Selasa, 28 Mac 2017

30+ Tempat Makan Di Melaka Yang Best, Sedap & Menarik

Salam.

Hari Ahad yang lepas aku teman kawan-kawan aku dari Indonesia jalan jalan Melaka. Aku pun tak pasti dorang nak jalan mana sebab dorang pun takde tempat yang spesifik untuk dilawati. Jadi aku pun bawa la tempat tempat mana yang aku rasa menarik. Dah macam duta kecil Melaka ni. Harap Ketua Menteri Melaka baca blog aku. Haha! Harapan sangat.


Kitorang gerak dari Kuala Lumpur sekitar jam 1 petang. Maksudnya kitorang sampai Melaka lebih kurang jam 3 petang macam tu. Jadi kitorang terus ke Coconut Shake Klebang walaupun tengah hujan lebat masa tu. Gigih jugak nak minum Coconut Shake Klebang! Lepas tu kitorang terus ke Menara Taming Sari. Dah alang alang kat Melaka, rugi la tak naik menara ni. Sekurang-kurangnya dapat tengok bandar Melaka dari mata burung dan bukan dari dalam tempurung. Camtuh. Aku pun tak ingat bila last aku naik menara ni. Maklum la aku orang Melaka kot, motif la nak naik setiap kali aku kat bandar Melaka. Tapi aku dapat nampak la perbezaan daripada sebelum ni. Sebelum ni tiket murah, sekarang tiket mahal. Haha! Tu perkara pertama yang aku nampak perbezaannya. Tapi sebenarnya puas hati la naik Menara Taming Sari tu kali ni. Sebelum ni nampak banyak tanah merah, pemandangan pun kurang menarik. Tapi sekarang ni? Pemandangan sekeliling sangat cantik dan luar biasa indahnya. Over tak? Tapi serious, siapa tak pernah naik menara ni atau dah lama gila tak naik menara ni, korang wajib naik.




Turun je daripada menara tu, kitorang terus ke Jonker Walk. Tapi kitorang jalan kaki je ke sana, menyusur sepanjang Sungai Melaka tu. Lepas tu kitorang isi perut kat Calanthe Art Cafe kat Jonker Walk tu jugak. Ni antara cafe wajib singgah kalau aku ada kat Jonker Walk. Tak sah kalau tak singgah. Camtuh. Dah kenyang, kitorang sambung jalan jalan Jonker Walk sebelum patah balik ke kereta. Aku balik rumah dan dorang teruskan perjalanan pulang ke Kuala Lumpur.




Dah alang alang tu, aku nak kongsikan lebih daripada 30 tempat makan dan minum yang best, sedap dan menarik yang terdapat di sekitar Melaka ni. Nama nama tempat ni korang boleh search kat google, waze dan jugak foursquare kalau korang rasa berminat nak singgah tempat tempat kat bawah ni. Tak susah pun. Semua di hujung jari je sekarang ni. Untuk makluman korang, ada tempat yang dibuka seawal waktu tengahari sampai lewat malam. Jadi ada tempat makan yang korang boleh pergi untuk makan tengahari atau makan malam dan sebaliknya.

Sarapan
  • Mee Bodoh Tengkera
  • Medan Mara Jln Hang Tuah
  • Roti Canai Kayu Arang
  • Nasi Lemak Mak Jan

Mee Bodoh Tengkera. Sumber di sini.

Roti Canai Kayu Arang. Sumber di sini.

Makan Tengahari
  • Mee Besen 
  • Hajjah Mona Asam Pedas 
  • Lineclear Kampung Jawa 
  • Ayam Penyet Lamongan 
  • Restoran Lot 85 
  • Row Six 
  • Desa Baru Cafe 
  • Jonker 88 (Asam Laksa) 
  • Kedai Asam Pedas Hajah Rahmah

Mee Besen. Sumber di sini.

Hajjah Mona Asam Pedas. Sumber di sini.

Lineclear Kg Jawa. Sumber di sini.

Row Six. Sumber di sini.

Jonker 88. Sumber di sini.

Minum Petang
  • Coconut Shake Klebang
  • Kuih Keria Antarabangsa, Limbongan
  • Mee Gian aka Mee Sup Tengkera
  • Calanthe Art Cafe
  • Big Bowl Ice
  • Batu Berendam Coconut Shake
  • Cendol Jam Besar Melaka

Coconut Shake Klebang. Sumber di sini.

