pilihan. Jadi kalau korang takde Astro sama macam aku, korang boleh tengok konsert AF Megastar secara live melalui:

#1 YouTube

Sebenarnya korang boleh saksikan konsert AF Megastar secara live setiap minggu menerusi laman YouTube yang dimuat naik oleh channel Astro Gempak. Aku rasa setiap minggu Astro Gempak akan muat naik konsert AF Megastar ni. Sebab sebelum ni, Astro Gempak buat perkara yang sama dengan konsert mingguan Gegar Vaganza. Untuk minggu 3 dan seterusnya, aku akan update dari masa ke semasa.

Channel: Astro Gempak

Minggu 1 - Konsert AF Homecoming



Minggu 2 - Konsert AF Homecoming



Minggu 3 - Konsert AF Megastar



#2 Laman Web Astro Gempak

Selain dari YouTube, laman web Astro Gempak pun ada menyiarkan konsert AF Megastar secara live. Tapi sebenarnya laman web Astro Gempak menggunakan pautan yang sama dengan YouTube. Jadi takde beza dengan pilihan YouTube. Haha!

Link: http://www.gempak.com/af-megastar

#3 Facebook

Kalau tak nak tengok konsert AF Megastar versi live plus tu, korang boleh search sendiri kat laman facebook. Ye lah. Kadang kadang konsert AF Megastar versi live plus tu agak annoying juga. Haha! By the way, antara keyword yang korang boleh cuba taip kat ruangan search laman facebook tu:
  • Konsert AF Megastar
  • Konsert AF Megastar Live
  • Konsert AF Megastar Minggu
  • Konsert AF Megastar 2017

Kot ye pun korang excited tapi janganlah search waktu konsert tak mula lagi atau waktu konsert dah habis. Okay? Selamat menonton!

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com