Rabu, 24 Ogos 2016

Hari Raya Aidilfitri 2016 | Lipatan Kenangan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!


Alhamdulillah. Syawal tahun ni telah pun berlalu. Dah nak masuk Zulhijjah baru aku nak update pasal raya. Macam mana tu? Tahun ni raya aku tak semeriah tahun tahun sebelumnya. Baju Melayu pun beli yang dah siap je. Kalau ada yang tempah pun baju Melayu aku pakai masa majlis persandingan adik perempuan aku, Nana, sekitar bulan Mac. Samping pun pakai dua tiga tahun lepas punya. Tak pun pinjam ayah je. Haha!

Tak kisah sangat pun pasal tu. Paling penting bila dapat jumpa kawan-kawan yang dah lama tak jumpa. Lepas tu makan open house demi open house sampai tak sanggup nak timbang berat badan. Tak sanggup nak hadapi kenyataan! Takpe la. Sekali sekala gemok. Apa salahnya kan? Ayat sedapkan hati sangat. Raya tahun ni ada jugak beraya dengan kawan-kawan baru. Alhamdulillah. Berkawan biar beribu orang kata. Bercinta? No komen. Haha! Terima kasih kepada yang menjemput walaupun ada yang tak dapat aku penuhi. Tahun depan jangan lupa jemput jugak ye?

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A video posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A video posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on


A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A video posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A video posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I   L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on
A photo posted by H I Z A M I   L I (@hizamili) on

Hari raya pertama tahun ni kat Melaka je. Sepatutnya Nana sambut kat rumah mentua kat Shah Alam. Tapi suami dia, Bali, pulak kerja hari raya pertama dan kedua maka Nana sambut la kat Melaka. Ehhh hari raya pertama tu gigih aku, Nana, Kak Zura dan Ika drive balik hari ke Kuantan semata-mata nak melawat Bali. Maklum je la dia kat sana sorang sorang je. Boleh menangis kalau pasang lagu air mata syawal tu. Hehe. Dalam 4 ke 5 jam jugak perjalanan kami hari tu. Pergi tu aku drive, balik tu Nana pulak drive. Jadi takde la penat sangat.





Tahun ni ada dua photoshoot raya. Satu photoshoot dengan Taufiq dan Neyra. Satu lagi dengan Afizal, Hamdi, Syazwan, Hisyam dan Ijat. Photoshoot dengan Taufiq dan Neyra tu kebetulan je sebenarnya. Plan utama nak buka puasa sama sama. Sementara tunggu waktu berbuka, kami photoshoot kejap kat taman KLCC tu sebab buka puasa kat Avenue K. Dah dekat sangat dengan taman KLCC tu. Gigih pakai baju melayu lengkap bersamping walaupun belum raya lagi masa tu. Photoshoot lagi satu kat Putrajaya. Photoshoot ni aku join last minute. Ada la beberapa isu yang aku tak berapa berkenan. Haha! Sedang lidah lagikan tergigit orang kata. Tak kisah pun pasal semua tu. Yang penting dapat luangkan masa dengan kawan-kawan. Sempat la bergosip satu dua dengan Syazwan. Ehhh...

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on
Dalam bulan Syawal tu sambut jugak birthday Ayah dan Nana. Ayah 12 Julai, Nana 24 Julai. Dah alang alang tu sambut sekali. Macam biasa sambut kat rumah je. Hias hias semua buat sendiri. Biasanya kalau sambut birthday ni Nana yang hias hias ni. Dah ni birthday dia, takkan nak suruh dia hias sendiri pulak? Haha! Jadi aku la yang ditugaskan untuk hias hias semua tu. Nasib baik Kak Zura tolong aku hari tu. Bob dan Bali pulak sibuk dengan bbq. Dorang ditugaskan bakar ikan, sotong, udang dan macam macam lagi la. 

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on


Alhamdulillah. Rasa gembira dan bahagia dapat luangkan masa dengan kaum keluarga, saudara-mara, kawan-kawan yang dah lama kenal mahupun yang baru kenal serta pelajar-pelajar aku. InshaAllah umur panjang kita jumpa lagi. 

potpetpotpet: Berkawan biarlah tanpa syarat.

