Jumaat, 14 Disember 2018

Pemandangan Matahari Terbit Di Gunung Bromo (Puncak Pananjakan)

Salam.


Cantik kan? Tu lah pemandangan matahari terbit di Puncak Pananjakan yang terletak berhampiran Gunung Bromo. Seawal jam 3.30 pagi aku dan kawan kawan yang lain dah bergerak ke situ. Kita orang tak tidur pun malam tu! Maklum je lah flight kita orang sampai kat Surabaya dalam jam 9 malam macam tu. Lepas tu terus bertolak dengan supir ke Bromo. Perjalanan makan masa sehingga 4 ke 5 jam. Serius! Naik kematu bontot duduk lama lama macam tu. Nasib baik hotel kita orang hari tu jarak dia hanya 2.7 kilometer dari Gunung Bromo.

Penat dan letih terbayar lepas nampak matahari terbit dengan mata kepala sendiri ditambah lagi latar belakangnya yang indah. Subhanallah! Nanti aku kongsikan itinerary percutian kali ni.

Lirik Lagu Elizabeth Tan - Semua Sudah

Salam.

Sekali dengar aku dah jatuh cinta dengan lagu baru Elizabeth Tan yang berjudul Semua Sudah ni. Catchy! Menggunakan perkataan yang sama berulang kali menjadi formula rahsia lagu ni mudah ditangkap melodi dan liriknya. Kalau mencari lagu yang segar dan ringan, lagu ni menepati ciri ciri yang dicari. Tahniah!


Lirik Lagu Elizabeth Tan - Semua Sudah

Setelah semua yang sudah ku alami
Dulu yang dulu ku tak mengerti
Kini ku lebih berani
Kini ku tak akan lari
Jika mahu
Eh boleh je kau uji

Selagi ku bernafas lagi
Selagi ku berdiri
Tak ada yang aku kesali

Semua sudah
Semua sudah
Nampak pun sudah
Kenal pun sudah
Sayang pun sudah
Gaduh pun sudah
Semua sudah
Semua sudah

Barang mewah, mahal dan baru
Tak faham motif semua itu
Hidup ini cepat sangat berlalu
Bagai pergerakan peluru

Rahsia rahsia rahsia
Setia setia setia
Tak bermaksud apa apa why
Ataupun boleh tengok siapa bye

Jatuh pun berkali kali
Namun ku masih bangun lagi
Apa lagi yang ku boleh bagi
Redah api juga aku sudi

Jangan lupa untuk dengarkan lagu Semua Sudah ni di platform platform digital. All the best Elizabeth Tan!

Khamis, 6 Disember 2018

6 Jenis Minuman Sedap & Istimewa Resipi Anchor Di Coffeology Melaka

Salam.


Hari tu aku sempat rasa 6 jenis minuman yang sedap dan istimewa kerana resipinya menggunakan produk produk berkualiti daripada Anchor Food Professionals. Bertempat di Coffeology, Melaka, kesemua jenis minuman memiliki keunikan yang tersendiri apabila menggabungkan rasa rasa yang agak jarang disatukan dalam minuman. Nervous tak dengar? Aku sendiri nervous! Haha! Tapi jangan risau lah sebab chef yang cipta resipi ni pun bukan calang calang chef. Jadi mari kita usyar satu persatu minuman yang dah diperkenalkan bermula dari November 2018 hingga Januari 2019.


Kayanika Fusion
milk + kaya + gula melaka + pulut + red bean


Lemon Mint Meringue
lemon mint vanilla + whipped & torched meringue + candied lemon & orange


Pom & Grey Twist
Earl Grey tea + pomegranate syrup + chocolate cream + cocoa powder


Tangy Brew
cold brew coffee + whipped cream + cream cheese foam


White Chocofee
white coffee + chocolate + peanut butter


Yuzu Chocolate Surprise
iced chocolate + Yuzu puree + salt lemon cooling candy

Jadi yang mana satu pilihan aku? Sebagai penggemar kopi, aku pilih Tangy Brew! Ya. Tapi yang lain pun sedap je sebenarnya. Semua bergantung kepada cita rasa dan kegemaran masing masing. Kalau korang tak berapa suka minum kopi maka Tangy Brew bukan lah untuk korang tapi untuk aku. Faham tak? Haha! Jadi buat lah pilihan yang bijak.



Kepada mereka yang berada kat Melaka atau sekitarnya, jangan lupa untuk ke Coffeology bagi menikmati 6 jenis minuman yang sedap dan istimewa tu. Tapi Coffeology tu kat mana? Waze je lah! Haha! Tak pasal pasal aku emosi. Kalau korang spesies yang tak pakai Waze, korang boleh rujuk alamat dia kat bawah ni.

Coffeology
Shop Lot No 23, Ixora Apartment, Bukit Beruang, 75450 Melaka

Jadi apa tunggu lagi? Kita serang! Ehhh... Lupa nak beritahu yang harga bagi setiap minuman tersebut ialah RM16.90.

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com