Selasa, 12 Disember 2017

Cara Edit Gambar Biasa Jadi Luar Biasa - VSCO Cam & Phonto

Salam.

Jangan fikir lokasi yang biasa tidak mampu menghasilkan gambar yang luar biasa! Walaupun lokasi dan subjek tu nampak macam buruk, tapi dengan teknik yang betul, kita boleh dapat gambar yang cantik. Seorang netizen di laman twitter telah berkongsikan cara mendapatkan gambar yang luar biasa walaupun situasi dan lokasi biasa biasa je. Perkongsian ilmu yang sangat menarik terutamanya kepada mereka yang gemar edit gambar macam aku dan Uqasha Senrose ni. Haha!


Gambar kat sebelah kiri kiri tu sebelum dan gambar kat sebelah kanan tu selepas. Nampak tak? Aku sendiri tak sangka yang gambar kat sebelah kanan tu adalah gambar dari lokasi yang ditunjukkan dalam gambar kat sebelah kiri tu. Hebat! Macam tak percaya kan? Ada beberapa lagi gambar dari lokasi yang sama. Korang boleh tengok sendiri gambar gambar tu kat bawah ni.





Gambar-gambar tersebut diambil menggunakan iPhone 5s dan edit menggunakan aplikasi VSCO Cam dan Phonto. Haaa... Kalau phone korang lebih canggih dari iPhone 5s ni, takkan lah tak boleh ambil gambar secantik ni? Betul tak? Ni selfie pun bergegar macam gempa bumi dengan 7.4 skala Richter. Jadi kepada sesiapa yang nak feeling feeling photographer, boleh lah follow tips dan langkah-langkah yang telah dikongsikan kat bawah ni. Mudah je! 


Sekarang rasa bersemangat tak nak ambil gambar daun kat pasu bunga luar rumah tu? Haha! Mari sini aku senaraikan step by step edit gambar biasa jadi luar biasa seperti yang telah dikongsikan di atas:
  1. Pilih lokasi dan subjek.
  2. Pastikan subjek ada texture dan pattern yang menarik.
  3. Cari angle terbaik untuk tangkap gambar subjek.
  4. Pastikan kamera fokus kat subjek.
  5. Turunkan exposure kamera.
  6. Guna filter dari VSCO Cam.
  7. Adjust setting filter yang digunakan (sharpen, exposure, vignette & clarity).
  8. Guna Phonto untuk memasukkan elemen tulisan (jika diperlukan).
  9. Guna aplikasi Lightroom untuk menghilangkan warna yang tidak diperlukan atau mengubah warna mengikut citarasa masing-masing.
  10. Siap!

Sumber: Amsyarnaif

Cara Kenal Pasti Susu Tiruan - Mead Johnson

Salam.


Mead Johnson telah mengeluarkan kenyataan tentang cara bagaimana mengenal pasti produk susu tiruan kepada para pelanggan mereka. Macam mana nak tahu susu yang kita beli tu asli? Ataupun tiruan? Yang mana satu original? Yang mana satu tidak? Haaa... Menurut Mead Johnson, periksa bungkusan kerajang aluminium susu tersebut. Susu Enfalac A+ asli mempunyai bungkusan sedikit kembung manakala susu tiruan pula mempunyai lipatan tajam di kedua-dua bahagian bungkusan. Cepat tengok!



Setakat ini hanya satu produk dari Mead Johnson yang terlibat, iaitu, Enfalac A+ Langkah 1 bagi kotak 1.8 kilogram dengan tiga pek foil. Haaa... Sekiranya korang menggunakan produk susu yang lain, tak perlu risau lah. Tapi tak salah juga korang lebih berhati-hati lepas ni. Betul tak? Seram betul.

Sumber: Astro Awani

Jumaat, 8 Disember 2017

Cara Delete Favourite Payees Maybank2u - Mudah & Cepat

Salam.

Kali ni aku nak kongsikan cara delete favourite payees kat Maybank2u. Mudah dan cepat je sebenarnya. Tak memeningkan langsung! Jadi mari kita kemas kini senarai favourite payees kat Maybank2u?

#1 Log in Maybank2u seperti biasa

#2 Klik pada "Accounts & Banking"


#3 Klik pada "Bill Payment"

#4 Klik "Delete favourite payee"


#5 Pilih nak delete yang mana dan tekan "Continue"


Senang kan? Semoga berjaya!

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com