Isnin, 22 Ogos 2016

Viper Challenge | Pengalaman Pertama

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Lamanya tak update blog! Rasa macam pelik pulak tiba-tiba update blog hari ni. Takpe la. Kita mula dari bawah semula. Hehe. Okay. Aku nak kongsi pengalaman aku pada hari Sabtu yang lepas yang mana aku pertama kali join Viper Challenge ni. Kali ni dibawakan oleh Great Eastern dengan Genting King of the Mountain. Neyra yang ajak aku hari tu. Jadi kami sahut cabaran Viper Challenge ni berdua je. Takde team pun. Haha!
 


Aku sampai kat Awana Hotels & Resorts kat Genting Highlands selepas jam 12 tengah malam jugak. Sampai je kat hotel, aku tak terus tidur tapi main pokemon go. Haha! Apasal banyak sangat pokemon ni? Tak reti nak tidur ke apa? Lewat jugak aku tidur jadinya. Terima kasih diucapkan kat Resort World Genting kerana menyediakan penginapan malam tu. Memang lena la tidur malam tu. Dah la pokemon pun banyak kat situ. Tak tahu nak mintak apa lagi dah. Boleh macam tu? Pagi tu sebelum jam 7 aku dengan Neyra dah get ready nak lari 10 km dan menawan 15 obstacles. Semangat! Pagi tu pun kami tak sarapan sangat. Kami cuma ambil cereal bar dan energy bar je sebab nak elak termuntahkan nasi lemak ke nasi beriyani ke chicken chop ke fish and chips ke. Over tak?

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

Kami dilepaskan pada jam 8.30 pagi. Alhamdulillah. Permulaan yang sangat baik dan positif. Beberapa halangan yang pertama aku berjaya lepasi tanpa sebarang kegagalan. Haha! Berlagak ke tu? Astaghfirullah al azim. Takde la. Cuma kagum dengan diri sendiri bila berjaya lepasi halangan yang tak disangka-sangka. Ye la. Ni baru first time kot aku join Viper Challenge. Tak tahu nak expect apa. Tapi serius bila tengok ramai yang kecundang kat halangan-halangan tertentu, aku terus rasa down, terus rasa tak nak cuba langsung halangan tu. Ohhh... For those yang tak pernah join Viper Challenge ni, walaupun Viper Challenge ni ada halangan-halangannya, tapi terpulang pada kita sama ada kita nak lepasi halangan tu ataupun skip je halangan tu. Asalkan cukup kilometer larian kita hari tu.

A video posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

Ada beberapa halangan yang aku skip sebab aku tak yakin dengan diri sendiri. Haha! Lagi satu, aku join Viper Challenge ni dengan Neyra je. Bila halangan tu memerlukan sekurang-kurangnya 6 orang, susah sikit sebab kebanyakan peserta datang dalam kumpulan. Nak menyelit tu, aku segan sikit pulak. Takpe la. Takde rezeki kot. Tapi rasa menyesal jugak bila fikir balik. Bila lagi nak buat benda tu kan?

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

Sedar tak sedar, akhirnya aku sampai ke garisan penamat. Ingat 10 kilometer tu dekat ke? Paling jauh aku lari pun mungkin 5 kilometer je. Tu pun kat treadmill je. Boleh? Ni lari naik bukit, turun bukit. Memang bergoyang kepala lutut. Adeh. Selagi tak nampak perkataan finish tu, selagi tu dalam hati bila nak sampai ni bila nak sampai ni. Haha! Dan paling excited bila aku berjaya mengutip medal pertama aku dalam acara macam ni. Aku tak pernah join mana mana run pun sebelum ni. Ni first time join aku terus masuk Viper Challenge. Kau rasa? Nasib baik aku berjaya! 