Kuih Keria Antarabangsa. Sumber di sini.

Calanthe Art Cafe. Sumber di sini.

Big Bowl Ice. Sumber di sini.

Cendol Jam Besar Melaka. Sumber di sini.

Makan Malam
  • Pak Putra Tandoori & Naan Restaurant
  • Medan Ikan Bakar Muara Sg Duyung
  • Asam Pedas Claypot
  • Medan Ikan Bakar Alai
  • Nasi Lemak Istimewa Kg Morten
  • Grindshack
  • Roti Terbang Kg Enam
  • Asam Pedas Pasar Borong
  • Mee Rebus Sentosa
  • Nasi Goreng Penjara Banda Hilir
  • Restoran Yong Tau Fu Pulau Gadong
  • Api Api Steamboat & Grill
  • Bam Bam Bistro

Pak Putra Tandoori & Naan Restaurant. Sumber di sini.

Medan Ikan Bakar Muara Sg Duyung. Sumber di sini.

Asam Pedas Claypot. Sumber di sini.

Nasi Lemak Istimewa Kg Morten. Sumber di sini.

Grindshack. Sumber di sini.

Roti Terbang Kg Enam. Sumber di sini.

Restoran Yong Tau Fu Pulau Gadong. Sumber di sini.

Api Api Steamboat & Grill. Sumber di sini.

Bam Bam Bistro. Sumber di sini.

Lapar pulak tengok gambar gambar makanan kat atas ni. Jom makan?

Andmesh Kamaleng

Salam.

Macam mana nak sebut tu? Haha! Aku tertarik dengan suara Andmesh Kamaleng, juara terbaru salah satu program nyanyian dari Indonesia, Rising Star. Umur Andmesh Kamaleng ni baru 19 tahun. Muda lagi tu. Tapi gaya dia menyanyi macam dah 50 tahun dalam bidang seni suara ni. Suara dia ada vibe Mike Mohede yang lembut, merdu dan jugak pada masa yang sama ada juga nyaringnya. Sedap la senang cakap. 


Aku tengok tak tengok je Rising Star ni. Masa awal awal musim ni, aku tak perasan langsung Andmesh Kamaleng ni. Sebab ada yang lebih menyerlah awal awal tu seperti Fauziah Khalida, ZerosiX Park, Bening Ayu, Trio Wijaya dan lain lain. Boleh search kat youtube kalau nak tengok video video yang lainnya. Aku mula perasan kehebatan Andmesh Kamaleng ni masa semi final bila dia nyanyi lagu Armada, Asal Kau Bahagia. Meremang bulu roma dengar rendisi dia. Tak percaya? Tengok video kat bawah ni.


Dah alang alang tu, boleh tengok video kat bawah ni jugak. Andmesh Kamaleng cover lagu James Arthur, Say You Won't Let Go. 


Nak video lagi? Cari kat youtube sendiri. Haha!

Gema Gegarvaganza

Salam.

Gegarvaganza kembali lagi! Tapi kali ni versi Islamik. Nama program pun tukar sikit jadi Gema Gegarvaganza. Menampilkan barisan artis nasyid dan penyanyi lagu-lagu berkonsepkan ketuhanan. Program ni untuk siaran Astro Oasis (saluran 106), Astro Maya HD (saluran 135), Astro Ria (saluran 104) dan Astro Ria HD (saluran 123). Disiarkan secara langsung bermula pada 8 April 2017 (Sabtu) jam 9 malam ini. Dikhabarkan bukan seorang pengacara tapi tiga orang pengacara untuk program Gema Gegarvaganza ni. Kita ada Achey, Siti Nordiana dan Fikri Lawak Solo. 

Senarai peserta program Gema Gegarvaganza:
  • Hafiz Hamidun
  • UNIC
  • Hijjaz
  • Mirwana
  • Ana Raffali
  • Saujana
  • Izam EYE
  • Azmi Caliph Buskers
  • Bienda
  • Wani


Juri tetap untuk program ini adalah Oki Setiana Dewi dan Farihin Abd Fatah. Jangan tak tahu, hadiah utama atau juara akan membawa pulang RM 100 000, naib juara pula RM 30 000, tempat ketiga RM 20 000 dan tempat keempat RM 10 000. Boleh tahan mewah jugak tu.

Copyright © Budak Lelaki Sebelah Pintu Designed by azhafizah.com