Jumaat, 28 April 2017

Kempen #SeringgitSatuKebaikan Taja Hidangan Buka Puasa Di Rumah Kebajikan

Salam.

Sempena pelancaran aplikasi Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) yang lepas, kempen #SeringgitSeribuKebaikan turut dilancarkan. Kempen ini adalah kempen kebajikan yang dibawakan oleh aplikasi JJCM dan Media Prima Digital.


Kita berpeluang memberikan sumbangan serendah RM1, RM3, RM5 dan RM10 yang akan membiayai hidangan berbuka puasa untuk 4 buah rumah kebajikan terpilih sepanjang Ramadhan akan datang ini. Juadah istimewa untuk berbuka puasa nanti akan disediakan oleh 20 restoran dan food truck terpilih. Setiap rumah kebajikan akan ditaja hidangan berbuka puasa selama 5 hari berturut-turut, iaitu, bermula hari Isnin sehingga hari Jumaat sepanjang 4 minggu dalam bulan Ramadhan.



Tempoh kempen ini adalah bermula pada 1 Mei sehingga 31 Mei 2017. Segala sumbangan adalah secara atas talian dan bukan dalam bentuk tunai. Jadi ada sesiapa yang berminat untuk memberikan sumbangan? Haaa… Kalau berminat, dua cara untuk memberikan sumbangan adalah seperti di bawah:

Kredit gambar: Nisa Kay

Nak Makan Kat Mana? Nak Makan Apa? App Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) Ada Jawapannya!

Salam.

Seperti biasa, antara soalan yang paling susah untuk dijawab di dunia pada hari ini ialah "nak makan kat mana?" dan "nak makan apa?". Tapi jangan risau sebab sekarang kita dah ada aplikasi Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) yang dapat membantu kita untuk menjawab soalan-soalan seperti itu. Ya. Aplikasi JJCM telah dilancarkan secara rasmi pada 21 April 2017 yang lepas. Sebenarnya aplikasi JJCM ini telah lama boleh dimuat turun di Apple Store dan Play Store, sejak dari akhir tahun 2015. Untuk makluman, sehingga hari ini, lebih 250 ribu muat turun aplikasi JJCM telah dicatatkan.


Jadi apa bezanya aplikasi JJCM yang dilancarkan ini dengan aplikasi JJCM yang sebelum ni? Haaa... Sempena pelancaran aplikasi JJCM ni, beberapa fungsi baharu telah dimasukkan. Fungsi baharu aplikasi JJCM adalah seperti di bawah.
  • Tawaran diskaun dan potongan sehingga 70%
Pengguna aplikasi JJCM boleh mendapatkan diskaun dan potongan bagi restoran terpilih menerusi paparan "Offpeak Deals" yang akan sentiasa dikemaskini setiap hari.
  • Tempahan
Tiada lagi beratur panjang dan menunggu masa lebih lama. Macam mana nak buat tempahan? Haaa… Kita hanya perlu masukkan nombor telefon bimbit dan seterusnya tetapkan tarikh, masa dan bilangan pengunjung. Pengesahan tempahan akan dihantar menerusi email. Tapi paling penting? Tiada caj tambahan dikenakan!




Aplikasi JJCM turut memberikan info menarik di samping tempat-tempat makan menarik yang pernah dikunjungi produksi JJCM sebelum ini. Di samping itu, fungsi carian berdekatan pula membantu kita melihat senarai restoran berhampiran dengan kedudukan GPS kita. Sekali lagi diingatkan bahawa aplikasi JJCM ini boleh dimuat turun secara percuma di Apple Store dan Play Store. Apa tunggu lagi?

Kredit gambar: Nisa Kay

Reaksi Wanita Ini Selepas Dahi Dikutuk Netizen Mengejutkan!

Salam.

Selepas memuat naik gambar selfie di laman twitter, seorang wanita telah menjadi bahan gurauan dan kutukan kerana dahinya. Antara komen yang diterima ialah botak, padang bola dan landasan kapal terbang. Selain daripada itu, ada yang turut menyamakan wanita tersebut dengan Klingon. Okay. Pada mulanya aku sendiri tak tahu apa itu Klingon. Lepas aku google? Tak patut betul disamakan dengan Klingon. Tak lawak bro.


Mari kita tengok antara komen-komen yang diterima selepas wanita tersebut memuat naik gambar di atas.


Nak tahu yang mana satu Klingon? Kat bawah ni.


Walaupun mendapat maklum balas seperti itu, namun, wanita itu tidak sedikit pun melatah ataupun marah. Malah, dia mengatakan yang dia tidak terasa pun dengan komen-komen seperti itu. Haaa... Sebab apa? Sebab dia telah menerima kekurangan diri dia. Sebenarnya sebelum ini dia memakai hijab dengan menutup dahinya kerana tidak yakin dan malu. Tapi sekarang? Dia tidak lagi menyembunyikan dahinya kerana dia telah mula rasa bangga dengan kelebihan itu. Ya. Kelebihan. Bila kita mula menerima kekurangan kita, maka, kita tidak akan pandang kekurangan itu sebagai kelemahan, tapi sebaliknya, sebagai kelebihan dan kekuatan. Dan sekiranya orang lain mempersendakan kekurangan kita selepas ini, kita tidak akan mudah untuk terasa lagi. Kerana kita sendiri dah menerima kekurangan kita terlebih dahulu! 


Jadi ambil semangat wanita ini untuk terus maju dan bahagia dalam hidup. Sudah sudah la memikirkan tentang apa yang harus kita lakukan supaya orang lain dapat menerima diri kita tapi fokuskan kepada apa yang harus kita lakukan supaya kita dapat menerima diri kita sendiri.

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com