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

Next Viper Challenge kat Sepang, 5 November 2016. Siapa siapa yang rasa berminat nak join tu, boleh la register kat SINI. Apa tunggu lagi? Cabar diri sendiri. Mana tahu korang lebih hebat dari yang korang sangkakan. Jangan pandang rendah kat diri sendiri. Percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan! Curi lirik menuju puncak akademi fantasia kejap. Takpe kan? Serius tak rugi. Aku seronok dan enjoy dengan halangan-halangan yang ada kat Viper Challenge ni walaupun sebenarnya aku expect lebih. Haha! Yang ada ni pun ada yang aku tak lepas. Nak lebih? Mengada tak? Tapi tak salahkan expect lebih sikit? 

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A video posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

A photo posted by H I Z A M I L I (@hizamili) on

potpetpotpet: Belum cuba belum tahu.

Ahad, 5 April 2015

Senarai Pemenang Anugerah Bintang Popular BH 2014

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Tahu tahu je malam ni ada siaran Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2014. Macam mana aku boleh tak tahu? Nampak sangat dah tak kisah sangat pasal ABPBH ni. Dulu? Ye la kot excited nak tahu siapa menang. Sekarang? Lantak kau la. Haha! Ke tu salah satu tanda aku dah semakin tua? Kbai. Tapi suka tak suka, layan la jugak sampai habis. Sambil sambil tu update entri kat blog, gosok seluar baju dan macam-macam lagi la. Takde la aku fokus depan tv



Artis Baharu Lelaki Popular
Hafreez Adam
Hisyam Hamid
Nazrief Nazri
Shukri Yahaya
Syarul Ridzwan

Artis Baharu Wanita Popular
Aisyah Aziz
Amyra Rosli
Ayda Jebat
Indah Ruhaila
Puteri Balqis

Pengacara TV Lelaki Popular
AG
Awal Ashaari
Datuk AC Mizal
Datuk Aznil Nawawi
Zizan Razak

Pengacara TV Wanita Popular
Fara Fauzana
Heliza Helmi
Jihan Muse
Neelofa
Scha Alyahya

Penyanyi Lelaki Popular
Aizat Amdan
Akim
Asfan
Hafiz
Hazama

Penyanyi Wanita Popular
Adira
Alyah
Dayang Nurfaizah
Fynn Jamal
Stacy

Artis Duo/Berkumpulan Popular
6ixth Sense
Akim & The Magistrate
Azhael
Black & RJ
Hijjaz

Pelakon TV Lelaki Popular
Aaron Aziz
Adi Putra
Amar Baharin
Shah Iskandar
Sharnaaz Ahmad

Pelakon TV Wanita Popular
Atikah Suhaime
Ayda Jebat
Emma Maembong
Nad Zainal
Siti Saleha

Pelakon Filem Lelaki Popular
Aaron Aziz
Adi Putra
Shaheizy Sam
Zizan Razak
Zul Ariffin

Pelakon Filem Wanita Popular
Atikah Suhaime
Cristina Suzanne
Neelofa
Sara Ali
Siti Saleha

Artis Komedi Lelaki Popular
Abam
Achey
Jep Sepahtu
Shuib Sepahtu
Zizan Razak

Artis Komedi Wanita Popular
Didie Alias
Dottie
Enot
Ifa Raziah
Jihan Muse

Penyampai Radio Lelaki Popular
AG
Deen
Ebby Halim
Johan
Salih Yaccob

Penyampai Radio Wanita Popular
Abby Fana
Adibah Noor
Anisma Azwati Ahmad
Dina Nadzir
Fara Fauzana

Personaliti Popular Kategori Online
Faiz Dickie

Gandingan Serasi Di Layar Kategori Online
Zul Ariffin & Ayda Jebat

Artis Lelaki Stailo Kategori Online
Zul Ariffin

Artis Wanita Stailo Kategori Online
Siti Nurhaliza

Pasangan Selebriti Romantis Kategori Online
Awal Ashaari & Scha Al-Yahya

Artis Paling Kontroversi Kategori Online
Sharnaaz Ahmad

Anugerah Sepanjang Hayat Kategori Online
Tan Sri S M Salim

Anugerah Bintang Paling Popular BH 2014
Shaheizy Sam


potpetpotpet : Relevan lagi ke Anugerah Bintang Popular ni?

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com