Rabu, 11 Februari 2015

Pantun Pengacara Majlis

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!





Alhamdulillah. Hari Jumaat lepas aku jadi pengacara majlis lagi untuk kesekian kalinya. Entah dah berapa kali aku jadi pengacara majlis kat tempat kerja aku tu pun aku tak tahu la. Aku dah lost count. Tapi aku takde la kisah sangat pun. Tu salah satu sumbangan aku kat tempat kerja aku kot. Kalau aku pandang tugas sebagai pengacara majlis tu sebagai sesuatu yang membebankan, memang hancur la majlis tu jadinya. Nak tak nak, aku kena terima dengan hati yang terbuka dan sentiasa bersikap positif. Anggap je aku ni ada super power dan super power aku ialah mengacarakan majlis kat situ. Demi kesejahteraan negara, aku pun terpaksa la gunakan super power aku untuk menyelamatkan rakan-rakan sejawat yang lain kat situ. Tapi super power aku cuma berguna kat situ je. Kalau kat tempat lain, aku surrender. Hehe.

Kali ni aku nak kongsikan pantun-pantun yang aku pakai sepanjang aku jadi pengacara majlis kat situ. Kot kot ada la yang nak pakai pantun sebab tiba-tiba jadi bidan terjun kena paksa jadi pengerusi majlis ke kan? Haha! Padan muka! Kat sini aku kongsikan pantun alu-aluan, pantun sebelum bacaan doa, pantun jemput beri ucapan, pantun jemput merasmikan majlis, pantun jemput makan dan pantun sebelum majlis bersurai. Haaa... Tapi takde la setiap 10 saat kau nak berpantun kan? Berdosa tau. Agak agak la nak berpantun tu. Dua atau tiga rangkap pantun pun dah cukup.

Indah berbalam si awan petang,
Berarak megah di Tanjung Bidara,
Pemanis kalam selamat datang,
Awal bismillah pembuka bicara.

Dalam diam mata bertentang,
Jiwa pun rela hati dah suka,
Pemanis kalam selamat datang,
Majlis bermula tirai dibuka.

Kerat rotan bersama buluh,
Sayang bertahun tumbuh setempat,
Diangkat tangan jemari sepuluh,
Doa dipohon biar selamat.

Tepi berangan rumpunan buluh,
Buluh merimbun subur teramat,
Diangkat tangan jemari sepuluh,
Doa dipohon biar selamat.

Dara rupawan tersenyum manis,
Petik kenanga kuntum delapan,
Hadirnya tuan penyeri majlis,
Molek kiranya susuli ucapan.

Sudilah tuan tampil ke depan,
Tampil ke depan menyambut salam,
Sudilah tuan beri ucapan,
Kata aluan pemanis kalam.

Sudilah tuan tampil ke depan,
Tampil ke depan tersenyum manis,
Sudilah tuan beri ucapan,
Beri ucapan merasmi majlis.

Bukan rumput sebarang rumput,
Rumput berseni bagai hiasan,
Bukan jemput sebarang jemput,
Jemput memberi kata ucapan.

Kalau tuan pikat kenari,
Jangan patahkan batang jerami,
Kepada tuan hormat diberi,
Mohon rasmikan majlis kami.

Tampak sepadan segak bergaya,
Bagai pasangan teruna dan dara,
Bermacam hidangan sudah tersedia,
Dijemput tuan menjamu selera.

Gunung nan tinggi di balik awan,
Bagai terlihat bintang bertamu,
Sampai sini tuan dan puan,
Ada hayat kita bertemu.

Leka bersiap si anak dara,
Teruna tekun memasang pelita,
Kalau tersilap tutur bicara,
Jemari disusun maaf dipinta.
 

potpetpotpet : Pecah kaca pecah gelas, sudah baca tak nak balas!!! HAHAHA!!!

Sabtu, 7 Februari 2015

Zero Juara Maharaja Lawak Mega 2014 | Keputusan Penuh

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Akhirnya Maharaja Lawak Mega 2014 telah melabuhkan tirainya malam tadi. Gelanggang akhir Maharaja Lawak Mega kali ni menampilkan Bocey, Nabil, Sepahtu, Shiro dan Zero. Aku tengok malam tadi rata-rata persembahan lawak masing-masing kurang punch line, dialog berterabur, jalan cerita pun kurang menarik. Nama je gelanggang akhir Maharaja Lawak Mega 2014 tapi tahap persembahan macam kat gelanggang hot seat je kot. Mungkin dah kehabisan idea? So, untuk gelanggang akhir malam tadi ada dua pusingan, pusingan pertama dengan tema bebas dan pusingan kedua tema muzikal. Untuk pusingan pertama, secara peribadinya, persembahan terbaik adalah milik Sepahtu dan untuk persembahan kedua pulak? Tak lain tak bukan adalah milik Zero! Keseluruhannya, aku rasa memang malam tadi Zero paling menyerlah berbanding Bocey, Nabil, Sepahtu dan Shiro.

Juara Maharaja Lawak Mega 2014 - Zero

Naib Juara Maharaja Lawak Mega 2014 - Sepahtu

Tempat Ketiga Maharaja Lawak Mega 2014 - Nabil

Tempat Keempat Maharaja Lawak Mega 2014 - Shiro

Tempat Kelima Maharaja Lawak Mega 2014 - Bocey


potpetpotpet : Tahniah Zero!

Rabu, 4 Februari 2015

Apa Kaitan Soalan Matematik Dengan Sabun Pencuci Pinggan?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

Ni la budak budak yang kenakan aku tadi.

Siot betul bebudak ni kenakan aku tadi. Aku punya la ingatkan dorang sibuk tanyakan soalan tu sebab tak tahu nak jawab. Walaupun aku tahu sekarang dorang dah takde subjek matematik, tapi rajin pulak dorang tanya soalan matematik kat aku. Ingatkan dorang terlebih rajin tadi. Tak sangka dorang boleh pulak bagi lawak hambar aku. Cengkerik pun malu nak bunyi dengar lawak dorang. Macam mana tu? Haha!

Budak A: Encik, saya nak tanya satu soalan ni.
Aku: Haaa... Apa dia ni?
Budak A: Apa ek jawapan dia kalau A darab 10N?
Aku: Laaa... Darab je la.
Budak A: Ye la... Tapi apa jawapan dia, encik?
Budak B: Ni soalan peringkat degree ni, encik.
Aku: Yo la tu. Jawapannya dia 10AN la. Apa yang susah?
Budak B: Eh tapi jawapan dia lain la, encik.
Budak A: Ye la, encik. Jawapan dia bukan macam tu.
Aku: Lain? Habis, apa jawapan dia pulak?
Budak A: AXION!!!

Ni la AXION kesayangan dorang.

potpetpotpet : Terus rasa nak pergi basuh pinggan mangkuk kejap.

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com